Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 11. 2023,
15.30

Osveženo pred

4 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,62

Natisni članek

Fortenova grupa Mercator

Sreda, 29. 11. 2023, 15.30

4 mesece, 4 tedne

Lastnik Mercatorja verjetno dobiva novega lastnika – plinskega tajkuna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,62
Trgovina Mercator | O prenosu Fortneove iz nizozemskega holdinga Fortenova Group TopCo na novoustanovljeni holding bodo glasovali 19. decembra.  | Foto STA

O prenosu Fortneove iz nizozemskega holdinga Fortenova Group TopCo na novoustanovljeni holding bodo glasovali 19. decembra. 

Foto: STA

Hrvaška skupina Fortenova je objavila sporočilo za javnost, v katerem napoveduje, da se bo znebila ruskih solastnikov podjetja, ki so pod sankcijami, in napovedala, da bo dobila novega lastnika. 19. decembra jo bo najverjetneje prevzel hrvaški plinski tajkun Pavao Vujnovac oziroma njegova družba OpenPass. Fortenova je sicer lastnica našega največjega trgovca Mercatorja, prevzema pa tudi slovensko trgovsko verigo Tuš. 

Kot so danes sporočili iz Fortenove, je nizozemski holding Fortenova Group TopCo, ki je krovni lastnik Fortenova Grupe - v kateri so med drugim podjetja Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica in PIK Vrbovec - z družbo Open Pass, ki je največji nesankcionirani delničar Fortenova grupe (oz. imetnik potrdil o lastništvu družbe Fortenova Group STAK), dosegel dogovor o oblikovanju nove lastniške strukture brrez sankcioniranih solastnikov. To sta ruski banki Sberbank in VTB, ki imata 49,9-odstotni delež Fortenove.

Open Pass, ki je v lasti Pavla Vujnovca in ima po navedbah hrvaškega časnika Jutarnji List v Fortenovi 27-odstotni delež, predlaga prenos 100-odstotkov delnic, ki jih ima Fortenova Group TopCo v družbi Fortenova Group MidCo, na novoustanovljeno nizozemsko korporativno strukturo, ki bi jo sestavljala nizozemska fundacija Iter STAK Stichting in nizozemsko podjetje Iter BidCo, za nadomestilo v skupnem znesku do 660 milijonov evrov.

Denar podjetjem pod sankcijami na poseben račun

Sedanji delničarji, ki niso pod sankcijami zaradi ruske agresije na Ukrajino, bodo lahko svoje lastništvo prenesli na novo podjetje BidCo, ga povečali z odkupom dodatnega deleža ali izstopili iz lastniške strukture.

Sankcioniranim delničarjem bi bili pripadajoči zneski nakazani na poseben račun, do katerega bodo lahko dostopali, ko bodo sankcijski predpisi EU, ZDA in Združenega kraljestva to dovoljevali.

Po predlogu bi od 660 milijonov evrov 500 milijonov evrov kupci plačali ob sklenitvi posla, plačilo preostalih do 160 milijonov evrov, pa bi bilo vezano na doseganje pogodbeno določenih finančnih ciljev Fortenova grupe. Med temi finančnimi cilji so predvsem sklepanje vzdržnega refinanciranja v letu 2024 pod boljšimi pogoji kot sedaj ter doseganje določenega razmerja med dolgom in dobičkom iz poslovanja, ki bi bil nižji od sedanjega.

Če bo Fortenova v prihodnjih treh letih uvrščena na organizirani trg ali bo opredmeteno premoženje družbe prodano, pogodba predvideva morebitna doplačila sedanjim delničarjem, ki ne bodo sodelovali v novi lastniški strukturi. Fortenova Grupa je septembra podpisala pogodbo o izdaji obveznic v višini 1,2 milijarde evrov, s katero je kratkoročno refinancirala dolg družbe do konca novembra 2024, dosedanji upniki, skladi, ki jih upravlja ameriški HPS Investment Partners, pa bodo imeli še naprej zastavo na delnicah družbe MidCo.

Besedo bo imela tudi agencija za varstvo konkurence

Soglasje k transakciji bodo zahtevali od delničarjev na skupščini, zaključek glasovanja je predviden 19. decembra letos. Da bi delničarji lahko sprejeli informirano odločitev, so v Fortenova grupa TopCo zanje pripravili podrobna gradiva, izvedli bodo tudi telekonferenčne pogovore.

Zaključek transakcije, ki je predviden med prvim in drugim četrtletjem leta 2024, bo zahteval tudi odobritev pristojnih organov, tudi agencije za varstvo konkurence.

"Kakšna bo nova lastniška struktura, bo odvisno od interesa sedanjih nesankcioniranih imetnikov potrdil o lastništvu za dodatne kapitalske naložbe. Da bi zagotovili varno razpoložljivost sredstev, potrebnih za sklenitev posla po dogovorjeni ceni, ne glede na stopnjo interesa delničarjev za dodatne naložbe, se je Open Pass zavezal, da po potrebi zagotovi izplačilo celotnega dogovorjenega zneska," so navedli v Fortenovi.

Fortenova
Novice Lastnik Mercatorja sam išče novega lastnika
Fortenova
Novice Delničarji Fortenove za nadaljnjo konsolidacijo skupine
Fortenova
Novice Nizozemsko sodišče premešalo razmerja moči v Fortenovi

 

Ne spreglejte