Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 5. 2018,
15.00

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Natisni članek

Luka Mesec Levica volitve 2018

Četrtek, 10. 5. 2018, 15.00

5 let, 11 mesecev

Predstavitev strank, ki kandidirajo na volitvah

LEVICA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Luka Mesec | Foto STA

Foto: STA

Ustanovljena: 2017 z združitvijo Iniciative za demokratični socializem (IDS) in Stranke za trajnostni razvoj Slovenije (TRS). Šteje se za naslednico koalicije Združena levica (ZL). Ne gre je zamenjevati z istoimensko koalicijo Združena levica – Demokratična stranka dela (ZL-DSD), ki je bila ustanovljena lani spomladi po odhodu iz prejšnje koalicije.

Predsednik: Luka Mesec (od 2017; ima naziv koordinatorja)

Ključni ljudje: Violeta Tomič (namestnica koordinatorja in poslanka), Matej Tašner Vatovec (poslanec), Franc Trček (poslanec), Dušan Plut

Kratek opis: stranka je produkt in posledica časa. Nastala je kot odgovor na gospodarsko krizo, ki je trg dela zaprla za množice mladih, praznost ponudbe na politični levici (odmik SD v tretjo pot) ter pojav Sirize v Grčiji in drugih novih levih strank po Evropi. V politično prvo ligo je prišla leta 2014, ko je slovenska javnost na zadnjih predvolilnih soočenjih spoznala Luko Mesca. Odkrito nasprotuje svetovnemu kapitalističnem redu. Zavzema se za uvedbo ekosocializma, odpravo neenakosti in revščine, dvig minimalne plače, delavsko upravljanje, državno lastništvo podjetij in odpravo davčnih oaz. Odkrito podpira ideje feminizma in po novem tudi veganstva. V sedanji EU vidi "prisilni jopič". Končni domet stranke bo precej odvisen od tega, ali bo kadarkoli pripravljena stopiti v vlado.

Mednarodne povezave: /; pričakovati je mogoče, da bo na evropskih volitvah sodelovala z gibanjem DiEM25, ki ga je ustanovil nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis.

Obdobje v vladi: /

Afere

Gre za redek primer stranke v Sloveniji, ki je nastala od "spodaj navzgor", s povezovanjem palete strank, pobud in civilno-družbenih gibanj v ohlapno koalicijo, ki je tesno povezana tudi s posameznimi sindikati. Tudi zaradi notranje razdrobljenosti in odpora dela članstva do kakršne koli oblike strankarske discipline se je zadnja štiri leta spopadala z notranjimi spori in odhodi. Člani so Mescu in preostalim poslancem domala ves čas očitali centralizirano vodenje, "razbijanje naprednih sil v državi", opustitev dela na terenu in pri posameznih vprašanjih tudi odmike od (socialistične) doktrine. Pred zadnjih kongresom je iz stranke izstopilo 94 članov IDS.

 
Ne spreglejte