SiolNET. Novice Svet
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZN: Lakota grozi polovici prebivalstva Jemna

0,01

termometer

Jemen | Septembra so ocenili, da lakota grozi 11 milijonom ljudi, vendar pa so se razmere v zadnjem času še poslabšale, tako da zadnja ocena znaša 14 milijonov ljudi. | Foto: Reuters
Septembra so ocenili, da lakota grozi 11 milijonom ljudi, vendar pa so se razmere v zadnjem času še poslabšale, tako da zadnja ocena znaša 14 milijonov ljudi. Foto: Reuters

V Jemnu, kjer divja državljanska vojna, lakota grozi 14 milijonom prebivalcev, kar je skoraj polovica populacije, je v torek opozoril generalni podsekretar Združenih narodov za humanitarne zadeve Mark Lowcock.

"Obstaja jasna in prisotna grožnja takojšnje in obsežne lakote," je Lowcock povedal na zasedanju Varnostnega sveta ZN, ki ga je Velika Britanija sklicala zaradi poslabšanja razmer v Jemnu.

Zavzel se je za "humanitarno prekinitev ognja" v okolici zmogljivosti za razdeljevanje hrane in infrastrukture, kot so pristanišča, kar omogoča dostavo hrane.

"Strani v konfliktu še naprej kršijo mednarodno humanitarno pravo," je poudaril, pri čemer je kot primere navedel napade na skladišča s hrano in bolnišnice.

lakota otroci Novice Petim milijonom otrok v Jemnu grozi lakota

Lakota grozi 14 milijonom ljudi

ZN so v zadnjih mesecih že večkrat posvarili pred lakoto, ki grozi Jemnu. Septembra so ocenili, da lakota grozi 11 milijonom ljudi, vendar so se razmere v zadnjem času še poslabšale, tako da zadnja ocena znaša 14 milijonov ljudi, kar je skoraj polovica vsega prebivalstva, je še povedal Lowcock.

Uporniški Hutiji so konec leta 2014 prevzeli nadzor nad jemensko prestolnico Sana in nekaterimi drugimi deli države. Spor se je zaostril, ko je Savdska Arabija z drugimi sunitskimi zaveznicami v letu 2015 začela letalske napade, s čimer je želela ustaviti napredovanje iranskih zaveznikov proti pristanišču Aden, kjer ima začasni sedež vlada s savdsko podporo. Od leta 2015 je bilo ubitih okoli deset tisoč ljudi.

Suša Novice 124 milijonom ljudi grozi lakota

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin