SiolNET. Planet TV Klepet ob kavi
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Klepet ob kavi

Ali si otrok zasluži plačilo, če pospravi sobo?!

0,01

termometer

Klepet ob kavi

Večina se nas je v otroštvu rada igrala igro Monopoly, ko je bil izid, ali si obubožal ali obogatel, konec dneva nepomemben. S pravim denarjem seveda ne gre tako.

Kdaj je pravi čas, da otroku predstavimo razliko med "monopolyjevskim" in pravim denarjem?

Otroci ponotranjijo osnovni koncept denarja že med tretjim in četrtim letom starosti, pri sedmih pa razvijejo osnovno logiko finančnega obnašanja. Specialni pedagog Marko Juhant priporoča: "Pravi čas, da otroku predstavimo koncept denarja, je, ko se začne zanj sam zanimati. Ko ugotovi, da ima denar določeno funkcijo. Najprej naj mu starši kupijo prašička, v katerega bo metal drobiž … Moramo pa ga seveda tudi pravilno usmerjati, kako z denarjem upravljati. Pretirana varčnost ni v redu! Otrok mora razumeti, da stiskaštvo ne deluje, da mora denar krožiti. Nekaj naj gre v obtok, nekaj pa za zlato rezervo."

Pavel Rihtaršič, diplomirani premoženjski svetovalec, dodaja: "Priporočljivo je, da otrok dobiva tedensko žepnino in se tako nauči, kako razpolagati z omejenim zneskom denarja. Pomembno je tudi, da otrok razume razliko med tem, kaj si želi in kaj potrebuje."

Plačila za hišna opravila?! Da ali ne?

Specialni pedagog Marko Juhant je pri tem eksakten: "V učne namene da, nikakor pa naj to ne postane stalna praksa! Pri tem je pomembna tudi višina plačila. Naj starši ne bodo preveč radodarni. Preverijo naj, koliko so podobna opravila plačana drugod. Merodajni so na primer študentski servisi. Otrok se mora naučiti, kako se služi denar!"

PRIHAJAJOČI KLEPETOVI DOGODKI

Oddajo Klepet ob kavi lahko spremljajte vsak dan ob 9. uri na Planetu. Ponovitve so ob 19. uri na Planet PLUS in ob 8. uri na Planet 2.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin