SiolNET. Planet TV Klepet ob kavi
0,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Klepet ob kavi

Se znate prepirati?

0,00

termometer

Klepet ob kavi

Če je bilo v osnovni šoli medsebojno draženje prikupno, potem je v odraslosti tak način izkazovanja ljubezni in naklonjenosti manj zaželen.

Pa vendar se prepirom v zvezi težko popolnoma izognemo. Običajno naj bi se v manjši konflikt/spor spustili sedemkrat na dan, pri čemer psihologi poudarjajo, da se naša reakcija pogosto ne nanaša na partnerja, temveč na nekaj iz naše preteklosti.

O tem, kako se konstruktivno prepirati, in zakaj je živeti v prepričanju, da je partnerstvo mogoče brez prepirov navadna iluzija oz. zanikanje, smo se v tokratni oddaji pogovarjali z zakonsko terapevtko Moniko Vuk in spec. zakonske in družinske terapije Tomažem Stanovnikom. Slednji poudarja: “Pri prepirih je vprašanje, ali želim, da imam prav, ali želim, da najdeva neko rešitev. Vedno je eden, ki se umika, in eden, ki napada. Bistveno je, da se vprašamo, zakaj se prepiramo. Velikokrat gre namreč za izkazovanje neke moči, kdo ima prav itd. To pa ni nekaj, kar bi bilo del zdravega partnerstva.” Monika Vuk pri tem dodaja: “Če nas nekaj moti, seveda povemo, a na neki spoštljiv način. Kritike, obtoževanja, obsojanja niso del konstruktivnega prepiranja.”

Kaj pa urbana legenda, ki pravi, da se po strastnih prepirih zgodi še bolj strasten seks … Je seks v bistvu lahko neke vrste sprava ali zgolj neka premostitvena (in začasna) rešitev za težave? Tomaž Stanovnik je jasen: “Ko se prepiramo, smo še zelo v odnosu, takrat nam je še zelo mar, samo na miren način ne znamo priti skupaj. Se pa seveda pri strastnem prepiru sprosti veliko jeze … Strasten seks pa to energijo preobrazi v produktivno. Ampak samo strasten seks je za kvaliteten partnerski odnos premalo ...”

AKTUALNI KLEPETOVI DOGODKI.

Oddajo Klepet ob kavi lahko spremljate vsak dan ob 9. uri na Planetu. Ponovitve so ob 19. uri na Planet PLUS in ob 8. uri na Planet 2.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin