Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 7. 2014,
13.23

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Turčija smeh

Sreda, 30. 7. 2014, 13.23

5 let

Ženske se v javnosti ne smejo smejati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Namestnik turškega premierja je podal moralne temelje turške družbe: brez smeha žensk in z manj porabe bencina.

Čez deset dni bodo v Turčiji predsedniške volitve, na katerih bo za predsednika kandidiral dozdajšnji premier Recep Tayyip Erdogan. Njegov trenutni namestnik Bülent Arinc je imel med bajramom govor o tem, kakšna bi morala biti moralna podoba turške družbe. Njegove izjave so bile le voda na mlin sekularnim strankam, ki pred volitvami nenehno opozarjajo na pretirano islamizacijo turške družbe.

Po navedbah časopisa Hurriyet je namreč namestnik turškega premierja opozoril na moralni propad Turkov, ki naj bi prepogosto gledali televizijo, kar najstnike spreminja v seksualne odvisnike. Opozoril je na pretirano uporabo mobilnih telefonov, preveč avtomobilov, preveliko porabo bencina, predvsem pa na to, da bi morale ženske skrbeti za svojo spodobnost.

Kje so dekleta, ki zardijo? "Moški ne smejo biti ženskarji. Mož mora biti privržen svoji ženi, ljubiti svoje otroke. Ženska mora vedeti, kaj je dovoljeno in kaj prepovedano. Ne sme se smejati v javnosti, s svojim vedenjem ne sme biti poželjiva in varovati mora svojo spodobnost," je dejal. Prav tako se ženske ne bi smele toliko pogovarjati po telefonu, predvsem ne o nepomembnih stvareh.

"Kje so dekleta, ki zardijo, sklonijo glavo in pogledajo stran, če jih pogledamo?" se je o idealu ženske spraševal namestnik turškega premierja, tudi član vladajoče stranke AKP.

Turčija potrebuje smejoče se ženske Tovrstna moralna načela se sicer popolnoma skladajo s konservativnimi vrednotami stranke, ki jo mnogi označujejo celo za islamistično, člani pa se imajo za konservativne demokrate. Turški sekularni družbi se njihova moralna stališča zdijo skrajna, saj so imele v Turčiji ženske vedno več pravic kot v drugih muslimanskih državah, vera pa nikoli ni vplivala na javno življenje, prej nasprotno.

Ekmeleddin Ihsanoglu, protikandidat Erdogana na predsedniških volitvah, se je na Twitterju ponorčeval iz izjav namestnika premierja in poudaril, da prav nasprotno Turčija bolj kot karkoli drugega potrebuje ženske, ki se smejijo v javnosti.

Ne spreglejte