Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 3. 2022,
0.01

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,55

29

Natisni članek

Natisni članek

javnomnenjska anketa volitve

Nedelja, 27. 3. 2022, 0.01

2 leti, 6 mesecev

Dnevna meritev moči strank: kaj se dogaja z LMŠ Marjana Šarca?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,55

29

s

Po zadnjih podatkih Parsifalove raziskave o volilnih preferencah bi se LMŠ Marjana Šarca, ki ji je včerajšnja napoved kazala preboj v parlament, tokrat vanj le za las uvrstila. Največ vprašanih bi sicer volilo stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci bi ji glas namenilo 30 odstotkov vprašanih. Sledita ji Gibanje Svoboda Roberta Goloba, ki bi ga volilo 20,7 odstotka vprašanih, in SD Tanje Fajon z 11,7-odstotno podporo. Četrta je Levica, sledi stranka Povežimo Slovenijo, nato NSi, kot rečeno, bi se v parlament uvrstila še LMŠ.

Parsifalovo raziskavo o volilnih preferencah bomo na Siol.net dnevno objavljali do državnozborskih volitev 24. aprila. 

podatki o meritvi 3 | Foto:

Kot je razvidno iz spodnje grafike, v kateri so zajeti zgolj opredeljeni anketiranci, kar omogoča primerjavo z volitvami, se je v primerjavi z včerajšnjo meritvijo moči strank podpora SDS zmanjšala za tri odstotne točke, Gibanju Svoboda za 1,5 odstotne točke. Na drugi strani je podora SD zrasla za 0,2 odstotne točke.

V parlament bi se uvrstilo sedem strank

Četrta ostaja Levica Luke Mesca, ki ji je podpora zrasla za 1,2 odstotne točke na 6,9 odstotka. Na petem mestu je s 6,1 odstotka gibanje Povežimo Slovenijo, podpora je gibanju zrasla za 1,1 odstotne točke. Sledi NSi Mateja Tonina, ki je tokrat končala na šestem mestu z identično podporo kot dan prej.

V DZ bi se prebila še LMŠ Marjana Šarca, ki bi jo volilo 0,7 odstotne točke manj, kot kažejo podatki včerajšnje raziskave. SAB Alenke Bratušek, SNS Zmaga Jelinčiča in DeSUS Ljuba Jasniča ostajajo pod štiriodstotnim parlamentarnim pragom. Do parlamentarnega praga namreč vsem manjka kar precej podpore.

c
Novice Dnevna meritev moči strank: te štiri bi ostale izven parlamenta
f
Novice Dnevna meritev moči strank: nastale so spremembe

Kakšni so deleži posameznih strank z upoštevanjem vseh anketirancev, tudi tistih, ki ne bi šli na volitve ali pa še ne vedo, koga bi volili, si lahko ogledate v spodnji grafiki.

s | Foto:

Tudi med anketiranci, ki bi se zagotovo udeležili volitev, takšnih je bilo 525, vodi SDS, sledijo pa ji Gibanje Svoboda, SD in Levica. 

s | Foto:

 

Obeta se višja volilna udeležba kot na zadnjih volitvah

Naslednjih parlamentarnih volitev se namerava zagotovo udeležiti 58,3 odstotka anketirancev, je še pokazala raziskava. To je več kot na zadnjih parlamentarnih volitvah, ko je bila volilna udeležba 52,6-odstotna. Nikakor se jih ne bo udeležilo 10,6 odstotka.

Dodatne podatke o izvedbi raziskave si preberite tukaj.

Parsifal | Foto: posnetek zaslona/Revija Lady Foto: posnetek zaslona/Revija Lady

Ne spreglejte