SiolNET. Posel danes Bizi
0,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj čaka pozabljive samostojne podjetnike?

0,98

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

V petek se je iztekel rok, do katerega je moralo nekaj manj kot sto tisoč samostojnih podjetnikov oddati davčni obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti za leto 2016. Kaj se zgodi, če poročila niste oddali?

Najkasneje tri mesece po koncu poslovnega leta (v večini primerov je to koledarsko leto) morajo samostojni podjetniki oddati letna poročila o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Ta dan je 31. marec.

Tisti, ki so z oddajo zamudili, jih lahko Finančna uprava republike Slovenije kaznuje.

Kakšne so kazni:

Od 800 do 10.000 evrov za samostojne podjetnike ali posameznike, ki opravljajo dejavnost.

Od 1.200 do 15.000 evrov za mikro in majhne družbe.

Od 3.200 do 30.000 evrov za srednje in velike družbe.

Pozabljivci se lahko samoprijavijo

Vendar pa Furs, čeprav mu to ne bi bilo treba, zamudnikom pošilja tudi opomine. Sankcijam se lahko "pozabljivi" podjetniki izognejo tudi s samoprijavo. V tem primeru mora posameznik končnemu znesku za plačilo dodati obresti od poteka roka za plačilo. Obrestna mera znaša tri odstotke letno.

Za leto 2015 (torej oddani v letu 2016) je bilo število vseh predloženih davčnih obračunov nekaj več kot 107 tisoč, 313 pa je bilo vloženih samoprijav zamudnikov. Leto pred tem je bilo samoprijav skoraj dvakrat več.

Možnost je tudi opravičilo

Izjema pri zamudah oddajanja letnega poročila so tudi opravičljivi razlogi. Za te se štejejo tisti, na katere niste imeli vpliva, kot so daljša bolezenska odsotnost, požar ali uničena dokumentacija ob kakšni drugi naravni nesreči. V takih primerih imate časa za oddajo osem dni po preteku razlogov za zamudo, ob tem pa morate seveda priložiti dokazila o opravičljivosti zamude.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin