Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 5. 2018,
20.46

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Natisni članek

Dejan Židan volitve 2018

Četrtek, 31. 5. 2018, 20.46

5 let, 10 mesecev

Židan: Niti približno ni jasno, kdo bo vodil naslednjo vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Dejan Židan | Foto STA

Foto: STA

Vsak glas za SD bo glas za zvišanje neto plač, za zmanjšanje čakalnih vrst v zdravstvu in za intenzivno urejanje demografske politike, je na srečanju SD dejal njen prvak Dejan Židan. Za medije je dodal, da se bodo za glasove borili do zadnje sekunde, saj je volilno telo zelo neopredeljeno in "niti približno ni jasno, kdo bo vodil naslednjo vlado".

Vsake volitve so izbira in ko izbiramo stranke in ljudi, v resnici izbiramo prihodnost, ki si je želimo, je v nagovoru več sto udeležencem današnjega sklepnega dogodka SD v ljubljanskih Križankah dejal Židan. Ko pa se ozre po ponudbah različnih strank, prvak SD ugotavlja, da nekatere ne sodijo v današnji svet in v ta del Evrope.

Je SDS še samostojna stranka?

Kot je poudaril, v SD ne želijo, da bi se slovenska politika delila glede na to, kdo je za prvaka SDS Janeza Janšo in kdo ne. Tisti, ki pravijo, da so proti Janši, s tem še ne povedo, kako bodo Slovenijo naredili boljšo. Zato v SD pravijo, da želijo sodelovati z vsemi, le s tistimi ne, ki "govorijo neresnice, ki sejejo sovraštvo" ali ki celo postajajo "neke vrste kolonija drugih". Kot je ponazoril Židan, za SDS "sploh več ne vemo, ali je to samostojna stranka ali je samo izpostava neke večje stranke v naši soseščini, ki je ekstremna".

Kaj obljubljajo v SD

V SD ljudem zagotavljajo, da bodo v najkrajšem času preko posega v davčno politiko zvišali neto plače. Tisti, ki ima danes povprečno plačo, bi v enem letu lahko računal na vsaj 500 evrov več v denarnici, je dejal Židan. Kdor voli za SD, po njegovih besedah voli tudi za obvladljive čakalne vrste v zdravstvu, za nova stanovanja za mlade družine, za intenzivno urejanje demografske politike, tudi s tem, da bodo domovi za starejše dosegljivi za 400 evrov, je povedal. Glas za SD je glas za manj prekarnega dela in za nadaljnje vlaganje v varnostni sistem, je še dodal.

Židan se je v nagovoru dotaknil tudi pojmovanja sprave. Kot jo razume sam, je sprava v tem, da "mrtvemu daš prostor, a da se zaveš, da je bil nekdo na pravi strani, da je "nekdo krvavel za nas, nekdo pa proti nam".

Židan je pripravljen na vse

Predsednik SD je v izjavi za medije ob robu srečanja izrazil prepričanje, da se bo SD na volitvah odrezala bistveno bolje kot na volitvah leta 2014. Pričakovanja so velika, zase pa Židan pravi, da je pripravljen tako voditi vlado ali biti v vladi kot tudi biti v opoziciji, če bi ljudje tako odločili.

Glede na trenutne raziskave javnega mnenja, ki kažejo veliko število neopredeljenih, po besedah Židana sicer še "niti približno ni jasno, kdo bo vodil naslednjo vlado". Prvič se tudi dogaja, da pomemben del volilnega telesa sploh ne želi povedati, koga namerava voliti.

Je pa poudaril, da bo vsak glas za SD tudi možnost za vlado, ki jo bo vodila leva stranka. Marsikdo misli, da je vse razen Janše levo, kar pa po besedah Židana ne drži. V Sloveniji smo namreč imeli tudi vlade z liberalnim vodstvom, v katerih je SD včasih le stežka uveljavljala svoje predloge. To zadnje je prvak SD ponazoril na primeru prizadevanja ministrice za delo Anje Kopač Mrak za dvig denarne socialne pomoči.

Ne spreglejte