Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2022,
14.39

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Planet TV

Petek, 1. 4. 2022, 14.39

2 leti

Odkrijte doživetja, ki jih skrivajo rovi idrijskega rudnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

V Antonijevem rovu idrijskega rudnika živega srebra so z aprilom v nabor doživetij dodali nove atrakcije, ki obiskovalce vabijo v skrivnostni, a bogati podzemni svet. Za otroke in njihove starše bosta še posebej zanimiva Lov na Perkmandlčkov zaklad in Lov na alkimistični zaklad v topilnici živega srebra (Hg). Konec aprila bo zaživelo še virtualno doživetje delovanja rotacijske peči, s katero so žgali rudo.

Rudnik živega srebra Idrija je bil drugi največji rudnik živega srebra na svetu, ki je prispeval kar tretjino svetovne proizvodnje te plemenite in edine tekoče kovine na svetu. | Foto: Jani Peternelj (arhiv CUDHg Idrija) Rudnik živega srebra Idrija je bil drugi največji rudnik živega srebra na svetu, ki je prispeval kar tretjino svetovne proizvodnje te plemenite in edine tekoče kovine na svetu. Foto: Jani Peternelj (arhiv CUDHg Idrija)

Živo srebro je bilo skozi celotno človeško zgodovino izredno pomembno in je vse od pradavnine do današnjih dni odločilno prispevalo k razvoju celotne človeške civilizacije.

Ste vedeli, da je bil Antonijev rov v idrijskem rudniku izkopan leta 1500 in je najstarejši ohranjeni vhod v rudnik v Evropi? Danes se lahko obiskovalci po Antonijevem rovu podate v podzemni svet drugega največjega rudnika živega srebra na svetu. Vodnik vas popelje do skritih kotičkov z dragoceno cinabaritno rudo in s kapljicami samorodnega živega srebra ter do edinstvene podzemne kapele.

V nedeljo, 10. 4. 2022, spoznajte rudnik malo drugače. Vabimo vas na nepozabno podzemno doživetje Rudnik oživi, kjer se boste podali po stopinjah idrijskih rudarjev, se preizkusili v različnih rudarskih delih in se nazadnje okrepčali s tradicionalno 'knapovsko' malico.

V nedeljo, 10. 4. 2022, se podajte na animiran ogled Antonijevega rova in prek igranih prizorov doživite svet idrijskih rudarjev. | Foto: Matej Peternelj (arhiv CUDHg Idrija) V nedeljo, 10. 4. 2022, se podajte na animiran ogled Antonijevega rova in prek igranih prizorov doživite svet idrijskih rudarjev. Foto: Matej Peternelj (arhiv CUDHg Idrija)

Kakšna doživetja še ponuja rudnik živega srebra v Idriji?

Doživetij pa s tem še ni konec. V soboto, 23. 4., in nedeljo, 24. 4. 2022, se boste lahko družine prvič odpravile v Topilnico Hg na Lov na alkimistični zaklad, ki je pravo doživetje tako za otroke kot za starše.

Ob pomoči alkimista Ernesta se boste seznanili z alkimijo in opravili različne zanimive poskuse. Za zadnji preizkus si bodo otroci nadeli čarobna pregrinjala, napeli možgančke in se ob pomoči zemljevida odpravili na lov za zakladom. Po uspešno opravljenih nalogah vas bo čakalo še zanimivo presenečenje.

Na Lovu na Perkmandlčkov zaklad se otroci in starši podate na pustolovščino in prek opazovanja, doživetja, občutenja in odkrivanja rudnika spoznavate različne rudarske poklice ter si z reševanjem nalog in samostojnim delom prislužite zaklad jamskega škrata Perkmandlca. | Foto: arhiv CUDHg Idrija Na Lovu na Perkmandlčkov zaklad se otroci in starši podate na pustolovščino in prek opazovanja, doživetja, občutenja in odkrivanja rudnika spoznavate različne rudarske poklice ter si z reševanjem nalog in samostojnim delom prislužite zaklad jamskega škrata Perkmandlca. Foto: arhiv CUDHg Idrija

Poleg Lova na alkimistični zaklad pa bo konec meseca aprila premierno v Topilnici Hg zaživelo tudi virtualno doživetje delovanja rotacijske peči. Zasnova doživetja je, da uporabnik po petih postajah ob pomoči VR očal na poljuden in privlačen način spozna delovanje rotacijske peči in si nazadnje napolni svojo prvo jeklenko živega srebra.

Vsa doživetja je potrebno predhodno rezervirati na infohg@cudhg-idrija.si ali na telefonsko številko 031 810 194.

Ne spreglejte