Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 5. 2014,
18.56

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mercator Agrokor

Torek, 6. 5. 2014, 18.56

7 let, 2 meseca

46 Mercatorjevih trgovin, ki bi jih prodal Agrokor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaška agencija za konkurenčnost je objavila seznam trgovin, ki se jim je pripravljen odpovedati Agrokor, da bi izpolnil pogoje za koncentracijo na hrvaškem maloprodajnem trgu po prevzemu Mercatorja.

Agencija je na spletni strani objavila seznam 96 prodajaln različnih velikosti iz kombinirane mreže prodajaln Konzuma in Mercatorja, ki jih hrvaški koncern namerava dezinvestirati. Prihodki teh trgovin pomenijo približno 60 odstotkov prihodkov družbe Mercator-H iz leta 2012, ki je bilo temeljno leto za ocenjevanje koncentracije.

Gre za 50 Konzumovih trgovin in 46 trgovin Mercator-H, večinoma v Zagrebu in okolici. V Zagrebu nameravajo prodati ali oddati 17 manjših Konzumovih trgovin ter devet trgovin Mercator-H, med katerimi so štiri velika Getro nakupovalna središča ter trije Mercatorjevi supermarketi. Še 19 Konzumovih trgovin in trgovin Mercator-H je ponujenih v zagrebški županiji. Največ Mercatorjevih, štiri, pa v Veliki Gorici.

Na seznamu v preostalih županijah so tudi štiri Mercatorjeve trgovine v Požegi, tri so v Slavonskem Brodu ter po dve v Dubrovniku in Karlovcu. Večinoma gre za supermarkete in hipermarkete ter Getrojeva nakupovalna središča. Poleg Zagreba je največ Konzumovih trgovin, ki bi se jim odpovedal Agrokor, v Varaždinu, in sicer šest.

Agencija je sprejela zelo stroge in obsežne ukrepe za umikanje negativnih vplivov koncentracije močnih trgovcev, kot sta Konzum in Mercator-H, na hrvaškem trgu ter je sredi aprila pogojno odobrila Agrokorjev predlog, da se bo odpovedal 96 trgovinam. Rok za dezinvestiranje je šest mesecev po prevzemu nadzora nad Mercatorjem, medtem ko so morebitne kupce lahko začeli iskati, takoj ko je agencija aprila obvestila Agrokor, da je sprejela njegov zadnji predlog koncentracije.

Če jim ne bo uspelo dezinvestirati trgovin v zastavljenem roku, bodo lahko nato v treh mesecih spremenili namembnost prodajaln. Če jim niti takrat ne bo uspelo dezinvestirati vseh trgovin s seznama, pa jih bodo morali v dodatnem mesecu zapreti, so odločili v agenciji za konkurenčnost.

Odobritev koncentracije je bila ključna, da bo Agrokor dobil sredstva za nakup Mercatorja od partnerjev pri nakupu, Evropske banke za obnovo in razvoj ter skladov Blackstone in One Equity Partners.

Ne spreglejte