Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 11. 2017,
10.12

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Perutnina Ptuj

Četrtek, 2. 11. 2017, 10.12

3 leta, 7 mesecev

Kaj je skupno vsem dietam in zdravemu prehranjevanju?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

"Zmotno je prepričanje, da je v manj mastnih izdelkih več vode in dodatkov. To ne drži," poudarja živilska tehnologinja in certificirana "health coac" Ana Cvetko iz Perutnine Ptuj. Dodaja, da "so taki izdelki lahko zelo kakovostni in okusni ter imajo visok delež beljakovin".

Ana Cvetko, živilska tehnologinja v Perutnini Ptuj in health "coach" | Foto: Ana Cvetko, živilska tehnologinja v Perutnini Ptuj in health "coach" Celice v telesu se neprestano obnavljajo, zato potrebujejo reden vnos beljakovin

Kakovostno perutninsko meso je zelo pomembno v uravnoteženi prehrani, saj vsebuje visokokakovostne beljakovine, ki jih naše telo za normalno delovanje nujno potrebuje. Beljakovine imajo v telesu različne funkcije. So gradniki celic in tkiv, encimov, hormonov, protiteles, transportne snovi za hranila … Izdelki iz kakovostnega perutninskega mesa telesu zagotavljajo tudi različne B-vitamine, železo in cink. Priporočeno je uživanje manj mastnega mesa in mesnih izdelkov. Na primer 100 gramov piščančjih prsi brez kosti in kože vsebuje približno 30 gramov visokokakovostnih beljakovin in zelo malo maščob. Koliko mesa in mesnih izdelkov naj bi zaužili na teden, je odvisno od spola, starosti in fizične aktivnosti posameznika. Splošna priporočila se gibljejo med 400 in 600 grami na teden. Ne smemo pa pozabiti na jajca, ki tako kot perutninsko meso vsebujejo različne hranilne snovi: beljakovine, vitamine in minerale. Ker je jajčni beljak bogat z maščobami in holesterolom, jih moramo uživati zmerno. Predvsem pri hujšanju, ko je energijski vnos hranil omejen, je treba izbirati najbolj kakovostna živila in uživati živila živalskega izvora z manj maščobami. V Perutnini Ptuj ponujamo širok izbor izdelkov, ki jih lahko vključimo v jedilnik, tudi ko hujšamo, pri tem pa ohranimo pestrost jedi in raznolikost okusov. Takšni izdelki so na primer posebna klobasa Poli light, ki je bila na letošnjem strokovnem tekmovanju Agra nagrajena z najvišjim priznanjem, celotna linija Slim&fit, piščančja prsa, marinirani izdelki, ki so zelo kakovostni in imajo visok delež beljakovin. Ljudem je treba pojasniti, da so manj mastni izdelki lahko zelo kakovostni in okusni, velja namreč zmotno prepričanje, da je v takih izdelkih več vode in dodatkov.

Danes se vse bolj ozaveščeno posvečamo hrani. Zanima nas, kako je naša hrana pridelana in predelana, kdo in na kakšen način se z njo ukvarja. Perutnina Ptuj je prva v Sloveniji že leta 2015 vzpostavila certificirano do piščancev prijazno rejo. Dodana vrednost mesa iz tovrstne reje, ki jo na prodajnih policah najdete pod imenom Natur Premium, se odraža na kakovosti mesa, hkrati pa verjamejo, da je način reje korak v smeri sodobnih dognanj o dobrobiti živali in trajnostnega razvoja.

Perutnina Ptuj | Foto:

Nazaj k tradiciji domače reje, pod skrbnim nadzorom kakovosti in varnosti

Najopaznejša novost, ki jo uvaja do piščancev prijazna reja, je poseben pokrit nadstrešek po celotni dolžini hleva. Njegova površina predstavlja vsaj 20 odstotkov rejne površine in tla so posuta s kakovostnim nastiljem. Piščancem je tako zagotovljen izhod na prosto, kjer lahko brskajo po nastilju, hkrati pa so zavarovani pred slabim vremenom ter z mrežo tudi pred drugimi živalmi in pticami. Seveda sodoben nov standard opredeljuje še veliko več, od kakovosti naravne krme do dobre osvetljenosti hleva, manjše gostote, uvaja posebna plezala v notranjosti in zunaj hleva za spodbujanje naravnega gibanja ter predpisuje številne tehnične parametre.

Oglejte si, kaj o prednosti reje pravijo rejci

Naziv šampion kakovosti za kolekcijo Natur Premium

Pri Perutnini Ptuj se lahko pohvalijo, da je največkrat nagrajena kakovost doma na Ptuju, saj so na letošnjem neodvisnem in mednarodnem ocenjevanju Agra prejeli največ najvišjih priznanj. Med drugim se kolekcija Natur Premium ponaša z nazivom ŠAMPION KAKOVOSTI za  izdelke, ki so na ocenjevanjih Agre trikrat zapored prejeli zlato medaljo.

Po čem se Perutnina Ptuj razlikuje od množičnih proizvajalcev?

Predvsem po majhnosti farm, razpršenih po podeželju v naravnem okolju Slovenije, saj poleg lastnih farm v Perutnini Ptuj sodelujejo z več kot 240 rejci oziroma družinskimi kmetijami. Skrbno nadzorovani koraki na poti od njive do vilic, skrb rejcev za dobrobit živali, ki jim Perutnina Ptuj daje celovito podporo pri reji z dostavo kakovostnih krmnih mešanic iz njihovih lastnih mešalnic brez animalnih proteinov ter zagotavljanjem veterinarskih storitev in storitev tehnološke službe za rejo – vse to se odraža v kakovosti in značilnih okusih priljubljenih izdelkov Perutnina Ptuj. Tem vsakodnevno zaupa že več kot dva milijona ljubiteljev perutnine po vsem svetu.

 

Z NATUR PREMIUM ZA DOMAČIM ŠTEDNILNIKOM: VIDEO RECEPT.

Ne spreglejte