TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2019,
9.27

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

toplovod daljinsko ogrevanje Celje Kranj Maribor Ljubljana ogrevanje

Nedelja, 27. 1. 2019, 9.27

5 let, 2 meseca

Ogrevanje v največjih mestih se draži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
ogrevanje zima

Letošnja ogrevalna sezona je v povprečju enaka kot v prejšnjih dveh letih, ugotavljajo v mestih, kjer imajo vzpostavljeno daljinsko ogrevanje. Medtem ko je bila prva polovica zime do konca lanskega leta precej milejša od prejšnjega leta, je letošnji januar hladnejši. V povprečju pa je letos ogrevanje dražje - koliko, je odvisno od ponudnika.

Letošnja ogrevalna sezona se je v primerjavi s prejšnjim letom začela malo kasneje, in sicer so bile praktično vse toplotne postaje priklopljene v zadnjem delu septembra, prejšnjo sezono pa že v prvi polovici meseca, so ugotovili v Energetiki Ljubljana. Ta z daljinskim ogrevanjem oskrbuje okoli 64.700 uporabnikov (tudi na obrobju mesta in v nekaterih sosednjih občinah).

Tudi jesen je bila toplejša kot leto prej, proti koncu leta pa so se temperature spustile. Energetika Maribor, ki ogreva 13 tisoč stanovanjskih enot (letos zaradi razmaha stanovanjske gradnje pričakujejo do tisoč novih), tako ugotavlja, da je letošnja ogrevalna sezona povsem primerljiva z lansko.

"Res je, da v najmočnejših mesecih - decembra in januarja - ni bilo ekstremno nizkih temperatur, so se pa te konstantno gibale v bližini ledišča in prispevale k sorazmerno visokemu temperaturnemu primanjkljaju in posledično visoki porabi toplote vseh objektov," so pojasnili. Glede na dosedanji temperaturni potek ogrevalne sezone kaže na praktično enako "močno" ogrevalno sezono kot preteklo leto, seveda ob enakem nadaljnjem poteku.

gretje ogrevanje radiator
Novice Raziskava je pokazala, koliko povprečna družina plača za ogrevanje na sezono

Zima še lahko pokaže zobe

V Kranju za ogrevanje večinoma skrbi Domplan, ki upravlja 75 kotlovnic, iz katerih se ogreva več kot 7.000 uporabnikov (stanovanja, poslovni prostori, vrtci, šole). Tudi v Kranju opažajo, da je bil prvi del zime precej milejši od prejšnjih let, medtem ko se je januarja trend obrnil.

"Za oceno, kakšna bo letošnja ogrevalna sezona, je še prezgodaj, saj februar in marec lahko presenetita z nizkimi temperaturami, tako, kot sta lani, in s tem močno vplivata na stroške kurilne sezone," so pojasnili.

Letos pričakujejo zaradi razmaha stanovanjske gradnje priključevanje večjega števila večstanovanjskih objektov z do tisoč stanovanjskimi enotami in priključevanje obstoječih večstanovanjskih in javnih objektov, predvsem na levem bregu reke Drave, kjer se v zadnjih letih vrši največja ekspanzija omrežja daljinskega ogrevanja. | Foto: Letos pričakujejo zaradi razmaha stanovanjske gradnje priključevanje večjega števila večstanovanjskih objektov z do tisoč stanovanjskimi enotami in priključevanje obstoječih večstanovanjskih in javnih objektov, predvsem na levem bregu reke Drave, kjer se v zadnjih letih vrši največja ekspanzija omrežja daljinskega ogrevanja.

V Ljubljani in Mariboru višje položnice

Cena oskrbe s toploto je sestavljena iz fiksnega in variabilnega dela - spremembe variabilnega dela na Energetiki Ljubljana izvajajo sproti s spremembami cen oziroma stroškov goriva za proizvodnjo in distribucijo toplote, medtem ko se fiksni del cen usklajuje praviloma le enkrat letno.

"Z januarjem se je skladno s spremembo stroškov goriva izvedla sprememba variabilnega dela cene toplote, in sicer je ta za 10 odstotkov višji. Če bo v prihodnjih mesecih nižji, se bo temu primerno izvedla sprememba variabilnega dela navzdol," so pojasnili.

Na Energetiki Maribor so ocenili, da je ogrevanje letos v povprečju dražje za približno 15 odstotkov, kar je posledica "negativnih gibanj cen energentov (zemeljskega plina) v zadnjem delu leta 2018, ki jih distributerji zakupijo terminsko vnaprej glede na napoved njihove porabe v določenih obdobjih".

Novice Grela nas je topla jesen, vi pa ste dobili višjo položnico za ogrevanje. Zakaj?

V Celju brez podražitev

Medtem pa podražitev ne pričakujejo v Energetiki Celje. Kot so pojasnili, bo poraba pri stanovalcih podobna kot lani, tudi zaradi enake cene megavatne ure, tako da bodo položnice v primerjavi s prejšnjo ogrevalno sezono ostale približno na enaki ravni. Ob tem dodajajo, da je poraba odvisna tudi od porabe posameznika oz. njegove porabe po delilnikih.

Letni strošek v novejših objektih z dobrimi energetskimi razmerami bo okrog 200 evrov letno, v starejših objektih brez izolacije in s starimi okni pa tudi več kot 500 evrov. Cena ogrevanja za povprečno stanovanje za čas celotne ogrevalne sezone v Celju znaša od 200 do 350 evrov - odvisno od velikosti stanovanja in porabe po delilnikih. V januarju so običajno najvišje cene okoli 80 in 90 evrov, vendar pa je vse odvisno od velikosti stanovanja in porabe.

Ne spreglejte