Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2018,
20.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Natisni članek

Vice Planet TV

Sreda, 26. 9. 2018, 20.00

5 let, 6 mesecev

Viceland

Marihuana - upanje za ameriške vojne veterane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Viceland

V seriji Indijska konoplja, ki jo lahko spremljate na Planetu, boste marihuano spoznali z znanstvenega, kulturnega in ekonomskega vidika. Voditelj in producent serije Krishna Andavolu je tokrat obiskal ameriške vojne veterane s posttravmatsko stresno motnjo.

Od 9. 11. je več kot 2,5 milijona ameriških vojakov služilo v Iraku in Afganistanu. Izkušnja z vojnega območja je tako intenzivna, da po vrnitvi v domovino kar petina vseh vojakov trpi zaradi posttravmatske stresne motnje. Urad za veterane poskuša tem ljudem pomagati s predpisovanjem močnih opiatov.

Količina opiatov, ki jih predpišejo veteranom, je zrasla za 270 odstotkov v 12 letih, predozira pa se jih dvakrat več od povprečja. Po nekaterih ocenah se dnevno ubije 22 veteranov, zato so mnogi prepričani, da ta zdravila ne delujejo.

Veteran Danny za posttravmatsko stresno motnjo trpi že devet let. | Foto: Veteran Danny za posttravmatsko stresno motnjo trpi že devet let.

Prav zato so nekateri začeli posegati po alternativnih načinih zdravljenja. Številni veterani menijo, da jim proti posttravmatski stresni motnji pomaga marihuana.

Eden od veteranov je povedal: "Tole je rešitev. Varno je. Nihče ne ubije sebe ali koga drugega. V tem džojntu se skriva ljubezen." Ker pa je ta rastlina zvezno prepovedana, je Urad za veterane ne sme predpisovati.

Dr. Sue Sisley, psihiatrinja, ki je 20 let delala s travmatiziranimi veterani. | Foto: Dr. Sue Sisley, psihiatrinja, ki je 20 let delala s travmatiziranimi veterani.

Proti tej prepovedi se bori dr. Sue Sisley, psihiatrinja, ki je 20 let delala s travmatiziranimi veterani, zdaj pa preučuje delovanje marihuane na posttravmatsko motnjo, s katero se je pogovarjal voditelj in producent serije Krishna Andavolu.

Povedala je, da so pacienti bolj sproščeni in se manj posvečajo groznim spominom, ki jih obhajajo. Njena  hipoteza je, da marihuana pomaga nadzorovati simptome. Rada pa bi odgovorila tudi na vprašanje, ali marihuana zdravi posttravmatsko motnjo, predvsem pa, kateri njeni fenotipi so najboljši in katerim se je treba izogibati.

Nekatere sorte marihuane so po njenem mnenju verjetno škodljive pri tovrstni motnji, ker poslabšajo tesnobo in celo ustvarijo simptome psihoze.

Serija Indijska konoplja je na sporedu od ponedeljka do petka ob polnoči.
 
Planet TV Indijska konoplja malo drugače
Spremljajte nas na omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube. 
Ne spreglejte