Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

7

Natisni članek

informativni dnevi 2019 poklici prihodnosti robotika Umetna inteligenca

Sreda, 13. 2. 2019, 4.00

2 meseca, 2 tedna

Poznavalci: Prihodnost je v robotiki, umetni inteligenci in alternativnih virih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

7

IT tehnologija | V luči informativnih dni, ki bodo v petek in soboto, smo preverili, kateri poklici bodo iskani čez pet let. | Foto Getty Images

V luči informativnih dni, ki bodo v petek in soboto, smo preverili, kateri poklici bodo iskani čez pet let.

Foto: Getty Images

Marsikateri bodoči dijak ali študent se pred informativnimi dnevi sprašuje, kateri poklici bodo perspektivni, ko bo končal srednjo šolo oziroma fakulteto. Poznavalci razmer na trgu dela pojasnjujejo, da je prihodnost v robotiki, umetni inteligenci, varovanju okolja,  tehnologiji, znanosti, zdravstvu in medicini. Ker pa za poklice, ki se bodo pojavili v prihodnosti, specialistično izobraževanje še ni na voljo, morajo biti mladi v času šolanja vedno proaktivni.

V kadrovski agenciji Adecco poudarjajo, da se bodo v prihodnosti pojavila številna delovna mesta, ki jih danes še ne poznamo ali jih lahko zgolj slutimo, vendar pa je po njihovih besedah mogoče vsaj okvirno določiti, kako je v prihodnjih letih priporočljivo usmerjati izobrazbo in karierne poti.

Področja poklicev prihodnosti:

- znanost, tehnologija, tehnične vede in matematika,
- računalništvo, robotika in umetna inteligenca,
- zdravstvo in medicina,
- digitalni mediji,
- varovanje okolja, alternativni viri in trajnostna proizvodnja.
Mama in sin
Novice "Ambicije staršev vedno plača otrok, ne glede na starost"

Med iskanimi bodo tudi strokovnjaki s področja računalništva in varovanja okolja

V omenjeni kadrovski agenciji poudarjajo, da bo v prihodnje največ povpraševanja po poklicih s področja znanosti, tehnologije, tehničnih ved in matematike, računalništva (programerji, razvijalci programske opreme, skrbniki zbirk podatkov in strokovnjaki za storitve v oblaku), digitalnih medijev (spletni razvijalci, strokovnjaki za digitalno trženje in upravljavci spletnih skupnosti), varovanja okolja in trajnostne proizvodnje ter zdravstva in medicine (medicinske sestre in zdravniki).

Med najbolj iskanimi bodo tudi v naslednjih letih poklici s področja zdravstva in medicine. | Foto: Getty Images Med najbolj iskanimi bodo tudi v naslednjih letih poklici s področja zdravstva in medicine. Foto: Getty Images

"Ker je svet, v katerem živimo, tako nepredvidljiv, se morajo mladi opolnomočiti za učenje 'kako se učiti', skupaj z ustvarjalnostjo, reševanjem problemov in komunikacijskimi spretnostmi. Podjetja bodo namreč iskala zaposlene, ki imajo ustrezna znanja, digitalne veščine in kompetence za delo z ljudmi," pojasnjujejo v Adeccu.

Združenje Manager menedžer
Novice "Zavedamo se, da nismo skupaj samo zato, da pridemo do naslednje plače" #foto #video #intervju

Prihodnost je tudi v robotiki, umetni inteligenci in gerontologiji

Na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com poudarjajo, da bo na spremembe na trgu dela v prihodnjih letih v veliki meri vplival tehnološki napredek. "Veliko delovnih mest bo povezano z razvojem robotike, umetne inteligence ter s tem povezano preobrazbo proizvodnih in delovnih procesov," pojasnjujejo pri omenjenem zaposlitvenem portalu.

Po njihovih besedah se bodo v prihodnjih letih pojavljali tudi novi poklici s področja ravnanja z odpadki, zaradi staranja prebivalstva pa tudi poklici s področja gerontologije, vede, ki iz biološkega in sociološkega vidika raziskuje staranje. Med najbolj iskanimi profili bodo po njihovih besedah tudi strokovnjaki za alternativne vire.

"V prihodnosti bo veliko delovnih mest povezanih z razvojem robotike, umetne inteligence ter s tem povezano preobrazbo proizvodnih in delovnih procesov," pojasnjujejo na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com. | Foto: Getty Images "V prihodnosti bo veliko delovnih mest povezanih z razvojem robotike, umetne inteligence ter s tem povezano preobrazbo proizvodnih in delovnih procesov," pojasnjujejo na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com. Foto: Getty Images

Zaradi razvoja robotike bodo med zaželeni profili tudi popravljavci robotov in razvijalci programske opreme za robotsko proizvodnjo. "Še vedno bodo dobrodošli poklici, povezani z digitalnim trženjem, in strokovnjaki za 3D-tiskanje, če naštejemo le nekatere izmed njih," razlagajo na portalu MojeDelo.com.

pisarna, delo
Novice Zdaj imajo karte v rokah iskalci zaposlitve, ne več delodajalci

Med najbolj iskanimi trenutno tudi inženirji in IT-strokovnjaki

V Adeccu medtem pojasnjujejo, da so razmere na trgu dela trenutno v prid iskalcem zaposlitve, saj podjetja potrebujejo veliko novih sodelavcev. Med profili z višjo izobrazbo so iskani predvsem IT-strokovnjaki, programerji, strokovnjaki za prodajo in finance, strojni tehniki in na splošno vsi tehnični profili, naravoslovni in farmacevtski strokovnjaki.

"Na poklicni ravni podjetja potrebujejo večje število natakarjev in kuharjev, CNC-operaterjev, ključavničarjev in varilcev, skladiščnikov in proizvodnih delavcev," pravijo v Adeccu. Da je povpraševanje po profilih, kot so kuharji, mesarji, gostinski delavci, medicinske sestre, varilci, mehatroniki, električarji, monterji, CNC-operaterji, obdelovalci kovin, skladiščniki, proizvodni delavci, upravljavci strojev, avtomehaniki in različnimi tehnologi, trenutno zelo veliko, potrjujejo tudi pri zaposlitvenem portalu MojeDelo.com.

Na poklicnem nivoju podjetja potrebujejo tudi večje število CNC operaterjev, poudarjajo v kadrovski agenciji Adecco. | Foto: Getty Images Na poklicnem nivoju podjetja potrebujejo tudi večje število CNC operaterjev, poudarjajo v kadrovski agenciji Adecco. Foto: Getty Images

Ko gre za visoko izobražen kader, so po besedah predstavnikov omenjenega portala trenutno zelo iskani IT-strokovnjaki, strojni in elektroinženirji, strokovnjaki s področja biotehnologije, biomedicine, matematike, podatkovni analitiki in rudarji, pa tudi piloti in specializanti v medicini. "Pričakujemo, da bo povpraševanje po višje izobraženem kadru poraslo tudi v panogah, ki trenutno hitro rastejo, na primer v gradbeništvu," poudarjajo na omenjenem zaposlitvenem portalu.

mladi zaposlitev
Novice Kakšne službe si želijo mladi? #video

Mladi naj ne čakajo le na idealni oglas za prosto delovno mesto

Na vprašanje, kaj pred prihajajočimi informativnimi dnevi svetujejo bodočim dijakom in študentom, v Adeccu odgovarjajo, da mladim svetujejo, da razmislijo o svojih interesih: "Uspešna kariera zahteva leta truda pri pridobivanju izkušenj in poglabljanju znanja, zato je pomembno, da nas področje, ki se mu bomo posvetili, zanima."

Mladim pri nabiranju delovnih izkušenj svetujejo, naj bodo inovativni in aktivni, pri iskanju zaposlitve pa naj ne čakajo na idealne oglase za prosta delovna mesta: "Bodite drzni, a hkrati realni, bodite pripravljeni na kompromise, skrbno širite svojo mrežo stikov in poznanstev, prve delovne izkušnje pa iščite že med študijem in jih nabirajte na področju, kjer želite razvijati kariero."

Mladi naj ne čakajo le na idealni oglas za prosto delovno mesto, ampak naj prve delovne izkušnje iščejo že v času študija. | Foto: Mladi naj ne čakajo le na idealni oglas za prosto delovno mesto, ampak naj prve delovne izkušnje iščejo že v času študija.

Na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com mladim medtem svetujejo, naj ugotovijo, kaj jih veseli in v čem so dobri: "V pomoč jim bodo testi kariernih sider, testi iskanja poklicnih poti ali poklicnih interesov za mladino. Pozanimajo naj se o tem, kar jih zanima, da tako lahko pridobijo pregled nad vsemi možnostmi šolanja." Obisk informativnih dni in drugih dogodkov, kjer se predstavljajo poklici in šole, je po njihovih besedah nujen.

Služba. Zaposlovanje. Razgovor. Intervju. Izbira delavca.
Novice Na kaj so pozorni delodajalci, ko iščejo nove sodelavce #video

Za poklice, ki bodo obstajali čez pet let, se danes ni mogoče specifično šolati

Bodoči dijaki in študenti naj se pri izbiri srednje šole oziroma študija ne odločajo po tem, kam se bodo vpisali njihovi prijatelji in znanci: "Pozanimajo naj se, kam se poklici razvijajo, odsvetujemo pa jim tako imenovano kalkuliranje s smermi, ki imajo največji zaposljivost. To svetujemo zato, ker bomo znanje s področja, ki nas ne zanima ali nam izrazito ne leži, težko usvajali, in zato, ker se trg zelo hitro spreminja."

Kot poudarjajo, se za številne poklice, ki bodo obstajali čez pet let, danes še ni mogoče specialistično šolati. "Pomembno pa je, da so mladi ves čas šolanja proaktivni, da izbirajo prakso v primernih podjetjih, se ukvarjajo z dodatnimi projekti z želenega področja, opravljajo študentsko delo v podjetjih in si na področjih, kjer se vidijo v prihodnosti, ustvarjajo mrežo povezav," še poudarjajo in dodajajo, da je za mlade najslabše, če se bodo za delom začeli ozirati šele, ko bodo končali šolanje.

Ne spreglejte