SiolNET. Planet TV Filmi in serije
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Muzikal o čarobni varuški, ki ga je Walt Disney ustvarjal več kot 20 let

0,14

termometer

Mary Poppins
Foto: IMDb

Na Planetu si boste danes ob 16.40 lahko ogledali pravljični muzikal Mary Poppins, ki je nastal leta 1964 v režiji Roberta Stevensona z glasbo bratov Sherman, v glavnih vlogah pa bosta nastopata Julie Andrews in Dick Van Dyke. Film je prejel kar 13 nominacij za nagrado oskar, na koncu pa jih je prejel pet, vključno z oskarjem za glavno žensko vlogo. V nadaljevanju razkrivamo pet dejstev o filmu Mary Poppins, ki jih morda še niste vedeli.

Gasilci Planet TV Ekskluzivno: Takšni poligoni čakajo gasilce na velikem gasilskem izzivu #video

1. Film so ustvarjali več kot 20 let.

Film Mary Poppins temelji na otroških zgodbah o čarobni in samosvoji londonski varuški, ki so nastale pod peresom avstralsko-angleške pisateljice P. L. Travers. Štiri leta po izdaji knjige, leta 1938, se je Walt Disney prvič poskušal s pisateljico dogovoriti za pravico do snemanja filma po zgodbi iz knjige, a ga je P. L. Waters takrat zavrnila. Walt ni obupal, ampak je srečo pozneje še večkrat poskusil, dokler se mu želja leta 1959 ni izpolnila. Film so dokončali leta 1964.

Igralska zasedba. Igralska zasedba. Foto: IMDb

2. Producent je brata Sherman pogosto poklical in ju prosil, da mu predvajata glasbo iz filma.

Javno znano je dejstvo, da je bila pesem iz filma Mary Poppins z originalnim naslovom Feed the Birds najljubša pesem producenta Walta Disneyja. Richard Sherman je priznal, da ga je Walt vsak petek poklical in ga prosil za predvajanje pesmi. Po koncu naj bi se mu vsakič zahvalil in dejal, da je bilo to točno tisto, kar je potreboval. Sherman je v čast Waltu pesem zapel tudi na slovesnosti ob razkritju kipa Walta in Miki Miške v Disneylandu.

Walt Disney. Walt Disney. Foto: IMDb

3. Igralec, ki je igral majhnega in nagajivega fantka, se je bal višine.

Matthew Garber, ki v filmu nastopa v vlogi Michaela, je zelo otežil snemanje prizorov letenja, saj se je bal višine. Tako je bil vsak prizor z letenjem, ko se je moral premikati po žici, za ustvarjalce filma velik izziv. Matthewu so za vsako uspešno posneto sekvenco dali za nagrado kovanec. Glavna igralca sta v šali povedala, da je fantek že samo s temi nagradami zaslužil majhno premoženje.

Matthew Garber in Karen Dotrice. Matthew Garber in Karen Dotrice. Foto: IMDb

4. Glavni igralec ni imel v svojem življenju pred igranjem svoje vloge niti enega plesnega treninga.

Dick Van Dyk, ki v filmu igra v vlogi Berta, dobrega prijatelja Mary Poppins, pred začetkom snemanja ni imel nobenih plesnih ali pevskih izkušenj. Priznal je, da ga je bilo zaradi tega malce strah, kako se bo odrezal v svoji vlogi, a mu na srečo na koncu to ni predstavljalo nobenih težav in se je v filmu kot pevec ter plesalec odlično odrezal.

Dick Van Dyke in Julie Andrews. Dick Van Dyke in Julie Andrews. Foto: IMDb

5. Disneyja so k snemanju filma vodili osebni razlogi.

Walt Disney je že od nekdaj oboževal zgodbo o Mary Poppins, k snemanju filma pa ga je spodbujala in dokončno prepričala njegova hčerka Diane. Zgodba je bila med odraščanjem ena njenih najljubših, bila pa je prepričana, da bo imel oče material, iz katerega lahko nekaj ustvari.

Pravljični muzikal Mary Poppins si lahko na Planetu ogledate danes ob 16.40. Ne zamudite pa tudi ogleda komične drame Popotovanje tisočerih okusov (The Hundred-Foot Journey) s Helen Mirren v glavni vlogi, ki bo na sporedu nocoj ob 20.00.
Preživetje v divjini Planet TV Na lastni koži bosta izkusila, kako poteka pravo urjenje specialnih enot #video Gasilci Planet TV Na mednarodni dan gasilcev si oglejte veliki gasilski izziv! Preživetje v divjini Planet TV Bi znali iz drevesne smole narediti svečo? #video 360° Milijonar Planet TV Simpatični tekmovalec iz doma starejših občanov nasmejal Godlerja #video
 Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin