Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2022,
13.10

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

143

Natisni članek

Volitve 2022

Sreda, 20. 4. 2022, 13.10

2 leti

Janša znova na vrhu, Levica še zunaj DZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

143

Volilne preference 20.4

Največ volivcev, 29,4 odstotka, bi volilo stranko SDS Janeza Janše, kaže zadnja raziskava agencije Parsifal. Med opredeljenimi volivci sledi stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba, ki ji je podpora upadla za 4,1 odstotne točke, na 28,6 odstotka. Na tretjem mestu je SD Tanje Fajon s 7,4-odstotno podporo. Na četrtem mestu ostaja NSi Mateja Tonina, sledita ji stranki LMŠ Marjana Šarca in gibanje Povežimo Slovenijo, obe s petodstotno podporo. Levica Luke Mesca ostaja zunaj parlamenta, enako kot Naša dežela Aleksandre Pivec, SAB Alenke Bratušek in Resni.ca Zorana Stevanovića. 

Kako kaže strankam, raziskovalci ugotavljajo vsak delovni dan, dan za tem, ko so podatki dodani v večdnevno meritev, pa jih na Siol.net predstavimo. V tokratni raziskavi so vključeni dnevi 14., 15. in 19. 4. 2022. Podatkov, pridobljenih na praznično soboto, 16. 4., zaradi slabše odzivnosti posameznih demografskih skupin znotraj vzorca v tem poročilu niso upoštevali. V teh treh dneh je bilo skupno izvedenih 961 anketnih vprašalnikov, anketiranje so opravili po telefonu. 

Volilne preference 20.4 | Foto:

Kot je razvidno s spodnje grafike, kjer so zajeti zgolj opredeljeni anketiranci, kar omogoča primerjavo z volitvami, se je v primerjavi z zadnjo meritvijo moči strank, ki smo jo objavili v nedeljo, podpora SDS Janeza Janše zvišala za 3,6 odstotne točke. Z 29,4-odstotno podporo je SDS znova pristala na vrhu, podpora Gibanju Svoboda Roberta Goloba pa je upadla za 4,1 odstotne točke, z 32,7 odstotka na 28,6 odstotka. 

Podpora stranki SD Tanje Fajon, ki ostaja na tretjem mestu, se je medtem znižala za 0,2 odstotne točke, sledi NSi Mateja Tonina s 6,7-odstotno podporo. Parlamentarni prag bi prestopilo šest strank, poleg omenjenih še gibanje Povežimo Slovenijo in LMŠ Marjana Šarca, obe stranki podpira pet odstotkov volivcev. 

Levica, Naša dežela in SAB zunaj parlamenta

Levica Luke Mesca s 3,7-odstotno podporo ostaja zunaj parlamenta. Enako pod parlamentarnim pragom ostajajo Naša dežela Aleksandre Pivec, SAB Alenke Bratušek, in Resni.ca Zorana Stevanovića.

Volilne preference 20.4 | Foto:

Kakšni so deleži posameznih strank z upoštevanjem vseh anketirancev, tudi tistih, ki ne bi šli na volitve ali pa še ne vedo, koga bi volili, si lahko ogledate v spodnji grafiki.

Volilne preference 20.4 | Foto:  Med anketiranci, ki bi se zagotovo udeležili volitev, takšnih je bilo 566, vodi Gibanje Svoboda, sledijo ji SDS, SD, NSi in LMŠ.

Volilne preference 20.4 | Foto:

Na spodnji grafiki si oglejte primerjavo s predzadnjo Parsifalovo raziskavo, ki smo jo objavili v nedeljo. Spremembe so izražene v odstotkih, ne v odstotnih točkah. 

Obeta se višja volilna udeležba kot na zadnjih volitvah

Prihodnjih parlamentarnih volitev se namerava zagotovo udeležiti 73,2 odstotka anketirancev, je še pokazala Parsifalova raziskava. To je več kot na zadnjih parlamentarnih volitvah, ko je bila volilna udeležba 52,6-odstotna.

Volilne preference 20.4 | Foto:

 

Dodatne podatke o izvedbi raziskave si preberite tukaj.

Dušan Vučko
Novice Spolno nadlegovanje ni razlog za zmedo na DVK, uslužbenka vse zanikala
Janez Janša
Novice Janša: Za glasove se bomo borili vse do zaprtja volišč
Jože Podgoršek
Novice Kmetijski minister Podgoršek odstopil s položaja #video
Ne spreglejte