Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 11. 2018,
16.07

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Kemijski inštitut sojenje

Ponedeljek, 5. 11. 2018, 16.07

5 let, 5 mesecev

Stephan naj bi imel slab odnos do podrejenih sodelavcev, enemu naj bi tudi grozil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
sodišče | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

V nadaljevanju sojenja Michelu Stephanu, ki ga obtožnica bremeni napeljevanja k umoru nekdanjega sodelavca s Kemijskega inštituta Janeza Plavca, so danes zaslišali dva ožja sodelavca. Iz njihovih pričanj je bilo mogoče razbrati predvsem odnos, ki naj bi ga imel Stephan do drugih zaposlenih, ta naj bi bil slab. Enemu naj bi tudi grozil.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so danes zaslišali dva nekdanja Stephanova ožja sodelavca. Oba sta bila, kot sta povedala, formalno sicer Stephanova enakovredna sodelavca v laboratoriju L 08, a jima je bil Stephan v resnici nadrejen, saj je vodil znanstvene raziskave laboratorija.

Prvi je povedal, da je Stephan s preostalimi v laboratoriju komuniciral, kot da bi jim bil nadrejen, njegov odnos pa je sam dojemal predvsem kot mobing. Med drugim naj bi se Stephan znašal nad eno izmed sodelavk ter tudi nad njim, ker naj bi menil, da bi moral stvari delati drugače.

"En delovni dan zatem me je Stephan poklical v pisarno in mi zagrozil s smrtjo"

Večji konflikt s Stephanom pa se je začel, ko je vodja laboratorija Barbara Mohar odšla na porodniški dopust, njegovo vodenje pa je začasno prevzel Plavec. Takrat je, kot je zaposleni povedal danes, skupaj s še enim sodelavcem odšel k Plavcu in mu razkril, da je Kemijski inštitut kupil in razvil nekatere sestavine, ki jih je nato prodal Krki, denar za to pa je prejelo Stephanovo podjetje Phosphoenix.

"En delovni dan zatem me je Stephan poklical v pisarno in mi zagrozil s smrtjo. Med drugim je dejal, da ve, kje živim, in da mi bo pod avto podtaknil bombo, ker da ima s tem že izkušnje iz Libanona, kjer je divjala državljanska vojna," je povedal Stephanov sodelavec, ki je sicer kmalu po incidentu zapustil inštitut. Povedal je še, da od takrat naprej občasno pogleda pod avto, ali mu niso res česa podstavili, redno pa je to počel po tistem, ko je bil ubit nekdanji direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik. Menil je namreč, bi bile zadeve lahko povezane. Nekoč naj bi se mu Stephan tudi pohvalil, da ima dobre stike z amsterdamsko mafijo.

Janko Jamnik | Foto: STA , Foto: STA ,

Dober in zagnan znanstvenik, ki želi imeti nadzor nad vsem in se hitro razjezi

Drugi sodelavec, ki je pričal danes, je Stephana opisal kot dobrega in zagnanega znanstvenika, a kot osebo, ki želi imeti nadzor nad vsem in se hitro razjezi, če ni po njeno. Povedal je, da se je Stephan enkrat celo stepel z enim od sodelavcev, ker je menil, da dela prepočasi.

Potrdil je, da sta skupaj s sodelavcem, ki naj bi mu Stephan grozil s smrtjo, avgusta 2008 odšla k Plavcu in mu povedala, da je Kemijski inštitut kupoval kemikalije, ki jih je nato predelane prodal Krki, denar pa je prejel Phosphoenix. Vrednost posla naj bi bila po njegovem več deset tisoč evrov. Pri tem je, kot je dejal, imel občutek, da se je Plavec na vso zadevo odzval preveč neodločno.

"Plavec je bil uspešna oseba, kar je želel biti tudi Michael"

Na vprašanje, kaj bi lahko po njegovem Stephana vodilo, da bi naročil Plavčev umor, pa je odgovoril: "Plavec je bil uspešna oseba, kar je želel biti tudi Michael." Povedal je še, da se je leta 2010, potem ko je že zapustil inštitut, srečal na kavi z Jamnikom, ki ga je zanimalo, ali bi Stephan lahko bil nasilen. "Sumil je namreč o nepravilnostih, zato je želel Stephana odstraniti z inštituta," je dejal.

Stephan pa je danes zanikal, da je kadar koli komu grozil, posebej tistim, s katerimi je delal, o poslu s Krko pa je dejal, da je imel Kemijski inštitut z njo pogodbo. Zadnje je njegov sodelavec danes potrdil, a dodal, da so količine, ki so bile dobavljene Krki, bistveno presegale tiste, za katere je imela z inštitutom pogodbo.

Ne spreglejte