Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 12. 2012,
8.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Egipt protest palača ustava

Sreda, 5. 12. 2012, 8.47

8 let

Znova spopadi med policijo in protestniki v Egiptu (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Jezni protestniki, ki so se zbrali na trgu Tahrir, so se znova spopadli z egiptovsko policijo.

Protestniki nasprotujejo novemu osnutku ustave in večji moči predsednika Mohameda Mursija. Približno deset tisoč protestnikov se je zbralo tudi pred predsedniško palačo in glasno vzklikalo, naj Mursi zapusti predsedniško palačo, s tem pa tudi predsedniški položaj.

Ko so protestniki postajali vse bolj agresivni, se je policija odločila, da uporabi solzivec, kljub temu pa je še vedno nekaj protestnikom uspelo prebiti bodečo žico, ki je obkrožala palačo. Policisti so se umaknili, protestniki pa so bili že tik ob steni palače. V spopadih med protestniki in policijo je bilo poškodovanih 18 ljudi, nihče izmed njih huje.

Mursi je pozneje palačo zapustil Sicer je bil predsednik ob prihodu protestnikov še v predsedniški palači, ko se je število protestnikov pred palačo začelo naglo povečevati, pa naj bi jo zapustil, poroča BBC. Protestniki so proti Mursiju vzklikali podobne slogane kot februarja lani proti prejšnjemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku.

Dogajanje pred predsedniško palačo si lahko ogledate spodaj.

Protestniki želijo sodišča, kjer bodo lahko spregovorili Večja množica je ostala pred palačo tudi čez noč, nekaj tisoč protestnikov pa se je zbralo tudi na trgu Tahrir. "Ne bomo spregovorili, dokler ne bo sodišča, kjer bomo to lahko storili," je za Reuters povedala ena izmed protestnic Israa Vafid. "Zgradil si je utrdbo, sam pa pravi, da gre le za začasno utrdbo – temu ne moremo verjeti. Že 30 let se počutim izdano, zato ne bomo verjeli Mursiju, ki je zasedel predsedniški stolček in ga ne želi zapustiti," je še povedala.

Na državni televiziji so spregovorili tudi predstavniki varnostnih sil, ki so pozvali protestnike, naj bodo mirni. Medtem ko je v prestolnici vrelo, pa se je številčna množica zbrala tudi v drugem največjem egiptovskem mestu Aleksandriji.

Se bo Mursi res odpovedal svojim močem, kot trdi? Mursi trdi, da se bo odpovedal svojim na novo pridobljenim močem, ko bodo sprejeli novo ustavo. To ne ustreza njegovim nasprotnikom. Nekateri so svoje mnenje izrazili na ulici, drugi, med njimi so časopisne hiše, pa so v znak protesta včeraj tiskali črne prve strani časopisov, s čimer so opozorili na pomanjkanje svobode govora v ustavi.

Nasprotniki Mursija so sicer napovedali, da bodo s protesti nadaljevali, nekateri so pred predsedniško palačo celo postavili šotore.

Ne spreglejte