Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 5. 2018,
16.49

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

14

Natisni članek

Aleš Primc Združena desnica Franc Kangler volitve 2018

Četrtek, 17. 5. 2018, 16.49

5 let, 11 mesecev

Aleš Primc ne more kandidirati za poslanca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

14

Aleš Primc in Franc Kangler | Foto STA

Foto: STA

Ustavno sodišče ni sprejelo pritožb liste kandidatov Kangler & Primc - Združena desnica v novomeški in kranjski volilni enoti, je na Twitterju sporočila državna volilna komisija.

Združeni desnici, koaliciji strank Glas za otroke in družine (Aleš Primc) in Nova ljudska stranka Slovenije (Franc Kangler), so v volilnih enotah Novo mesto in Kranj zavrnili listo, ker je bilo na njej premalo ženskih kandidatk. Na listi sta bili ob šestih moških kandidatih le dve kandidatki.

V Združeni desnici so sicer prepričani, da so spolnim kvotam zadostili, saj sta njihovi kandidatki v teh enotah kandidirali v po dveh volilnih okrajih, zato so se tudi pritožili na ustavno sodišče.

"Krivica boli in v tem smo blizu tisočem ljudem, ki jim državna uprava in sodstvo delata krivico vsak dan," je na odločitev Ustavnega sodišča za STA dejal Primc.

V Novem mestu tako ne bo mogel kandidirati predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc, v Kranju pa podpredsednica te stranke Metka Zevnik.

 

Franc Žnidaršič
Novice Ustavno sodišče je zavrnilo Združeno levico #video

Združena levica prav tako neuspešna, Čušu uspelo

Podobno težavo so imeli tudi v Združeni levici – Demokratični stranki dela. Njihovi pritožbi ustavno sodišče prav tako ni ugodilo. V celjski volilni enoti so jih zavrnili, ker so imeli na listi premalo moških kandidatov. 

Je pa ustavno sodišče ugodilo pritožbi Andreja Čuša, ki je imel na svoji listi isto kandidatko kot Socialni demokrati. Ti so prej vložili kandidatno listo, listo stranke Andreja Čuša pa so zavrnili v volilni enoti Ljubljana Center.

Vrhovno sodišče pa je pritrdilo Čušu, tako da bo v volilni enoti Ljubljana Center njegova stranka nastopila s kandidatno listo brez Milene Babič.

Novice Janševa SDS močno vodi, drugouvrščeni Šarec ima skoraj pol manj podpore #video
Spolna kvota je določena v zakonu o volitvah v DZ, kjer je zapisano, da na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kakor 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi.
Ne spreglejte