Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 5. 2018,
16.32

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72

4

Natisni članek

volitve 2018 Združena levica Združena desnica

Ponedeljek, 14. 5. 2018, 16.32

5 let, 11 mesecev

Ustavno sodišče je zavrnilo Združeno levico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72

4

Franc Žnidaršič | Foto STA

Foto: STA

Ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo Združene levice - demokratične stranke dela. V stranki so se pritožili na odločitev volilne komisije v celjski volilni enoti, ki je zavrnila kandidatno listo koalicije Združene levice in Sloge, ker je bilo na njej premalo moških kandidatov.

Volilna komisija v celjski volilni enoti je koaliciji Združene levice in Sloge zavrnila kandidatno listo, ker ni dosegala predpisanih spolnih kvot. Na kandidatni listi je bilo namreč premalo moških kandidatov, zakonodaja pa določa, da ne sme biti noben spol zastopan z manj kot 35 odstotki.

Koalicija Združena levica in Sloga se je na odločitev volilne komisije pritožila na vrhovno sodišče, to je njihovo pritožbo zavrnilo. Nato so se obrnili še na ustavno sodišče, ki pa je pritožbo prav tako zavrnilo, je na Twitterju sporočila Državna volilna komisija.

V celjski volilni enoti ne bodo nastopili

Na kandidatni listi so bili poleg sedmih žensk le trije moški, od katerih je eden kandidiral v dveh okrajih. Odločitev ustavnega sodišča pomeni, da koalicija Združene levice in Sloge v volilni enoti Celje ne bo nastopila na letošnji predčasnih volitvah 3. junija.

ZL in Sloga: Gre za omejevanje politične konkurence

V ZL in slogi odgovor na vloženo ustavno pritožbo smatrajo "za omejevanje politične konkurence in za diskriminatoren način obravnave ustavnih pritožb," so komentirali za STA.

"Ukrep zavnirtve liste je nesorazmeren in v Evropi nesprejemljiv"

Jurij Toplak | Foto: STA , Foto: STA , Pravnik Jurij Toplak je ustavnim sodnikom v elektronskem sporočilu pisal o evropski praksi glede zavračanja kandidatnih list. Preveril je preko 30 držav in po njegovih ugotovitvah se nikjer v Evropi lista ne zavrne zaradi nespoštovanja kvot. "Ukrep zavrnitve liste je nesorazmeren in v Evropi nesprejemljiv," je pojasnil v sporočilu.

Kot je navedel, v nekaterih državah organ stranko pozove, da v nekaj dneh odpravi pomanjkljivosti ali pa ima stranka po zavrnitvi nekaj dni časa za vložitev nove liste. Tako problem rešujejo na primer v Španiji, Srbiji, Belgiji in na Poljskem.

V drugih državah s spolnimi kvotami so sankcije le finančne, stranke kršiteljice prejmejo predvsem manj denarja iz proračuna. Tako je na primer na Portugalskem in Irskem. V Nemčiji, kjer kvote niso obvezne, pa dobijo politične stranke finančno spodbudo za uravnoteženo spolno sestavo list, je navedel v omenjenem sporočilu.
STA

Janko Veber, predsednik stranke Sloga. | Foto: STA , Janko Veber, predsednik stranke Sloga. Foto: STA ,

 

Kangler in Primc še čakata na odločitev

Franc Kangler in Aleš Primc | Foto: Združena desnica Foto: Združena desnica Težave s spolnimi kvotami so imeli tudi v Združeni desnici. V volilnih enotah Novo mesto in Kranj so kandidatni listi Kangler & Primc - Združena desnica zavrnili, ker je bilo na njej premalo ženskih kandidatk. Na listi sta bili ob šestih moških kandidatih le dve kandidatki.

V Združeni desnici so sicer prepričani, da so spolnim kvotam zadostili, saj sta njihovi kandidatki v tej enoti kandidirali v po dveh volilnih okrajih, zato so napovedali tudi pritožbo na ustavno sodišče.

Spolna kvota je določena v zakonu o volitvah v DZ, kjer je zapisano, da na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kakor 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi.

 

Vučko zanika očitke o politični zavrnitvi Čuševe liste

Direktor Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko je v odzivu na trditve Andreja Čuša, da se ne more znebiti občutka, da so štirje člani DVK pri odločanju o zavrnitvi njihove liste v volilni enoti Ljubljana Center glasovali politično, odgovoril, da imenovanje članov DVK pri političnih strankah določa zakon.

Kot navaja Vučko, so vrhovni sodniki v odločitvi, s katero so razveljavili odločitev DVK, da zavrne listo kandidatov stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije, zapisali, da zgolj dejstvo, da je določena oseba imenovana v DVK po predlogu konkurenčne politične stranke oz. poslanske skupine, "samo po sebi ne more biti sporno, saj zakon takšno sestavo izrecno določa".

Iz obrazložitve sodbe vrhovnega sodišča po navedbah Vučka tudi izhaja, da je DVK pritožnikovo listo kandidatov zavrnila na podlagi dveh členov zakona v državni zbor, zaradi česar po njegovem ne drži trditev, "da DVK nima pooblastila za poseg v listo kandidatov, ki jo je predhodno potrdila že volilna komisija". "Iz navedenega izhaja, da je DVK sprejela odločitev oz. odločbo v skladu s svojimi pristojnostmi in pooblastili in po zakonsko določenem postopku, in ne politično, kot se namiguje," je zapisal v odzivu.

Kot pravi, je DVK svojo odločitev utemeljila na eni od možnih razlag, ki jih določbe zakona sicer dopuščajo, vendar pa je vrhovno sodišče odločilo drugače: "Menim, da gre v konkretnem primeru za povsem običajen volilni spor zoper odločbo volilne komisije, o kateri je presojalo vrhovno sodišče, in nikakor ni mogoče pritrditi mnenju Čuša, da je šlo pri odločitvi DVK za poskus onemogočanja, da bi politična stranka Andrej Čuš in Zeleni Slovenije prišli v državni zbor."

Glede Čuševega poziva, naj se mu Vučko in člani DVK, ki naj bi odločali politično, opravičijo, pa je zapisal, da za kaj takega ne vidi razloga, saj v konkretni zadevi tako kot v preteklosti ni odločal. "Za svoje osebno mnenje pa se ne nameravam opravičevati, ker sem v konkretnem primeru ravnal v skladu s svojimi pristojnostmi," je dodal.

DVK je namreč v celoti zavrnila listo stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije v volilni enoti Ljubljana Center po tistem, ko se je izkazalo, da sta tako omenjena stranka kot stranka SD na kandidatno listo uvrstili isto kandidatko, Mileno Babič. Čuševa stranka se je na odločitev pritožila, vrhovno sodišče pa ji je ugodilo. Odločilo je, da se njihovo kandidatno listo v enoti Ljubljana Center potrdi, a brez kandidatke Babičeve.

 STA
Ne spreglejte