SiolNET. Novice Volitve 2022
0,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tudi Naša prihodnost in Dobra država na RTVS s statusom parlamentarne stranke

0,76

termometer

Ivan Gale |  | Foto: STA
Foto: STA

Skupna lista strank Naša prihodnost in Dobra država bo v predvolilnih soočenjih na RTVS obravnavana kot parlamentarna stranka. Tako je odločil generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough, ki je tako odločil že v primeru Naše dežele. Gibanju Svoboda je status parlamentarne stranke na RTVS z začasno odredbo dodelilo upravno sodišče.

Potem ko je upravno sodišče izdalo začasno odredbo, ki določa, da mora Radiotelevizija Slovenije (RTVS) Gibanje Svoboda Roberta Goloba upoštevati kot parlamentarno stranko, so se v Naši prihodnosti Ivana Galeta odločili, da pozovejo RTVS, da na podlagi te sodne prakse tudi njim dodeli enak status.

Naša prihodnost ima namreč v svojih vrstah aktualno poslanko Violeto Tomić, ki je bila sicer v DZ izvoljena na listi Levice.

V Naši prihodnosti so v sporočilu za javnost zapisali, da so "po nekaj formalnih sprenevedanjih, češ da niso bili seznanjeni s tem, da je Violeta Tomić naša kandidatka", danes dobili elektronski odgovor generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha. Ta je zapisal, da je na podlagi začasne odredbe o statusu Gibanja Svoboda, "možno utemeljevati stališče, ki sicer ni v skladu ne s prakso ne (doslej) relevantnimi pravnimi viri", da je novoustanovljena stranka, ki ima v DZ enega poslanca, ki je bil sicer izvoljen v DZ na listi druge stranke, zastopa pa stališča te stranke, za namene izvajanja zakona o RTVS "parlamentarna stranka".

Grah Whatmough je v sporočilu Naši prihodnosti zapisal še, da je takšno odločitev sprejel, ker pravnomočne odločitve sodišča glede Gibanja Svoboda ni možno pričakovati pred volitvami, po volitvah pa bo zahtevek Naše prihodnosti nerelevanten.

"Pravo terja, da se enake primere obravnava enako, drugačne primere pa drugače. To velja še toliko bolj, če gre za enakovrstne primere strank, ki nastopajo na istih volitvah," je še zapisal Grah Whatmough. Status parlamentarne stranke so pred tem priznali Naši deželi Aleksandre Pivec, ki ima v svojih vrstah tri poslance. 

Gale in Golob Novice Tudi Gale zahteva Golobov status Aleksandra Pivec Novice Presenečenje: Pivčevi priznali status parlamentarne stranke, Golobu ne Marta Kos Novice RTVS: Predstavnica Gibanja Svoboda je prestopila meje dopustnega

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin