SiolNET. Planet TV Klepet ob kavi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Klepet ob kavi

Da bi se izognili gripi, dodajte vitamin D!

0

termometer

Gripa
Foto: Planet TV

Čeprav se vitamin D v končni fazi spremeni v izjemno pomemben hormon, ga iz zgodovinskih razlogov še vedno uvrščamo med vitamine. Za biosintezo je namreč potreben zunanji pogoj (UVB-žarki), ki pa ni vedno izpolnjen.

In da ne bi v zimskih mesecih zboleli za gripo − pozabite na C-vitamin! Bistven je pravzaprav vitamin D!

Pomanjkanje D-vitamina je, dokazano, najpogostejši razlog, zakaj ljudje zbolijo za gripo. Njegovo pomanjkanje je povezano s pojavom različnih infekcij, kot sta gripa in pljučnica, pa tudi težjih bolezni, npr. multiple skleroze, diabetesa tipa 1 pri otrocih, srčno-žilnih bolezni in raka.

Terapevtski poskusi dokazujejo, da lahko s povečanjem ravni vitamina D v krvi zmanjšamo število kostnih zlomov in nevarnost za padce. V razširjeni študiji več kot 400.000 bolnikov so ugotovili še, da vitamin D zmanjšuje tveganja za več vrst raka, zlasti želodca, kolorektalnega raka, raka jeter, žolčnika, trebušne slinavke, pljuč, dojk, prostate ter raka na mehurju in ledvicah.

D vit Foto: Planet TV

Publicist in avtor knjige Moč vitamin D, Ivan Soče, pa opozarja še na nepoučenost stroke: “Veliko zmede je okoli tega, koliko vitamina D je dovolj. Uradne vrednosti so smešno nizke in nestrokovne. V zimskem obdobju vitamina D skorajda ne tvorimo, pa tudi razpoložljiva doba je zelo kratka. Če smo se avgusta kvalitetno posončili in dobili veliko vitamina D, ta po enem mesecu izgine. In potem ga nimamo. Zato pa zbolevamo za gripami in prehladi, avtoimunskimi boleznimi, alergijami in še čim hujšim. Morali bi se zavedati, da smo v velikem zdravstvenem tveganju. Gre za nacionalno tragedijo! To je politični problem. Vsi strašijo pred sončenjem, o vseh posledicah pomanjkanja vitamina D pa nihče!”

Vitamina D, po podatkih testiranj krvi, primanjkuje večini Slovencev in edini način, da normaliziramo njegovo raven, je pravzaprav vnos v obliki kvalitetnih, ekoloških in certificiranih prehranskih dopolnil, zlasti pozimi oz. v celotnem odbodju od septembra do maja.

Oddajo Klepet ob kavi lahko spremljajte vsak dan ob 9.30 na Planetu. Ponovitve so ob 19. uri na Planet PLUS in ob 8. uri na Planet 2. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin