SiolNET. Novice Svet
8,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger
278. dan ruske agresije na Ukrajino

Je s tem ruski poslanec že napovedal, katere bodo nove ukrajinske tarče?

8,11

termometer

Brata Kličko, Vitalij in Vladimir | Župan Kijeva Vitalij Kličko je dejal, da se nima smisla prepirati, in se s tem odzval na kritike ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da ni bilo storjenega dovolj za pomoč prebivalstvu, ki ima težave z dostopom do električne energije in ogrevanja. | Foto: Guliverimage
Župan Kijeva Vitalij Kličko je dejal, da se nima smisla prepirati, in se s tem odzval na kritike ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da ni bilo storjenega dovolj za pomoč prebivalstvu, ki ima težave z dostopom do električne energije in ogrevanja. Foto: Guliverimage

278. dan vojne v Ukrajini. Ruski poslanec Andrej Guruljov je med gostovanjem v televizijski oddaji komentiral učinkovitost trenutne ruske vojaške strategije, ki meri predvsem na energetski sistem Ukrajine. Rusija je medtem danes sporočila, da prelaga dolgo pričakovane pogovore o nadzoru nad strateškim jedrskim orožjem z ZDA, ki naj bi bili v prihodnjih dneh v egiptovskem Kairu. Dr. Duda 15. novembra opravljal operacijo na veliki arteriji, ko je mesto Lvov v zahodni Ukrajini utrpelo izpad elektrike. Duda ni imel druge izbire, kot da je operacijo nadaljeval le z naglavno svetilko.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

20.51 Rusija zaradi aretacij svojih državljanov na zagovor poklicala norveškega veleposlanika
20.00 Rusija ne načrtuje umika iz jedrske elektrarne v Zaporožju
19.43 Ruski poslanec: Ko napademo ukrajinski bančni sistem, ne bodo mogli izplačevati plač
19.40 Zunanji ministri nordijskih in baltskih držav obiskali Ukrajino
16.54 Rusija sporočila, da prelaga pogovore z ZDA o nadzoru strateškega jedrskega orožja
16.35 Pristojni ministri EU za takojšnjo pomoč Ukrajini ob zimskih razmerah
15.27 V Ukrajini kirurg operiral zgolj ob svetlobi naglavne svetilke
14.46 Putin in Tokajev potrdila pomen meddržavnih vezi
14.21 Kremelj: Pozdravljamo ponudbo Vatikana za posredovanje, a položaj Ukrajine to preprečuje
10.00 Zelenski posvaril pred novimi napadi

9.52 Jedrska elektrarna v Zaporožju ostaja v upravljanju Rusov
9.33 Ukrajina: Rusi poškodovali 32 tisoč civilnih objektov
7.30 Kličko odgovoril Zelenskemu
7.15 Ruske sile ponoči obstreljevale Nikopol

20.51 Rusija zaradi aretacij svojih državljanov na zagovor poklicala norveškega veleposlanika

Rusko zunanje ministrstvo je danes na zagovor poklicalo norveškega veleposlanika v Moskvi, potem ko so v skandinavski državi zaradi uporabe brezpilotnih letalnikov pridržali več ruskih državljanov. Po prepričanju Rusije so bili ti posamezniki aretirani izključno na podlagi svoje narodnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skoraj ducat Rusov je bilo na Norveškem v preteklih tednih pridržanih zaradi kršenja prepovedi poletov ali domnevnega fotografiranja določene infrastrukture. Prejšnji teden je bil ruski državljan zaradi uporabe brezpilotnega letalnika obsojen na 90 dni zapora.

Norveška je nedavno poostrila varnostno zakonodajo v odziv na spremenjene razmere v Evropi in po več opažanjih neidentificiranih letalnikov v bližini strateških lokacij, vključno z naftnimi in plinskimi ploščadmi daleč od celinskega dela države.

Zunanje ministrstvo v Moskvi je medtem v izjavi za javnost zapisalo, da so izrečene kazni proti njihovim državljanom "politično motivirane" in da "nimajo ničesar skupnega z načeli poštene in nepristranske pravice".

Srečanje predstavnikov ruskega ministrstva z norveškim veleposlanikom Robertom Kvilejem je bilo na predvečer sojenja Andreju Jakuninu, sinu nekdanjega šefa ruskih železnic Vladimirja Jakunina.

Jakuninu, čigar oče velja za zaupnika ruskega predsednika Vladimirja Putina, bodo v norveškem Tromsu sodili zato, ker je med obiskom arhipelaga Svalbard uporabil letalnik. Njegov odvetnik je dejal, da bo Jakunin izkoristil svoje britansko državljanstvo in pozval k oprostilni sodbi, še navaja AFP.

Rusko veleposlaništvo v Oslu je pretekli mesec ravnanje norveških oblasti označilo za "psihozo". Državi si sicer na skrajnem severu evropske celine delita tudi 198 kilometrov kopenske meje.

20.00 Rusija ne načrtuje umika iz jedrske elektrarne v Zaporožju

Ruska vojska ne načrtuje skorajšnjega umika iz največje evropske jedrske elektrarne v Zaporožju na jugovzhodu Ukrajine, je danes sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Peskov se je s tem odzval na besede šefa operaterja ukrajinskih jedrskih elektrarn Energoatom Petra Kotina, ki je ob koncu tedna izrazil upanje, da se bodo ruske sile umaknile iz zaporoške jedrske elektrarne, kot so se pred tem umaknile iz mesta Herson.

Tiskovni predstavnik Kremlja je povedal, da "ne bi smeli iskati znakov, kjer jih ni in jih ne more biti", poroča ruska tiskovna agencija Interfax.

Jedrska elektrarna v Zaporožju je pod ruskim nadzorom že od marca, obstreljevanje okoli objekta pa je od takrat večkrat vzbudilo strahove pred jedrsko nesrečo.

Delegacija mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je elektrarno obiskala v začetku septembra, več članov ekipe IAEA pa ostaja na območju in stalno spremlja razmere.

19.43 Ruski poslanec: Ko napademo ukrajinski bančni sistem, ne bodo mogli izplačevati plač

Ruski poslanec Andrej Guruljov je med gostovanjem v televizijski oddaji komentiral učinkovitost trenutne ruske vojaške strategije, ki meri predvsem na energetski sistem Ukrajine. O njegovem govoru je poročal dopisnik BBC Francis Scarr, ki spremlja ruske medije.

"Danes pravijo, da nimajo ne vode ne ogrevanja, a to ni pomembno. Njihova industrija je nehala delati in to je najpomembnejše. Industrija, ki je delala in služila denar. Industrija, ki je popravljala in proizvajala orožje. Vse to je prenehalo in to je danes glavno, vse preostalo pa so stranski učinki," je dejal Guruljov.

"Ljudje pravijo, da bi morali bombardirati njihove mostove, vendar se sam sprašujem, ali vedo, da je za bombardiranje mostu potrebnih ducat izstrelkov? Potrebna je samo ena raketa, da zadene nadzorni center železniškega prometa. Zakaj ga torej ne zadenemo," se je vprašal Guruljov.

Prepričan je, da bodo ruske sile še naprej delovale z namenom uničenja ukrajinskega energetskega sistema, in predlaga morebitne tarče za napad, ko bo energetski sistem onemogočen. "Tu je na primer bančna infrastruktura. Če bomo zdaj zbombardirali središče bančnega poslovanja, se bo vse ustavilo. Ničesar ne boste mogli prenašati, kartice ne bodo delovale, plače ne bodo izplačane," je sklenil Guruljov.

19.40 Zunanji ministri nordijskih in baltskih držav obiskali Ukrajino

Zunanji ministri Estonije, Finske, Islandije, Latvije, Litve, Norveške in Švedske so danes obiskali Ukrajino, da bi izrazili solidarnost s to državo in njenimi prebivalci. Gre za najštevilčnejšo delegacijo na visoki ravni, ki je obiskala Kijev, odkar se je februarja začela ruska invazija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Zunanji ministri Estonije, Finske, Islandije, Latvije, Litve, Norveške in Švedske smo danes v Kijevu, v popolni solidarnosti z Ukrajino," je več ministrov zapisalo v enakih sporočilih na Twitterju. "Kljub ruskim bombnim napadom in barbarski brutalnosti bo Ukrajina zmagala," so zapisali in objavili tudi skupinsko fotografijo na peronu pred vlakom.

Po besedah estonskega zunanjega ministra Urmasa Reinsaluja je bil namen obiska poslati sporočilo solidarnosti, navaja dpa. "Ukrajino bomo še naprej podpirali vojaško, gospodarsko in politično," je dejal.

Pred bližajočim se srečanjem zunanjih ministrov držav članic zveze Nato v Bukarešti, ki bo v torek in sredo, je danes k nadaljevanju in okrepitvi podpore Ukrajini pozval tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Dejal je, da bo eno od glavnih sporočil srečanja zunanjih ministrov to, da je treba "še bolj pospešiti" zagotavljanje sistemov zračne obrambe, večjih količin streliva in rezervnih delov Ukrajini ter okrepiti usposabljanje ukrajinskih oboroženih sil.

16.54 Rusija sporočila, da prelaga pogovore z ZDA o nadzoru strateškega jedrskega orožja

Rusija je danes sporočila, da prelaga dolgo pričakovane pogovore o nadzoru nad strateškim jedrskim orožjem z ZDA, ki naj bi bili v prihodnjih dneh v egiptovskem Kairu. Pogovori pristojnega odbora o pogodbi Start naj bi bili po navedbah Moskve preloženi na poznejši datum, pri čemer podrobnosti niso navedli.

"Zasedanje dvostranskega koordinacijskega odbora o rusko-ameriški pogodbi Start, ki naj bi bilo v Kairu med 29. novembrom in 6. decembrom, na navedene datume ne bo izvedeno," je za rusko tiskovno agencijo Tass povedal tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva.

Srečanje je bilo preloženo na poznejši datum, je še dodal, pri čemer podrobnosti ni navedel, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA so ta mesec izrazile pričakovanje, da se bodo kmalu sestali na pogovorih z Rusijo, da bi razpravljali o morebitnem nadaljevanju inšpekcijskih pregledov v okviru sporazuma Novi Start, ključni pogodbi o zmanjšanju strateške jedrske oborožitve med državama.

Moskva je avgusta zaradi trenj med Rusijo in ZDA, ki jih je povzročila vojna v Ukrajini, sporočila, da bo začasno ustavila ameriške inšpekcijske preglede objektov, ki so predmet pogodbe Novi Start iz leta 2010.

Novi Start je zadnji dvostranski sporazum med glavnima jedrskima velesilama in nekdanjima tekmicama iz hladne vojne, ki med drugim omejuje število strateških jedrskih bojnih glav, ki jih lahko Moskva in Washington namestita, na 1.550, kar pomeni skoraj 30-odstotno zmanjšanje v primerjavi s prejšnjo mejo, določeno leta 2002.

16.35 Pristojni ministri EU za takojšnjo pomoč Ukrajini ob zimskih razmerah

Na zasedanju ministrov držav članic EU, pristojnih za razvojno sodelovanje, so se danes strinjali, da Ukrajina zaradi zimskih razmer potrebuje takojšnjo pomoč. Poudarili so tudi pomen popravila kritične infrastrukture, je po zasedanju sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Na zasedanju v Bruslju, na katerem so države večinoma zastopali državni sekretarji ali stalni predstavniki pri EU, so se strinjali še, da je treba v Ukrajini zagotoviti ključne javne storitve. Poleg tega pa morajo biti reforme, ki jih sprejemajo ukrajinske oblasti, v skladu z njeno potjo proti EU, je povedal Borrell.

Poleg odziva EU na rusko agresijo v Ukrajini so obravnavali tudi odziv na dogajanje v Afganistanu, kjer so avgusta lani oblast prevzeli talibani, so sporočili s Sveta EU.

"Še naprej moramo zagotavljati podporo Afganistancem, saj se razmere v državi še poslabšujejo, predvsem za ženske in deklice," je v pisni izjavi po zasedanju sporočil Borrell.

Državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Samuel Žbogar je v Bruslju izrazil zaskrbljenost nad težkimi humanitarnimi razmerami v Afganistanu, ki se bodo zaradi prihajajoče zime še zaostrile. Slovenija je še posebej zaskrbljena zaradi omejevanja na področju človekovih pravic, zlasti žensk in deklic. Dosedanji pristop pomoči prebivalcem Afganistana, ki predvideva zagotavljanje njihovih osnovnih potreb, se mora nadaljevati, so navedli na MZZ.

Na dnevnem redu današnjega zasedanja so bili še odnosi z Afriko. "V Afriki moramo vlagati hitreje, več in pametneje," je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik unije, pri čemer je poudaril, da prehranska in energetska kriza močno vplivata na razmere na tej celini.

15.27 V Ukrajini kirurg operiral zgolj ob svetlobi naglavne svetilke

Dr. Oleh Duda, ki opravlja delo kirurga, specializiranega za raka, v bolnišnici v Lvovu v Ukrajini, je bil sredi zapletene in nevarne operacije, ko je v bližini zaslišal eksplozije. Nekaj ​​trenutkov pozneje so luči ugasnile. Operacija na veliki arteriji je bila 15. novembra, ko je mesto v zahodni Ukrajini utrpelo izpad elektrike, ker je Rusija izstrelila še eno raketno baražo na ukrajinsko električno omrežje in tako poškodovala skoraj 50 odstotkov energetskih objektov v državi.

Duda ni imel druge izbire, kot da je operacijo še naprej nadaljeval le z naglavno svetilko. Luči so se vrnile, ko se je tri minute pozneje vključil generator, a med operacijo se je zdelo, kot da bi minila vsa večnost.

"Te usodne minute bi bolnika lahko stale življenje," je za Associated Press povedal Duda.

Načrtovane operacije se medtem prestavljajo; kartoteke bolnikov pa niso na voljo zaradi izpadov interneta. Reševalci so zato morali uporabiti svetilke za pregledovanje bolnikov v zatemnjenih stanovanjih. Svetovna zdravstvena organizacija je prejšnji teden sporočila, da se ukrajinski zdravstveni sistem spopada z "najtemnejšimi dnevi v dosedanji vojni" sredi naraščajoče energetske krize, prihajajoče hladne zime in drugih izzivov.

14.46 Putin in Tokajev potrdila pomen meddržavnih vezi

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev se je danes v Moskvi sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, pri čemer sta po javnih nesoglasjih o invaziji na Ukrajino znova potrdila pomen zgodovinskih vezi med državama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Rusija je za Kazahstan vedno bila pomembna strateška partnerica," je na svojem prvem obisku v tujini po zmagi na nedavnih predčasnih predsedniških volitvah dejal Tokajev. Odločitev za obisk Moskve je označil za simbolično.

Tudi Putin je poudaril pomen odnosov med Moskvo in Astano, hkrati pa je pozval h krepitvi gospodarskih vezi, "še posebej zdaj, ko je mednarodno trgovanje v krizi".

Prek videopovezave sta predsednika nagovorila tudi udeležence medvladnega gospodarskega foruma v ruskem mestu Orenburg blizu meje s Kazahstanom.

Zaradi ruske invazije na Ukrajino so nekatere nekdanje sovjetske republike, vključno s Kazahstanom, nekoliko na trnih. V luči tega je Tokajev prejšnji teden na vrhu konference Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO) v Armeniji pozval k skupnemu iskanju formule za mir.

"Ne smemo dovoliti, da bi se ruski in ukrajinski narod kot bratska naroda za desetine ali stotine let razšla z medsebojnimi nezaceljenimi krivicami," je opozoril.

Kazahstan je med invazijo sprejel že več deset tisoč Rusov, ki bežijo pred vojaško mobilizacijo, Tokajev pa je tudi večkrat pozval k spoštovanju ozemeljske celovitosti Ukrajine.

14.21 Kremelj: Pozdravljamo ponudbo Vatikana za posredovanje, a položaj Ukrajine to preprečuje

Kremelj je sporočil, da pozdravlja ponudbo Vatikana za posredovanje v pogovorih med Ukrajino in Rusijo, a da je stališče Kijeva pogajanja onemogočilo. Papež Frančišek je v intervjuju za italijanski časnik La Stampa pred desetimi dnevi ponovil, da je Vatikan pripravljen narediti vse za posredovanje in končanje spora med Rusijo in Ukrajino.

10.00 Zelenski posvaril pred novimi napadi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sinoči opozoril, da Rusija načrtuje nove napade na Ukrajino, in hkrati obrambne sile in državljane pozval, naj se pripravijo na nov teden obremenitev električnega omrežja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Razumemo, da teroristi načrtujejo nove napade. To vemo z gotovostjo. Dokler bodo imeli rakete, se žal ne bodo umirili," je uvodoma dejal Zelenski in ponovil, da je cilj nedavnih ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, da Ukrajina to zimo preživi v temi in mrazu.

V luči tega je prebivalce pozval, naj bodo v prihodnjih mesecih pripravljeni pomagati ljudem, ki potrebujejo pomoč. "Skupaj bomo lahko preživeli vse," je nadaljeval.

Ruske sile so v zadnjih tednih izvedle več napadov na ukrajinsko kritično infrastrukturo, zaradi česar so številna gospodinjstva v državi zdaj brez ogrevanja, elektrike in vode.

V mestu Herson je trenutno na električno omrežje priključenih približno 17 odstotkov gospodinjstev, je v nedeljo dejal guverner regije Jaroslav Januševič. Zaradi nenehnega ruskega obstreljevanja mesta pa so ukrajinske oblasti v soboto začele z evakuacijo tamkajšnjih civilistov.

Obstreljevanje sledi nedavnemu umiku ruske vojske iz tega mesta. Herson je edina regionalna prestolnica, ki jo je Rusom od začetka invazije uspelo zavzeti, in njihov umik od tam velja za enega največjih neuspehov ruskih sil v tej vojni. Ob umiku ruskih sil je mesto z njimi zapustilo tudi več tisoč civilistov.

9.52 Jedrska elektrarna v Zaporožju ostaja v upravljanju Rusov

Jedrska elektrarna Zaporožje ostaja pod ruskim nadzorom, je sporočila uprava zasedenega mesta Energodar, ki jo je imenovala Rusija, potem ko je visoki ukrajinski uradnik nakazal, da se ruske sile pripravljajo na odhod.

"Mediji aktivno širijo lažne informacije, da naj bi se Rusija nameravala umakniti iz Energodara in opustiti upravljanje jedrske elektrarne. Te informacije ne držijo," je prek aplikacije za sporočanje Telegram sporočila uprava nuklearke.

9.33 Ukrajina: Rusi poškodovali 32 tisoč civilnih objektov

Ruske sile so v napadih na Ukrajino od začetka invazije poškodovale okoli 32 tisoč civilnih ciljev in več kot 700 kritičnih infrastrukturnih objektov, je medijem včeraj povedal ukrajinski diplomat Jevgenij Jenin.

"Kot lahko pričakujemo od teroristov, Rusi ciljajo na civilne tarče. Do danes so ruske rakete in granate poškodovale okoli 32 tisoč takih tarč. To so predvsem zasebne hiše ali civilne stanovanjske zgradbe," je dejal Jenin. Dodal je, da je bilo le tri odstotke zabeleženih napadov usmerjenih na vojaške objekte.

V Ukrajini je bilo poškodovanih ali povsem uničenih več kot 700 kritičnih infrastrukturnih objektov – letališč, mostov, skladišč nafte, transformatorskih postaj itd., je še dejal Jenin.

7.30 Kličko odgovoril Zelenskemu

Župan Kijeva Vitalij Kličko je dejal, da se nima smisla prepirati, in se s tem odzval na kritike ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da ni bilo storjenega dovolj za pomoč prebivalstvu, ki ima težave z dostopom do električne energije in ogrevanja.

Za pomoč prebivalstvu pri spoprijemanju s posledicami ruskih napadov na elektrarne so vzpostavili 430 "centrov za ogrevanje", je povedal župan. V primeru ekstremnih ohladitev nameravajo odpreti še sto takih centrov, je napovedal.

Predsednik Zelenski je prejšnji teden dejal, da prejema "še posebej veliko pritožb iz Kijeva" glede ukrepov. "Nočem se zapletati v politične bitke, še posebej ne v trenutni situaciji," je na Telegramu sporočil Kličko in dodal: "Nesmiselno je. V mestu me čaka delo."

Kijev Novice V Kijevu še vedno 130 tisoč prebivalcev brez elektrike

Kličko je menil, da se predsednikovi svetovalci ukvarjajo z "manipulacijo", "to pa ni dobro ne za Ukrajince ne za tuje partnerje". "Danes, ko moramo biti enotni in sodelovati, se igra neke vrste politična igra," je dejal.

Zelenski se je prejšnji teden zavzel za odprtje "centrov nepremagljivosti" po vsej Ukrajini, zatočišč, kjer se bodo prebivalci lahko greli, imeli 24 ur na dan brezplačno na voljo vodo, splet, mobilne povezave in zdravila.

7.15 Ruske sile ponoči obstreljevale Nikopol

Ruske sile so ponoči napadle tri naselja v okrožju Nikopol v južni regiji Dnjepropetrovsk, je dejal guverner regije Valentin Rezničenko, poroča The Kyiv Independent.

Na naselja je padlo trideset ruskih granat, je dejal. Poročil o žrtvah še ni.

Ukrajina Novice Ruske sile znova obstreljevale več ukrajinskih mest

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin