Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2019,
11.20

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

Tomaž Bratož Sanja Hrgota Planet TV

Torek, 5. 2. 2019, 11.20

5 let, 2 meseca

Novosti

Sanja Hrgota: Najbolj se me dotaknejo osebne zgodbe #intervju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89
Planet TV | Foto Blaž Vatovec

Foto: Blaž Vatovec

Običajno pripoveduje in zastavlja vprašanja ona, tokrat pa smo zamenjali vloge. Televizijska voditeljica informativne oddaje Danes na Planetu Sanja Hrgota je spregovorila o svojih pogledih na družbenopolitično dogajanje v Sloveniji ter razkrila, katere zgodbe se je dotaknejo in v katerih trenutkih ji improvizacija najbolj koristi.

Danes
Planet TV Poglobljena oddaja Danes

Kakšne vrste zgodb, o katerih poročate, se vas najbolj dotaknejo?

Načeloma se poskušam od zgodb čustveno distancirati zaradi objektivnosti poročanja. Ne želim s svojim mnenjem ali čustvi vplivati na presojo naših gledalcev. Je pa res, da velikokrat umestimo v oddajo tudi osebne zgodbe, in če se me kaj dotakne, so potem te zgodbe tiste. Predvsem osebne zgodbe, v katerih so izrazita čustva, bodisi žalostna bodisi vesela. Bi si pa seveda želela, da bi bilo čim več slednjih in o žalosti sploh ne bi poročali.

Preizkusili ste se v obeh vlogah: voditeljski in novinarski. Kaj vam je bližje in zakaj?

Oboje mi je blizu tako, da bi težko obe vlogi ločila. Imam pa srečo, da sem lahko ogromno izkušenj nabrala kot novinarka in voditeljsko mesto zasedla šele potem. Na tak način sem se razvila in dozorela za vlogo voditeljice. Poznam namreč delo svojih novinarskih kolegov in je bistveno lažje razumeti delovni proces, potek in sestavo oddaje ter jo ne nazadnje tudi izpeljati. Več let novinarskih izkušenj mi je dalo tudi določeno mero samozavesti, ki jo kot voditelj moraš imeti.

V oddajah v živo gre lahko tudi marsikaj lahko narobe. Se morda spomnite, kdaj ste bili v situaciji, ko ste morali najbolj improvizirati?

Teh primerov je bilo pri meni do zdaj na srečo zelo malo. Navadno zataji tehnika … boben ipd. Z ekipo vedno težavo rešimo hitro in običajno celo tako, da je gledalci niti ne opazijo. V takih trenutkih sicer skušam ostati zbrana in speljati zadevo kar najbolje. Sem pa prepričana, da naši gledalci dobro vedo, da smo tudi voditelji zgolj ljudje in da so napake del našega poklica; le da jih opazi nekoliko širši krog.

Sanja Hrgota in Tomaž Bratož | Foto: Blaž Vatovec Sanja Hrgota in Tomaž Bratož Foto: Blaž Vatovec

Oddajo Danes vodite izmenjaje s Tomažem Bratožem. V čem sta si sicer podobna in v čem različna?

Težko govorim o podobnostih in razlikah, sva vendarle sodelavca. Lahko pa rečem, da si boljšega sovoditelja ne bi mogla želeti. Podpirava, spodbujava in razumeva se. S tako osebo se je bistveno lažje dogovarjati denimo glede urnika, zamenjav. Tomaž je izkušen in njegovi nasveti pridejo še kako prav. Predvsem pa ta, naj se ne obremenjujem preveč.

Katere pa so tiste družbenopolitične teme v Sloveniji, ki po vašem mnenju trenutno najbolj potrebujejo spremembe?

Povsod bi bilo treba kaj popraviti. Bolj kot teme se mi zdi, da bi se bilo dobro posvetiti družbeni zavesti. Preveč je slabega, negativnega okoli nas, tako da se mi včasih zdi, da smo pozabili pričakovati dobro. Kot družba se izgubljamo in preveč kompliciramo, ko pa je "dobro" v resnici tako zelo preprosto. Želim si, da bi bilo tega več. Da bi se pozdravljali med sabo, si pridržali vrata, se pohvalili … te drobne samoumevne stvari, ki pa to vsekakor niso.

Informativna oddaja Danes je na sporedu od ponedeljka do petka ob 18. uri na Planetu.
Spremljajte nas na omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube. 
Ne spreglejte