SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znanstveniki ugotovili, kako se imunski sistem bojuje s koronavirusom

10

termometer

koronavirus
Avstralski znanstveniki so odkrili štiri vrste imunskih celic pri okužbi s koronavirusom. Foto: Getty Images

Avstralski raziskovalci so raziskali, kako se imunski sistem človeka bojuje s koronavirusom. Ugotovitve bi lahko pomagale pri razvoju cepiva za koronavirus.

 

20 točk, ki jih morate upoštevati v času izolacije.

Znanstveniki v Avstraliji so ugotovili, kako se človekov imunski sistem bori proti novemu koronavirusu. Odkrili so štiri vrste imunskih celic, ki delujejo pri tem, kar bi jim lahko olajšalo tudi razvoj cepiva proti koronavirusu. Zdaj bodo začeli raziskovati še, zakaj je imunski odziv pri težjih primerih slabši.

Znanstveniki z melbournskega inštituta za infektologijo in imunologijo so v bolnišnici v Avstraliji spremljali bolnico iz kitajskega Wuhana, ki je zbolela za koronavirusno boleznijo 19. Imela je blage do zmerne simptome, pred covidom-19 pa ni imela drugih zdravstvenih težav, poročanje BBC povzema STA.

Kot je pojasnila soavtorica študije Katherine Kedzierska z melbournskega inštituta, so spremljali "celoten imunski odziv" pri 47-letnici, ki je okrevala v 14 dneh.

Odkrili štiri vrste imunskih celic

koronavirus Foto: Getty Images Tri dni, preden se je bolnici začelo izboljševati zdravstveno stanje, so v njeni krvi našli posebne imunske celice, ki se ob podobnem času pred okrevanjem pojavijo tudi pri bolnikih z gripo. Odkrili so štiri različne vrste imunskih celic.

"Navdušeni smo bili nad našimi rezultati in dejstvom, da se imunske celice pojavijo v bolniku pred kliničnim izboljšanjem zdravstvenega stanja," je še povedala soavtorica študije, objavljene danes v znanstveni reviji Nature Medicine, dodaja STA.

"To odkritje je pomembno, ker zdaj prvič zares razumemo, kako se naš imunski sistem bori proti novemu koronavirusu," je dejala Kedzierska.

Koronavirus Novice Koronavirus: kaj v resnici pomeni navodilo ostati doma #20točk #video

Ugotovitve bi lahko pospešile razvoj cepiva

Dekan medicinske fakultete univerze za tehnologijo v avstralskem Swinburnu Bruce Thompson je ob tem dejal, da ugotovitev, kdaj se imunske celice pojavijo, lahko pomaga pri predvidevanju poteka okrevanja.

Avstralski zdravstveni minister Greg Hunt pa je poudaril, da bi lahko to odkritje prispevalo tudi k hitrejšemu razvoju cepiva proti novemu koronavirusu in potencialnih načinov zdravljenja okuženih s tem virusom.

Kedzierska je povedala še, da morajo zdaj določiti, zakaj je imunski odziv pri težjih primerih slabši. "Zdaj je ključno ugotoviti, kaj manjka oziroma kaj je drugače pri bolnikih, ki so umrli ali imajo zares hudo obliko bolezni. Tako bi lahko vedeli, kako jih zaščititi," je še pojasnila.

Covid Digisvet Epidemija koronavirusa ni ena. Epidemiji sta dve. Koronavirus Novice Na zabavi je bilo 24 ljudi. 21 se jih je okužilo. #izpoved

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 138
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin