Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 10. 2018,
9.25

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

3

Natisni članek

Ne izpusti me Istanbulska nevesta turške serije

Četrtek, 4. 10. 2018, 9.25

5 let, 6 mesecev

Pet zanimivosti o turških žajfnicah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

3

ne izpusti me

Spletke, prepiri, hrepenenje in brezpogojna ljubezen, ki na koncu premaga vse. Tako bi lahko na kratko opisali srž telenovel. Zadnja leta so tako svetovno kot slovensko javnost obnorele turške telenovele, ki pa s seboj prinašajo kar nekaj zanimivosti.

1. Ženske veliko bolj emancipirane in samosvoje

Pred desetletji so bile ženske v turških serijah veliko bolj pohlevne in podrejene, glavno besedo je imel moški. "Tako v resničnem življenju kot v serijah je šlo za patriarhat, zadnja leta pa so se tako liki kot same zgodbe modernizirali, kar je tudi odraz družbenih in kulturnih sprememb, ki jih je Turčija doživela v preteklosti," pojasnjuje filmska kritičarka Anja Banko. Tako so junakinje v sodobnih turških serijah samosvoje, veliko bolj emancipirane in tudi njihovo vedenje je zelo napredno – lahko pijejo alkohol, pokažejo več gole kože, celo poljubljajo se lahko, kar je bilo nekoč na televiziji strogo prepovedano.

2. Moški bolj čustveni in romantični

Ravno obratno pa so se moški liki v serijah spremenili v bolj dostopne, čustvene in romantične. Velikokrat lahko zasledimo, da glavni moški lik v turški telenoveli svojo drago podpira pri njeni želji, biti finančno samostojna in si ustvariti kariero.

Lepa Nur in njen Yigit navdušujeta v seriji Ne izpusti me, ki je na Planetu na sporedu od ponedeljka do petka ob 19. uri. | Foto: Planet TV Lepa Nur in njen Yigit navdušujeta v seriji Ne izpusti me, ki je na Planetu na sporedu od ponedeljka do petka ob 19. uri. Foto: Planet TV

3. Še vedno ženska revna, moški uspešen in bogat

Nekaj pa se še vedno ni spremenilo. Seveda obstajajo tudi izjeme, ki potrjujejo pravilo, a v večini turških telenovel je glavni junak uspešen v poslu in premožen, še vedno vodja širše družine. Še vedno zna biti na trenutke posesiven, aroganten in privlačno surov. Ženska pa, ravno obratno, prihaja iz nižjega ali srednjega sloja, pogosto je glavna junakinja brez enega ali obeh staršev, nadvse dobrega srca, skromna in sočutna.

4. Zaradi islama določene stvari še vedno prepovedane

Morda je vaše ostro gledalsko oko že samo opazilo, da so nekateri prizori v turških serijah zamegljeni. Na primer, če se zgodi pretep ali nesreča in teče kri, so krvavi madeži zamegljeni. Enako je s kozarci vina – vsebina se ne more natanko videti. Tudi eksplicitnih prizorov spolnosti ni. Kljub modernizaciji je Turčija še vedno močno versko naravnana država s prevladujočo islamsko veroizpovedjo in nasilje, uživanje alkohola ter spolnost še vedno ni v skladu z verskimi predpisi.

Glavna lika v seriji Istanbulska nevesta, ki jo na Planetu spremljate od ponedeljka do petka ob 20. uri, sta Sureja in Faruk. | Foto: Glavna lika v seriji Istanbulska nevesta, ki jo na Planetu spremljate od ponedeljka do petka ob 20. uri, sta Sureja in Faruk.

5. Produkcijsko visoko kakovostne serije

Gledano s produkcijskega vidika, so turške serije zelo dobro posnete, ponašajo se z bogato kostumografijo in pompoznimi filmskimi seti. Preplet lepih posnetkov, lepih igralcev, lepih oblek in dih jemajočih posesti ter narave, kjer se zgodbe odvijajo, je nekaj, kar poleg čustveno napete zgodbe pred televizijo prikuje mnoge gledalke.

Kaj vse je filmska kritičarka Anja Banko povedala o turških telenovelah, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Na Planetu lahko od ponedeljka do petka spremljate dve odlično turški telenoveli. Ob 19. uri je na sporedu serija Ne izpusti me, ki ji nato ob 20h sledi še Istanbulska nevesta. Ne zamudite!
Tolgahan Sayışman
Planet TV Lepi igralec, kot ga še niste videli
Istanbulska nevesta
Planet TV Istanbulska nevesta nominirana za mednarodnega emmyja
Amine Gülşe
Planet TV Postavna igralka navdušila na lepotnem izboru
Ne spreglejte