Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 10. 2019,
14.37

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

2

Natisni članek

Sirija Turčija Združeni narodi

Ponedeljek, 7. 10. 2019, 14.37

4 leta, 6 mesecev

ZDA odprle pot Turčiji za ofenzivo proti Kurdom na severu Sirije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

2

Sirija | Foto Reuters

Foto: Reuters

ZDA so danes začele umikati svoje vojake s severovzhoda Sirije na meji s Turčijo in s tem odprle pot turški ofenzivi na tamkajšnje dolgoletne zaveznike ZDA v boju proti Islamski državi, kurdski milici YPG. Gre za pomembno spremembo politike ZDA v Siriji. V svetu že opozarjajo pred posledicami turške ofenzive.

Erdogan
Novice Turčija premaknila svoje vojaške enote na mejo s Sirijo

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v nedeljo napovedal, da bo Ankara zelo kmalu začela ofenzivo proti kurdski milici YPG na severovzhodu Sirije, ki jo ima za teroristično, ker da je povezana s kurdskimi uporniki v Turčiji.

Ameriški vojaki so začeli umik s severovzhoda Sirije

Ofenzivo je Ankara že večkrat napovedovala, a je vedno naletela na odpor ZDA, ki imajo na severu Sirije okoli tisoč vojakov in so doslej podpirale milico YPG, saj je bila njena najbolj pomembna zaveznica v boju proti Islamski državi v Siriji. Ameriški predsednik Donald Trump je še januarja Turčiji grozil, da jo bo "gospodarsko opustošil", če bo po ameriškem umiku iz Sirije napadla tamkajšnje kurdske enote.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters Po nedeljskem telefonskem pogovoru Erdogana s Trumpom pa so iz Bele hiše sporočili, da bo Turčija kmalu začela dolgo načrtovano ofenzivo na severu Sirije in da je ameriške sile ne bodo podpirale, niti ne bodo vanjo vpletene. Danes so sirski uporniki, pa tudi Erdogan, potrdili, da so se ameriški vojaki začeli umikati s severovzhoda Sirije.

Iz Bele hiše so v nedeljo sporočili tudi, da bo Turčija prevzela odgovornost za vse borce Islamske države, ki so jih zajeli na območju, saj jih ZDA ne nameravajo zadrževati več let na račun ameriških davkoplačevalcev. Erdogan je danes povedal, da je glede ujetnikov že stopil v stik z evropskimi državami, saj Turčija ne more skrbeti zanje.

Po navedbah BBC je okoli 12 tisoč domnevnih članov Islamske države v taborišču pod nadzorom Kurdov, od katerih naj bi jih bilo najmanj štiri tisoč tujih državljanov.

Trump je odločitev o umiku ameriških vojakov danes upravičil s tem, da je napočil čas, da se ZDA "umaknejo iz teh absurdnih neskončnih vojn". Poudaril je, da so ZDA prevzele nase preveč bremen v boju proti Islamski državi, ter bil kritičen do evropskih držav, ki ne želijo prevzeti zaprtih skrajnežev iz svojih držav, pa tudi do kurdske milice YPG.

"S Turki se bodo borili desetletja"

"Kurdi so se borili z nami, vendar smo jim za to dali velikanske količine denarja in opreme. S Turki so se borili desetletja. Ta boj smo zadržali skoraj tri leta, Zdaj pa je čas, da izstopimo iz teh absurdnih neskončnih vojn, od katerih so številne plemenske, in da svoje vojake vrnemo domov," je tvitnil Trump, ki je sicer že konec lanskega leta napovedal umik ameriške vojske iz Sirije.

Sirija, Raka, Kurdi | Foto: Reuters Foto: Reuters Ostro je kritiziral evropske države, češ da ne želijo prevzeti prijetih pripadnikov Islamske države iz svojih držav. Dodal je, da evropske države tako glede trgovine in Nata mislijo, da so ZDA "bedak", ki bo poskrbel zanje. "Borili se bomo tam, kjer nam bo koristilo, in borili se bomo samo za zmago," je še tvitnil Trump.

Turška ofenziva naj bi bila usmerjena proti milicam YPG vzhodno od reke Evfrat, ki jo želi potisniti stran od svojih meja. Na to območje pa želi vrniti do dva milijona od skupno 3,6 milijona sirskih beguncev, ki so trenutno v Turčiji.

Odločitev ZDA pa pomeni tudi odprtje poti za turški napad na opozicijske Sirske demokratične sile (SDF), na čelu katerih so kurdski borci. Tiskovni predstavnik SDF Kino Gabriel je ZDA obtožil, da so jim zabodli "nož v hrbet", saj jim je Washington zagotovil, da ne bodo dovolili turških vojaških operacij v regiji. V SDF tudi menijo, da bo imela turška ofenziva negativen vpliv na njihovo vojno proti Islamski državi.

Odločitev Trumpa je naletela tudi na kritike doma

Eden od njegovih najtesnejših zaveznikov v kongresu, republikanski senator Lindsey Graham ga je pozval, naj odločitev umakne, saj bo zagotovo pomenila vrnitev Islamske države na območje, na ameriški časti pa bo ostal madež, če bodo zapustili Kurde. V nasprotnem primeru je napovedal, da bo v senatu vložil resolucijo z zahtevo po umiku predsednikove odločitve.

Združeni narodi so sporočili, da se po umiku ameriških sil pripravljajo na najhujše. Regionalni koordinator ZN za Sirijo Panos Moumtzis je poudaril, da so prednostne naloge ZN zagotoviti, da turška ofenziva ne bo vodila v nove selitve 1,7 milijona ljudi na območju, da bo humanitarni dostop ostal odprt in da ne bo nobenih omejitev svobode gibanja.

Evropska unija je opozorila, da bo turška ofenziva prizadela civiliste in povzročila množično razseljevanje prebivalstva in pa resno ogrozila trenutna politična prizadevanja v Siriji. Moskva je Ankaro pozvala k spoštovanju celovitosti Sirije in ponovila, da morajo vse tuje sile, ki so v Siriji "nezakonito", zapustiti območje.

Ne spreglejte