SiolNET. Novice Volitve 2018
4,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Uspeha Janeza Drnovška ni mogoče ponoviti"

4,84

termometer

Janez Drnovšek
Foto: STA

Glede na zgodovino se zdi, da se vstop v koalicijo v Sloveniji ne obrestuje prav dobro. Po Janezu Drnovšku namreč ni še nikomur uspelo trikrat zapored zmagati na volitvah.

Nekateri analitiki ocenjujejo, da je pri sestavi koalicije v osmem sklicu parlamenta ključni jeziček na tehtnici NSi. A zanjo utegne biti vstop v levosredinsko vlado – v prvem krogu za izbiro mandatarja se je ta umaknila od pogovorov na čelu z Marjanom Šarcem – usoden.

Sodelovanje v koaliciji usodno za pet strank

Na drugi strani se poraja dvom, ali bi bila za stranko dobra naveza s SDS, saj je ravno po sodelovanju v vladi Janeza Janše v mandatu 2004-2008 NSi takrat še pod vodstvom Andreja Bajuka izpadla iz parlamenta.

A to še zdaleč ni edina stranka, ki bi jo sodelovanje v koaliciji povozilo.

Potem ko so sodelovale v koaliciji, so na naslednjih volitvah iz parlamenta izpadle še štiri stranke:

  • Zares (v mandatu 2008-2011 je imela 7 poslancev, ki so sodelovali v koaliciji Boruta Pahorja),
  • LDS (v mandatu 2008-2011 je imela 5 poslancev, ki so sodelovali v Pahorjevi koaliciji),
  • DL (v mandatu 2011-2014 je imela 5 poslancev, ki so sodelovali najprej v Janševi koaliciji in nato v koaliciji Alenke Bratušek),
  • SLS (v mandatu 2011-2014 je imela 6 poslancev, ki so sodelovali v Janševi koaliciji).

Med njimi se je za prestop parlamentarnega praga ponovno potegovala SLS, ki pa ji to na zadnjih volitvah ni uspelo, tako kot NSi leta 2011.

Gregor Virant Novice Virant: Če gre NSi v Šarčevo koalicijo, lahko doživi usodo Državljanske liste

Med slovenskimi volivci ni zvestobe

A tudi sicer slovenski volivci običajno sodelovanja v koaliciji ne nagradijo. Običajno stranke, ki sodelujejo v vladi, na naslednjih volitvah za "nagrado" dobijo manj glasov.

Kot ugotavlja Andraž Zorko iz agencije Valicon, ni nobene zvestobe. "V Sloveniji je v najboljšem primeru 400 tisoč zvestih volivcev, vse drugo so volivci, ki menjajo stranke iz volitev v volitve." Še najbolj zveste volivce imajo SDS, NSi, SD in DeSUS.

Šarec in Cerar. Novice Za SMC sodelovanje s SDS tveganje, za LMŠ morebiten propad #video

Le Drnovšku uspelo ponoviti zmago

To je tudi razlog, da doslej še nobeni stranki ni uspelo to, kar je uspelo Janezu Drnovšku z njegovo LDS – to je, da bi trikrat zaporedoma dobila večino na volitvah.

Nekdanjemu premierju in pozneje predsedniku države je uspelo zmagati najprej leta 1992, nato leta 1996 in še leta 2000. A ko je Drnovšek zaradi kandidature na predsedniških volitvah odstopil kot predsednik LDS, je ta z Antonom Ropom doživela velik poraz, s Katarino Kresal pa dokončen izpad iz državnega zbora.

LDS je iz parlamenta izpadla po sodelovanju v Pahorjevi vladi, ko je stranko vodila Katarina Kresal. LDS je iz parlamenta izpadla po sodelovanju v Pahorjevi vladi, ko je stranko vodila Katarina Kresal. Foto: STA

Volilni rezultat je sicer leta 2008 uspelo ponoviti oz. celo melenkost izboljšati tudi Janezu Janši, ko je s SDS dobil 29,26 odstotka glasov (leta 2004 jih je dobil 29,08 odstotka). Ni mu pa uspelo ponoviti zmage, saj ga je za dober odstotek prehitela SD z Borutom Pahorjem na čelu.

Volivci v iskanju nove LDS nagrajujejo nove stranke

Po Drnovšku tako že 18 let ni nikogar, ki bi dva zaporedna mandata sestavljal koalicijo.

Volivci v iskanju nove LDS od novih strank pričakujejo zelo veliko, pravi Andraž Zorko. Volivci v iskanju nove LDS od novih strank pričakujejo zelo veliko, pravi Andraž Zorko. Foto: Ana Kovač "Od takrat naprej imamo opraviti z volivci, ki iščejo novo LDS in imajo tako od novih strank zelo visoka pričakovanja, ki jih nihče ne more uresničiti. Nove stranke so pogosto tudi na medijskem tnalu, ker so neizkušene, delajo napake in so tako medijsko zelo izpostavljene," razlaga Zorko.

Nobeni od novih strank se tako ne uspe zares vzpostaviti, zato Zorko ocenjuje, da bi bilo bolje, da bi v prvem mandatu sedele v opoziciji in krepile moč.

"V bistvu je razen Levice, ki je bila v opoziciji, SMC edina, ki je doslej preživela. In tudi Stranka Alenke Bratušek, ki se je odcepila od Pozitivne Slovenije," pojasnjuje Zorko.

Zmago je nemogoče ponoviti

In zakaj nobeni stranki ne uspe ponovno zmagati? "Pri SMC smo videli, da nič ne pomaga, ne visoka gospodarska rast ne najnižja brezposelnost po več letih, da bi ponovila rezultat," odgovarja Zorko in dodaja, da se zdi, da je to popolnoma nemogoče.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin