Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 6. 2018,
18.04

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

4

Natisni članek

Francija Oxfam

Petek, 15. 6. 2018, 18.04

5 let, 10 mesecev

Zlorabljali mladoletne pribežnike in jih s silo vračali v Italijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

4

Ventimiglia | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska humanitarna organizacija Oxfam je danes objavila poročilo, iz katerega je razvidno, da je francoska obmejna policija v preteklosti fizično zlorabljala, pridržala in v Italijo s silo vračala številne mladoletne in druge ranljive pribežnike ter s tem kršila francoske zakone in zakonodajo Evropske unije.

Poročilo z naslovom Nikamor kot ven se nanaša na preteklih devet mesecev do aprila letos in opisuje grozljive razmere, v katerih so v tem obdobju živeli pribežniki v okolici italijanskega mesta Ventimiglia, od meje s Francijo oddaljenega okoli sedem kilometrov. Tu naj bi obtičalo okoli 16.500 pribežnikov, od tega četrtina mladoletnikov brez spremstva, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Stražarji so jim odrezali podplate čevljev in jim ukradli SIM-kartice

Mladi pribežniki so se potožili, da jih je francoska obmejna policija "fizično in verbalno zlorabljala, čez noč zadržala brez hrane, vode ali odeje ter dostopa do uradnega skrbnika", kar je v nasprotju z zakoni Francije in Evropske unije. Poleg tega so znani tudi primeri, ko so stražarji mladim pribežnikom odrezali podplate čevljev in jim ukradli SIM-kartice mobilnih telefonov ter jih nato s silo vrnili v Italijo, še piše v poročilu.

Policija ju je porinila z vlaka

Petnajstletnik iz Sudana je povedal, da je želel s prijatelji v Francijo, a ju je "policija porinila z vlaka". Kot je še dejal, so ju policisti nato "na železniški postaji brez kakršnihkoli pojasnil strpali na vlak za Italijo".

Večina pribežnikov prihaja iz z vojno razklanih držav, kot so Sudan, Eritreja, Sirija in Afganistan. Njihov cilj je priti v države, kot so Francija, Velika Britanija, Švedska in Nemčija, kjer bi se lahko združili z družino ali prijatelji.

Več sto ljudi spi pod milim nebom

"Odkar je Francija leta 2015 zaostrila nadzor meje, je v Ventimigliji brez zadostne pomoči ali dostopa do osnovnih storitev obtičalo več tisoč ljudi," še opozarjajo v Oxfamu. Ob tem dodajajo, da več sto beguncev spi pod milim nebom, "brez dostopa do pitne vode, zatočišča ali gretja".

Oxfam je poročilo objavil ob zaostrenih diplomatskih odnosih med Francijo in Italijo, potem ko je francoski predsednik Emmanuel Macron v torek kritiziral Rim, ker ni želel sprejeti ladje Aquarius s 629 pribežniki, rešenih iz Sredozemskega morja. Macron je sicer v telefonskem pogovoru z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem dan pozneje zatrdil, da ni želel užaliti Italije in italijanskega naroda.

Ne spreglejte