Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
3. 7. 2015,
12.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

razgovor delodajalec

Petek, 3. 7. 2015, 12.00

6 let, 6 mesecev

Odličen razgovor, potem pa tišina. Kaj storiti?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če vas delodajalec po razgovoru ne kontaktira, je bilo delovno mesto morda že oddano, morda v resnici sploh nikogar niso iskali, ali pa so samo zelo počasni. In kaj lahko storite sami?

Večina iskalcev zaposlitve se zelo razveseli razgovora za službo, zato se nanj tudi primerno pripravi. Sledi srečanje z morebitnim bodočim delodajalcem, občutek po razgovoru je lahko slab ali pa dober, odvisno, kako ste se odrezali.

O izbiri ali morebitni uvrstitvi v nadaljnji izbirni krog bi vas moral delodajalec obvestiti v roku tedna ali dveh, kdaj točno, običajno povedo že na samem razgovoru.

Zakaj od delodajalca po razgovoru ni odziva A kaj, če mineta dva, trije tedni, odgovora pa ni od nikoder? Ker imate občutek, da ste se vendarle odrezali odlično in da si zaslužite odziv, se odločite in pošljete elektronsko sporočilo, a ni odziva, kličete, a telefon zvoni v prazno. Kaj zdaj?

Točnega vzroka za takšno ravnanje ne morete vedeti, a kot v Forbsu piše Liz Ryan, so najpogostejši razlogi: - da je bilo delovno mesto že vnaprej oddano in so bili razpis kot tudi razgovori le formalnost, - da delovno mesto sploh ni bilo odprto in da je podjetje želelo na ta način priti do novih idej, - da je bilo delovno mesto dejansko odprto in ste morda celo izbrani kandidat, le politika zaposlovanja v podjetju je zelo počasna.

Ne čakajte, ukrepajte takoj Ali boste po razgovoru dobili kakšen odziv ali ne, vnaprej ne morete vedeti. A če ste imeli občutek, da ste se res odlično odrezali, da je bil nastop res vrhunski in da ste se s sogovornikom odlično ujeli, lahko sami že takoj po razgovoru naredite vse, da bi dobili vse. Liz Ryan svetuje, da: 1. ko pridete z razgovora, doma napišete kratko in iskreno zahvalno pismo, v katerem naj ne bo pretiravanj in osladnih besed;

2. če po tednu dni ni odgovora, pustite telefonsko sporočilo ali pišite kratko elektronsko sporočilo, a ne začnite s tem, da ste bili na razgovoru in podobno, temveč naj bo vaše sporočilo v smislu:

"Pozdravljeni, g. Kovač, tu Janez Novak. Prejšnji teden sem bil na sestanku v vaši pisarni, govorila sva o optimizaciji vaše spletne strani. Če se še vedno ukvarjate s tem in če želite mojo pomoč, me pokličite na mojo številko.".

Samo to in nikar ne prosite za službo. Kličite le enkrat.

3. ko po enem mesecu od razgovora še vedno ni odgovora, pustite še eno kratko sporočilo v smislu: "Sklepam, da ste našli rešitev za optimizacijo spletne strani in prišli težavi do dna. Tako je tudi zame zadeva rešena. Vse dobro vam in vaši ekipi."

Seveda v tem primeru ni nujno, da boste dobili pozitiven (ali negativen) odgovor, predvsem če je bila služba oddana vnaprej ali je morda sploh ni bilo, boste pa vsaj imeli občutek, da ste se maksimalno potrudili in naredili vse. Sebi ne morete ničesar očitati, pri delodajalcu pa boste pustili vtis, da ste odločni in hkratni niste zamerljivi. Mogoče si vas bo vendarle zapomnil in vas pokliče, ko bo delovno mesto res odprto.

Ne spreglejte