SiolNET. Novice Svet
1,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zvonovi motili počitek in delo vaščanov, zdaj so jih odnesli policisti

1,91

termometer

cerkev
V Dolini pri Trstu so v torek utihnili zvonovi vaške župnijske cerkve sv. Urha. Foto: STA

V Dolini pri Trstu so ta teden italijanski organi pregona zasegli župnijske zvonove, tako da ti ne zvonijo več. Župnijski upravitelj Klemen Zalar je sporočil, da so zvonove zasegli po pritožbi šestih vaščanov. Tržaški škof Giampaolo Crepaldi je bil kritičen do zasega zvonov, a je pozval k sožitju.

V Dolini pri Trstu so v torek utihnili zvonovi vaške župnijske cerkve sv. Urha. Pet predstavnikov organov pregona jih je namreč na podlagi odredbe tržaškega sodišča preventivno zaseglo, so sporočili iz župnije.

Vaščanom je žal, da so podpisali peticijo

Glede na navedbe v sodni dokumentaciji so zvonove zasegli zaradi pritožbe šestih vaščanov ter peticije proti dolinskim zvonovom, češ da motijo počitek in delo. Številni vaščani, ki so peticijo podpisali, so pozneje to obžalovali in se v župnijskem uradu tudi pozanimali, kako bi lahko podpis preklicali.

Dolinski župnik dogodek obžaluje. Ocenil je, da gre za velik udarec za celotno vas, kakršnega ni doživela niti med obdobjem fašističnega režima. "Skoraj tisočletna tradicija zvonjenja ni prenehala niti med obema svetovnima vojnama. Morali smo dočakati leto 2022. Takšna usoda bo zdaj mogoče doletela tudi druge naše zvonike," so Zalarjeve besede še povzeli v župniji.

Tržaški škof Giampaolo Crepaldi je v odzivu posvaril, "da se v vasi širi sovražno in nestrpno vzdušje tako do članov kot tudi do dobrin katoliške skupnosti, ki se ne počuti dovolj zaščiteno". Pristojne je pozval, naj zasledujejo resnico in pravico v smeri novega začetka v znamenju prijateljstva, je na spletu poročal Primorski dnevnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin