SiolNET. Planet TV Klepet ob kavi
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Klepet ob kavi

Parametri moškosti − kdaj je moški tapravi dec?

0,05

termometer

Klepet ob kavi
Foto: Planet TV

Povprečen slovenski moški je star 41,1 let, visok 178 centimetrov in težek 85 kilogramov. A bolj kot na dolgočasne statistike se raje ozrimo na nejasne parametre, ki naj bi določali moškost.

Kaj je pravzaprav prava moškost? To je stvar resnih razprav, zgleda. Pred nekaj leti so se zbrali mnenjski vodje na področju moškosti v Evropi in sklenili, da je pravi moški tisti, ki je najboljša možna opcija sebe.

Tudi alfa moški je po mnenju strokovnjaka za govorico telesa Edvarda Kadiča drugačen, kakršnega imamo morda v mislih: “Pri alfa moškosti ne gre za to, da moški uveljavlja surovo silo in se drži zase, ampak je alfa moški nekdo, ki zna dobro komunicirati, razume sebe in to, kaj je moška samozavest, hkrati pa poskrbi za svoj prijateljski klan in dekle, ki ga je izbralo. Bolj ali manj gre pri teh definicijah o alfa moškem za osebno stališče posameznika − pod pojmom alfa moški lahko razumemo trofejo, volka samotarja oz. nekoga, ki tolče po mizi, ali pa tistega, s katerim je res prijetno biti. Jaz se od vsakršnih definicij distanciram. Meni se zdi najpomembnejše, da je moški pameten, zabaven in da se je z njim prijetno družiti.”

Kako pa je glede moških (moškosti) in čustvenosti? Je moški, ki pokaže čustva, še pravi moški? Borut Bric je eksakten: “Seveda, čutenje je atribut in ne pomanjkljivost. Absolutno pa ne posplošujmo.” Edvard Kadič dodaja: “Eno so čustva, izražanje čustev in emocionalna inteligenca, drugo pa jokanje. Jokanje je sprostitev emocionalne napetosti in pri moških ustrezno v skrajnih primerih. Promocija jokanja samo zaradi ravnovesja in enakosti pa se mi zdi problematična.”

Kakovosti, ki bi jih moral imeti moški, iščimo torej nekje vmes − pravi moški je nekaj med mačom, ki je močan in nezlomljiv, ter pomehkužencem, ki ga je samo srce.

PRIHAJAJOČI KLEPETOVI DOGODKI: Osvobajanje od strupenih odnosov
Oddajo Klepet ob kavi lahko spremljajte vsak dan ob 9.30 na Planetu. Ponovitve so ob 19. uri na Planet PLUS in ob 8. uri na Planet 2. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin