SiolNET. Posel danes Služba
Vsebino omogoča Proevent

Foto: Thinkstock

 • Messenger
 • Messenger
9. Informativa, sejem izobraževanja in poklicev ter Arena mladih

Informativa: odlična uvodna postaja pri načrtovanju izobraževanja

Vsebino omogoča Proevent

Foto: Thinkstock

Med informativnimi dnevi nam lahko zmanjka časa, da bi obiskali vse šole, ki nas zanimajo. Zato je pred tem dobro obiskati sejem Informativa, kjer se predstavljajo vsi izobraževalni programi, ki so na voljo v Sloveniji ter v tujini.

študij mladi šola informativni dan

Preden se odločimo, katerim šolam bomo posvetili vso svojo pozornost na informativnih dnevih, je pametno obiskati brezplačni sejem Informativa, ki bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal 27. in 28. januarja. Oba dogodka, Informativo in Areno mladih, bosta uradno odprla trenutno najbolj priljubljeni raper Nipke in hiphop skupina Artifex.

Več kot 250 izobraževalnih programov na enem mestu

Sejem Informativa vsako leto pred informativnimi dnevi na enem mestu ponuja pregled izobraževalnih programov, ki so na voljo v Sloveniji in tujini – od srednjih šol do visokošolskih in podiplomskih programov, dodatnega izobraževanja in usposabljanja, jezikovnih tečajev in vseživljenjskega učenja.

Tako bo Informativa točno dva tedna pred uradnimi informativnimi dnevi tradicionalno ponudila predstavitev več kot 250 različnih izobraževalnih programov srednjih šol in gimnazij, šolskih centrov, višjih strokovnih šol, fakultet in univerz, priložnosti za delo in študij v tujini, potekale bodo interaktivne predstavitve poklicev ter bogat spremljevalni program.

Kot običajno bo Informativa tako mladim kot odraslim olajšala odločitev, kje naj nadaljujejo izobraževanje po končani osnovni, srednji šoli ali fakulteti. Predstavila bo namreč programe vseh štirih slovenskih univerz in njihovih članic, visoke in višje strokovne šole, srednje šole, gimnazije, izobraževanje odraslih ter institucije, ki ponujajo informacije, povezane z izobraževanjem, od štipendiranja, bivanja v času študija, dela in študija v tujini idr. 

Pester program predavanj in delavnic

študij mladi šola informativni dan

Med Informativo bodo v dveh predavalnicah potekala tudi predavanja, predstavitve in okrogle mize.

 • Veliko predavalnico bo s celovito predstavitvijo zavzela Univerza v Ljubljani (UL), ki bo ponujala predavanja in predstavitve na temo priložnosti štipendiranja študija (Erasmus, Ad futura) skupaj s Kariernimi centri UL, izogibanja napakam pri vpisu na izbrane fakultete ali akademije z Visokošolsko prijavno-informacijsko službo UL. Urednica priloge Zaposlovanje in kariera pri časopisni hiši Dnevnik Jana Petkovšek-Štakul bo vodila okroglo mizo z naslovom Ali je ljubezen do študija dovolj za uspešno poklicno kariero?, diplomante UL pa boste lahko povprašali vse, kar ste si želeli vedeti o posameznih poklicih.
   
 • V Mali predavalnici bo večino časa predstavitve vodila Univerza na Primorskem (UP). Tako bo Fakulteta za management UP pripravila predavanje o varni rabi interneta, družbenih omrežij in nerazumnem puščanju osebnih podatkov, Pedagoška fakulteta UP bo predstavila tehnike uspešnega učenja, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije UP pa bo predstavljala osnovne pojme virtualne resničnosti in 3D-skiciranja ter izzive, ki jih ponuja kmetijstvo.
 • Informativin forum bo prostor številnih predstavitev, med drugim bodo na njem nastopali Trkaj, Nipke in Artifex.
  Gostil bo zanimive predstavitve Gimnazije Franceta Prešerna, glasbeni nastop Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana, predstavitve temeljnih postopkov oživljanja skupaj z Rdečim križem Slovenije.
  Centrala učnih podjetij Slovenije bo predstavila povezovanje in vključevanje učnih podjetij, ki temeljijo na ekonomskih vedah, v mednarodno mrežo.
  Hrvaško ministrstvo za znanost in izobraževanje bo predstavilo visokošolski sistem Republike Hrvaške, turistična agencija Kompas pa bo predstavila eno najstarejših jezikovnih šol v VB, Wimbledon School of English

Maminih sinčkov ne zaposlujemo

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS bo v petek, 27. januarja, ob 9.30 na Informativinem forumu pripravil okroglo mizo, kjer bo šest direktorjev oziroma zaposlovalcev spregovorilo o tem, kaj pričakujejo in iščejo pri bodočih zaposlenih.

Na okrogli mizi, ki jo bo vodil Zoran Keser, skrbnik projekta Kompetenčni center za razvoj kadrov v lesarstvu na Skladu, bodo sodelovali: Mateja Milost, direktorica družbe Fimago, d. o. o., Iztok Bizjak, direktor Gonzage, d. o. o., Maja Bradeško, pomočnica izvršnega direktorja pri Gorenju, d. d., Ana Laura Rednak, izvršna direktorica Plastike Skaza, d. o. o., Matic Vošnjak, direktor družbe Competo, d. o. o. in Boštjan Bevec, direktor Konstrukcij Schwarzmann, d. o. o.

študij mladi šola informativni dan

 • V Računalniški učilnici bodo obiskovalci vseh generacij spoznali vsa Googlova orodja (Koledar, Drive, Dokumenti, Diapozitivi in Preglednice), storitve v oblaku, MS Excel in Word ter se udeležili predstavitve štipendiranja in študiranja v angleščini v Rusiji.
   
 • Znanstveni kotiček bo v času Informative razkrival, kaj je elektromagnetni impulz in kako ga lahko nadzorujemo, kaj sta gravitacija ali magnetna privlačnost, opazovati bo mogoče stvari v lebdenju. Obiskovalci se bodo lahko udeležili zabavnih iger in zanimivih eksperimentov, ki jih pripravlja Antimuzej vsak dan v Avli Galerije.
   
 • Park tujine bo letos gostoval več kot 20 tujih izobraževalnih institucij in tako predstavil možnosti izobraževanja in zaposlovanja v tujini. Sodelujejo tako veleposlaništva kot tudi srednje in višje šole, visoke šole, fakultete, univerze, ki prihajajo iz Avstrije, Danske, Hrvaške, Francije, Madžarske, Nemčije, Španije, Švice, Rusije, ZDA in Kanade. Partnerska država letošnjega Parka tujine je Avstrija – Advantage Austria.

Med šolanjem si je treba vzeti tudi čas zase: Arena mladih

študij mladi šola informativni dan

Poleg pregleda vseh izobraževalnih programov bo na Informativi v Stekleni dvorani C Gospodarskega razstavišča prvič tudi Arena mladih, sejem za prostočasne aktivnosti mladih.

Arena mladih bo predstavila življenjski slog mladih, možnosti za aktivno preživljanje prostega časa, šport in kulturo, potovanja in še in še.

Predstavili se bosta društvi AIESEC in AEGEE, za kulturni užitek bodo poskrbeli Kinodvor z zelenim filmskim platnom, Mestno gledališče Ljubljansko in Slovensko mladinsko gledališče, za popotovanja bodo poskrbeli pri Slovenskih železnicah, 1naDan in NLB Vita.

Mladi bodo lahko preizkusili pravi pravcati Bodifit fitnes, spoznali osnove jadranja in si ogledali pravo jadrnico skupaj z Jadralnim klubom Ljubljana.

Kako biti aktiven že v dijaških in študentskih letih, bo predstavljal Mladinski svet Slovenije, Slovenska filantropija pa bo predstavljala priložnosti in pomen prostovoljstva.

Za boljše počutje bodo skrbeli atraktivni Artifex s hiphop delavnicami, številne družabne igre in igre s kartami pa bodo potekale v Črni luknji.

Na samostojnem prostoru se bo predstavljala tudi Mestna občina Ljubljana (MOL). Ta bo gostila številne organizacije, ki skrbijo, da je življenje mladih v prestolnici obarvano s kulturo, zabavo in navsezadnje tudi z izobraževanjem – sistem BicikeLJ, Kino Šiška, Ljubljanski grad, LPP, Mestna knjižnica Ljubljana, Urad za mladino MOL, Zavod Bob, Šport Ljubljana, Snaga Ljubljana in številni drugi javni zavodi.

Deficitarni poklici in možnost pridobitve štipendije

Ob 60-letnici Evropskega socialnega sklada (ESS) se bo v okviru skupinskega razstavnega prostora predstavilo šest državnih in javnih institucij, ki bodo mladim obiskovalcem predstavljali različne deficitarne poklice, priložnosti zaposlitve v policiji in lesni industriji, različne možnosti za poklicno orientacijo, obenem bo potekal kviz za mlade, kjer bodo lahko na interaktiven način spoznali deficitarne poklice, za katere je možno pridobiti štipendijo za deficitarne poklice, ter možnost obiska ministrstva za javno upravo za ves dan.

Na razstavnem prostoru ESS bodo za informacije na voljo predstavniki Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstva za javno upravo, Zavoda za zaposlovanje, Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS, DIT lesarstva Ljubljana in GZS – združenja lesne in pohištvene industrije. Za sproščeno ozračje bo poskrbel tudi raper 6Pack Čukur, ki se je tudi sam odločil za deficitarni poklic in se izučil za keramičarja.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin