Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 3. 2023,
9.48

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

Natisni članek

Alenka Bratušek odpoklic drugi tir Planet 18 Planet TV

Ponedeljek, 27. 3. 2023, 9.48

1 leto

Planet 18

Vlada se je odločila za predčasen odpoklic vodstva #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

Informativna oddaja Planet 18 je na sporedu vsak dan ob 18. uri na Planetu. Bodite z nami. 

Planet 18
Planet TV Gradite hišo? Material dražji za 35 odstotkov. #video

Medtem ko je vlada na seji od vodstva 2TDK zahtevala dodatna pojasnila glede zamika roka za dokončanje del na projektu drugi tir, se je kmalu za tem nadzorni svet te iste družbe, ki ga je imenovala vlada, odločil za zamenjavo vodstva.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Razlogov za predčasen odpoklic generalnega direktorja Pavla Hevke pri tem niso razkrili. Nekoliko bizarno pri vsem skupaj pa je dejstvo, da je svet za civilni nadzor nad projektom še minuli teden v letnem poročilu delo dosedanjega direktorja ocenil kot pozitivno, glede na okoliščine v gospodarstvu. Kot vse kaže, gre tudi v tem primeru za še eno politično menjavo Golobove vlade.

Med množico obveznosti, s katerimi se je na 42. seji spoprijemala vlada, je tudi letno poročilo dela 2TDK za leto 2021. Slednje je minilo brez pretresov. Minilo je s podražitvijo okoli enajstih milijonov, a je bila ta zaradi racionalizacije del in ugodnejše geološke strukture tal praktično izničena. Kljub temu se je vlada odločila, da upravi in nadzornemu svetu družbe ne podeli razrešnice za poslovno leto 2021. Vsaj ne, dokler ne razjasnijo okoliščin v zvezi z odstopom od časovnice izvajanja projekta in investicijske vrednosti projekta, vključno z odločitvijo o znižanju rezerv, določenih v investicijskem programu. V začetku leta je 2TDK na mizo predstavila novelacijo tega programa, v katerem so kot predvideni zaključek del navedli leto 2026 namesto konec leta 2025. 

Nadzorni svet je na seji predčasno odpoklical poslovodstvo družbe 2TDK in imenoval novo, in sicer je novi generalni direktor zdaj Matej Oset, medtem ko je Marko Brezigar direktor. Da se stvari v 2TDK ne bodo kar preprosto odvijale dalje, je v začetku leta na zaslišanju pred imenovanjem za infrastrukturno ministrico napovedovala že Alenka Bratušek. Predvsem jo je zmotilo znižanje rezerv za nepredvidene izdatke, kamor uvrščajo tudi podražitve s 100 na le 30 milijonov evrov.

Kljub temu bi bil, ob vseh podražitvah materialov, projekt zaključen s prihrankom okoli 40 milijonov evrov, v primerjavi z napovedmi Bratuškove še v času njenega prvega ministrovanja, ko se je projekt šele načrtoval. Zato pa poznavalci razmer razloge za  zamenjavo vodstva vidijo na političnem gradbišču. Hevka namreč velja za kader Nove Slovenije. In čeprav je slednja Golobovo vlado podprla tako pri projektu ustavnih sprememb kot tudi pri zadnjih okrepitvah Šarčevega obrambnega proračuna, naj bi jih s tem discipliniranjem opomnili na prihodnje zahteve.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: visokošolski sindikat zaradi nesposobnosti reševanja stavkovnih zahtev poziva Papiča k odstopu, koliko podpore ima vlada Roberta Goloba, kako obsežna je stavka v Nemčiji. Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Koper bo gradil nov zdravstveni center #video
Planet 18
Planet TV Pred nastopom v Stožicah so se zaprli v studio #video
Planet 18
Planet TV Tušev delavec delal vsaj 13 ur dnevno brez počitka #video
  Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     
Ne spreglejte