Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
16. 12. 2015,
14.43

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

osebne finance bloki

Sreda, 16. 12. 2015, 14.43

8 mesecev

Grela nas je topla jesen, vi pa ste dobili višjo položnico za ogrevanje. Zakaj?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekateri varčni lastniki blokovskih stanovanj so ta mesec kljub topli jeseni prejeli visok račun za ogrevanje. Zaradi tega so ogorčeni. Nov pravilnik je zapleten, zato je takšna tudi njegova razlaga.

Čeprav so imeli številni lastniki stanovanj zaradi nenavadno visokih temperatur novembra priprte radiatorje ali jih sploh niso vklopili, so nekateri izmed njih za ogrevanje prejeli višje položnice kot sicer.

Upravniki so jim namreč porabo že zaračunali po novem pravilniku o načinu delitve in obračuna stroškov ogrevanja v večstanovanjskih stavbah. Torej po površini stanovanja oziroma glede na delež ogrevane površine stanovanja.

Pravilnik, ki velja od 4. novembra letos, določa, da se strošek ogrevanja tistim lastnikom, ki sploh niso ogrevali stanovanja ali pa je bila njihova poraba manjša od 40 odstotkov povprečja vseh stanovanj v bloku, obračuna po površini stanovanja.

A takšen obračun pride v poštev le v primeru, če je varčnih odjemalcev v bloku več kot polovica. Če je takšnih stanovalcev manj od polovice, se ogrevanje vsem obračuna glede na podatke z delilnikov toplote.

Po kvadraturi se bodo po novem vsem stanovalcem delili stroški ogrevanja še v primeru, če bo poraba v vsaj enem stanovanju večja od petkratnika povprečja bloka. Izvajalec delitve mora v tem primeru preveriti delovanje delilnikov, lastniki pa morajo zagotoviti pregled ogrevalnega sistema.

Stari pravilnik in kdaj se uporablja Če se vsi stanovalci zmerno ogrevajo, se ogrevanje obračunava po dozdajšnjem ("starem") sistemu. Stara pravila, ki so veljala pred sprejetjem novega pravilnika, določajo: varčni stanovalci so ob ničelni porabi, ki so jo zaznali na radiatorje nameščeni delilniki toplote, plačali le strošek ogrevanja, ki se deli na skupne površine. Ta je od vgradnje delilnikov leta 2011 običajno določen z razmerjem 80 : 20, lahko tudi 70 : 30: - 80 odstotkov stroškov ogrevanja bloka se tako obračuna glede na porabljeno energijo, ki jo zazna delilnik toplote, - preostalih dvajset odstotkov pa se porazdeli glede na površino stanovanja.

Kako je videti obračunavanje v konkretnem primeru Če površina celotnega bloka na primer znaša tisoč kvadratnih metrov in je mesečni strošek ogrevanja tisoč evrov, se bo v primeru dogovorjenega razmerja 80 : 20 strošek dvestotih evrov porazdelil med lastnike stanovanj ne glede na dejansko porabo. Seveda sorazmerno z velikostjo stanovanja.

Strošek 200 evrov se porazdeli na tisoč kvadratnih metrov, kar za en kvadratni meter znese 0,2 evra. Za ogrevanje 50 kvadratnih metrov velikega stanovanja tako lastnik odšteje deset evrov skupnih stroškov ogrevanja, lastnik sto kvadratnih metrov velikega stanovanja pa 20 evrov. K temu je treba prišteti še odčitano porabo po delilnikih.

Kakšne razlike se lahko pojavijo? Kako je po novem? Po novem pravilniku se strošek ogrevanja tistim lastnikom, ki sploh niso ogrevali stanovanja ali pa je bila njihova poraba manjša od 40 odstotkov povprečja, in je takšnih stanovalcev več kot polovica, vsem obračuna po površini stanovanja.

V našem primeru se strošek ogrevanja tisoč evrov razdeli na tisoč kvadratov, kar znese en evro na kvadratni meter. Za 50 kvadratnih metrov tako lastniki plačajo 50 evrov, saj obstoječa delitev 80 : 20 ne velja več, ampak dejansko velja delitev 100 : 0. Lastniki sto kvadratnih metrov velikega stanovanja plačajo sto evrov.

Po besedah enega izmed upravnikov, ki ni želel biti imenovan, bo lastnik z zmerno ogrevanim stanovanjem po obračunu po delilnikih za dvosobno stanovanje odštel okoli 30 evrov.

Stanovalec v drugem bloku, ki pa ima povsem zaprte radiatorje, takšnih mora biti po novem pravilniku več kot polovica, pa bo plačal 50 evrov. Razlika med njima lahko torej znaša 20 evrov.

Viška denarja na računih upravnikov zaradi novega pravilnika ne bo Pomisleki nekaterih lastnikov, da bi se po novem sistemu obračunavanja ustvarjal višek denarja pri upravnikih, ne vzdržijo. Strošek ogrevanja se namreč vedno razdeli ali po kvadraturi ali po porabi.

A ker je imela v toplem novembru večina stanovalcev zaprte radiatorje oziroma je bila nasploh poraba toplote zelo majhna, skupen strošek ogrevanja v našem primeru ne bo tisoč evrov, ampak zgolj dvesto. Manjša je skupna poraba, manjša je možnost, da stanovalci padejo v skupino, ki bo porabila manj kot 40 odstotkov povprečja, opozarja eden od upravnikov.

Špekulacije stanovalcev skoraj nemogoče Odpadejo tudi špekulacije, po katerih bi stanovalci lahko sledili 40-odstotni povprečni porabi, saj bi moral izvajalec delitve ogrevanja takšnemu stanovalcu dnevno pošiljati odčitke porabe toplote. A ker vsak odčitek stane okoli pol evra, to ne bi bilo več smiselno.

Teoretično je sicer mogoče, v praksi pa bi lastnik plačal več za odčitavanje, kolikor bi znašal njegov prihranek.

Ne spreglejte