Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2013,
16.15

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Adria Airways nakup premoženje ponudba

Četrtek, 5. 9. 2013, 16.15

1 leto, 2 meseca

Adria Airways za nakup premoženja prejela tri ponudbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Adria Airways je za nakup poslovno nepotrebnega premoženja prejela tri ponudbe, pogovore pa bodo nadaljevali z vsemi ponudniki, so pojasnili v družbi.

Rok za oddajo ponudb se je iztekel 30. avgusta. Adria Airways prodaja hangar za vzdrževanje letal s skupno površino 2357 kvadratnih metrov, letališko ploščad na površini 2773 kvadratnih metrov, ki je trenutno predmet parcelacije, in delavnice v površini 1668 kvadratnih metrov.

Poleg tega iščejo tudi kupce za pisarniški objekt z neto površino 1132 kvadratnih metrov, 100-odstotni poslovni delež v družbi Adria Airways letalska šola in simulator letenja – Flight Navigation and Procedure Trainer II Multi Crew Cooperation.

Nedovoljena državna pomoč? V Adrii Airways so pojasnili, da so prejeli tri ponudbe, pri čemer so za vsako posamezno premoženje dobili najmanj eno ponudbo. Pogovore bodo nadaljevali z vsemi ponudniki. "Naš cilj je, da v najkrajšem mogočem času sklenemo pogodbe," so zapisali.

Prodaja poslovno nepotrebnega premoženja Adrie Airways je v preteklih tednih v javnosti sprožila precej polemik. Ker naj bi se za hangar zanimal Aerodrom Ljubljana, za letalsko šolo pa Kontrola zračnega prometa Slovenije, se je pojavilo vprašanje, ali bi lahko Bruselj to ocenil kot nedovoljeno državno pomoč.

V Adrii Airways zagotavljajo, da bodo postopke izpeljali tako, da Evropska komisija prodaje premoženja ne bo mogla opredeliti kot nedovoljeno državno pomoč. Bruselj sicer že preiskuje pretekle državne dokapitalizacije edinega slovenskega letalskega prevoznika.

Leto naj bi sklenili s pozitivnim rezultatom Glede pomislekov o nedovoljeni državni pomoči je prvi mož Adrie Airways Mark Anžur pojasnil: "Naša dolžnost je, da zagotovimo transparentno prodajo. Kdo bo kupec, ni naša stvar, če je nakup transparenten. Če je ponudnikov več, moramo izbrati najboljšega. Če je to država, ni nobene težave, če lahko dokažemo, da je bil za nakup zainteresiran tudi kdo drug in da je bila njegova ponudba slabša."

Adria Airways je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta ustvarila 1,4 milijona evrov izgube iz poslovanja, potem ko je v enakem obdobju lani znašala 7,3 milijona evrov. Letošnje leto naj bi sklenili s pozitivnim rezultatom – ne glede na izid napovedane prodaje premoženja. Če bo ta uspela, bi se prihajajočo zimo izognili celo premostitvenemu posojilu.

Ne spreglejte