Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 3. 2022,
0.01

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,07

48

Natisni članek

anketa stranke politika Volitve 2022

Sobota, 26. 3. 2022, 0.01

2 leti, 1 mesec

Dnevna meritev moči strank: nastale so spremembe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,07

48

f

Po zadnjih podatkih Parsifalove raziskave o volilnih preferencah bi se LMŠ Marjana Šarca, ki ji je včerajšnja napoved kazala izpad iz parlamenta, tokrat vanj za las uvrstila. Največ vprašanih bi sicer volilo stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci bi ji glas namenilo 33 odstotkov vprašanih. Sledita ji Gibanje Svoboda Roberta Goloba, ki bi ga volilo 22,2 odstotka vprašanih, in SD Tanje Fajon z 11,5-odstotno podporo. Četrta je Levica, stranki Povežimo Slovenijo in NSi pa sta na lestvici zamenjali peto in šesto mesto, a gre za majhne razlike.

Parsifalovo raziskavo o volilnih preferencah bomo na Siol.net dnevno objavljali do državnozborskih volitev 24. aprila. V tokratni raziskavi, ki so jo izvedli med 22. in 24. marcem, je sodelovalo 1.009 anketirancev.

Kot je razvidno iz spodnje grafike, v kateri so zajeti zgolj opredeljeni anketiranci, kar omogoča primerjavo z volitvami, se je v primerjavi z včerajšnjo meritvijo moči strank podpora SDS zmanjšala za 1,6 odstotne točke, Gibanju Svoboda za 0,1 odstotne točke. Na drugi strani je podora SD zrasla za 0,8 odstotne točke.

Povežimo Slovenijo tokrat pred NSi, LMŠ v parlamentu

Četrta ostaja Levica Luke Mesca, ki ji je podpora padla za 0,2 odstotne točke na 5,7 odstotka. Na petem mestu je s petimi odstotki gibanje Povežimo Slovenijo, ki je prehitelo NSi Mateja Tonina, ki je tokrat končala na šestem mestu. Podpora Povežimo Slovenijo je namreč zrasla za 0,1 odstotne točke, NSi pa padla za 0,8 odstotne točke.

V DZ bi se prebila še LMŠ Marjana Šarca, ki bi jo volilo 0,2 odstotne točke več, kot kažejo podatki včerajšnje raziskave. SAB Alenke Bratušek, SNS Zmaga Jelinčiča in DeSUS Ljuba Jasniča ostajajo pod štiriodstotnim parlamentarnim pragom.

Kakšni so deleži posameznih strank z upoštevanjem vseh anketirancev, tudi tistih, ki ne bi šli na volitve ali pa še ne vedo, koga bi volili, si lahko ogledate v spodnji grafiki.

f | Foto:

Tudi med anketiranci, ki bi se zagotovo udeležili volitev, takšnih je bilo 712, vodi SDS, sledijo pa ji Gibanje Svoboda, SD in NSi. 

f | Foto:

Obeta se višja volilna udeležba kot na zadnjih volitvah

Naslednjih parlamentarnih volitev se namerava zagotovo udeležiti 59,3 odstotka anketirancev, je še pokazala raziskava. To je več kot na zadnjih parlamentarnih volitvah, ko je bila volilna udeležba 52,6-odstotna.

s | Foto:

 

prikaz podatkov 24.3. | Foto:

Dodatne podatke o izvedbi raziskave si preberite tukaj.

Ne spreglejte