Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 10. 2023,
10.36

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

Natisni članek

Volodimir Zelenski Rusija napad Ukrajina

Sreda, 18. 10. 2023, 10.36

6 mesecev, 3 tedne

602. DAN VOJNE V UKRAJINI

Putin s sabo na Kitajsko vzel jedrsko aktovko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33
Ukrajina | Foto X, nekdanji Twitter/ @ZelenskyyUa

Foto: X, nekdanji Twitter/ @ZelenskyyUa

Ukrajinske oblasti so sporočile, da so ruske sile ponoči napadle Zaporožje in zadele petnadstropno stanovanjsko stavbo. "Ruski teroristi so čez noč z raketami napadli Zaporožje in zadeli petnadstropno stavbo. Uničenih je bilo osem stanovanj. Več je mrtvih in ranjenih," je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal Volodimir Zelenski in priložil fotografije. Medtem se ruski predsednik Vladimir Putin mudi na Kitajskem, kjer se je srečal s kitajskim voditeljem Ši Džinpingom. Kot piše Reuters, ga spremljata dva častnika, ki v rokah nosita vsak po eno jedrsko aktovko. 

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

17.02 Več mrtvih v novih nočnih napadih na Ukrajino
11.26 Putin s sabo na Kitajsko vzel jedrsko aktovko
10.54 Ši na srečanju s Putinom pozdravil krepitev zaupanja med Kitajsko in Rusijo
10.40 Zelenski: Rusi napadli petnadstropno stanovanjsko zgradbo

17.02 Več mrtvih v novih nočnih napadih na Ukrajino

V ruskih raketnih napadih na regiji Zaporožje in Dnepropetrovsk je bilo ponoči ubitih najmanj šest ljudi. Pet oseb je umrlo, ko je raketa zadela stanovanjski objekt v mestu Zaporožje, je povedal lokalni guverner Jurij Malaško. Še ena ženska je umrla v napadu v bližini Dnipra, pa je sporočil ukrajinski notranji minister Igor Klimenko.

Malaško je pojasnil, da je Rusija izvedla šest raketnih napadov na mesto Zaporožje. "Število žrtev nočnega terorističnega napada v Zaporožju se je povečalo na pet," je še zapisal na Telegramu.

Reševalne službe so potrdile, da so ruski izstrelki uničili tri nadstropja stavbe. Med reševanjem so iz ruševin potegnili trupla treh ljudi, ki so prej veljali za pogrešane. Še pet ljudi, ki so utrpeli poškodbe, pa so odpeljali v bolnišnice.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v odzivu na napad opozoril, da Rusija še naprej vodi vojno proti civilistom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Proruski guverner delno zasedene regije Vladimir Rogov je prek Telegrama krivdo za žrtve pripisal ukrajinski vojski, češ da je "nespretnost" njene zračne obrambe povzročila eksplozijo, na svoji spletni strani navaja ruska tiskovna agencija Tass.

V napadu na Dnepropetrovsk je bilo po Klimenkovih navedbah uničenih osem stavb, pri čemer je umrla 31-letna ženska, še štiri osebe pa so bile ranjene.

Medtem je o novih ukrajinskih napadih z brezpilotnimi letalniki danes poročala tudi ruska zračna obramba. Ta je po lastnih navedbah sestrelila 28 dronov nad Črnim morjem in obmejnima regijama Kursk in Belgorod. Neimenovani viri ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform so sicer zatrdili, da so ukrajinski droni 18-krat zadeli enega od kampov ruske vojske v Kursku.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo tudi, da je zračna obramba sestrelila dve ukrajinski raketi, ki sta bili namenjeni na polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Napad po trditvah Moskve ni povzročil žrtev ali škode

11.26 Putin s sabo na Kitajsko vzel jedrsko aktovko 

Na družbenih omrežjih se je pojavil posnetek ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki prikazuje, kako mu v Pekingu sledita častnika, ki nosita vsak po eno tako imenovano jedrsko aktovko, s katero je mogoče izvesti jedrski napad, piše Reuters.

Rusko jedrsko aktovko, znano kot cheget, tradicionalno nosi mornariški častnik. Aktovka je ves čas pri predsedniku, le redko pa jo ujamejo kamere. 

Putinova jedrska aktovka ni neposredno povezana z nobeno jedrsko bombo. Naloga častnika je potrditi, da je predsednik izdal ukaz za napad.

Predsednikovi ukazi, potrjeni s pečatom, se posredujejo ruskemu generalštabu, visokemu poveljstvu ruskih oboroženih sil, ki nato usmerja delovanje jedrsko oboroženih enot. Putin potrebuje odobritev generalštaba za izvedbo kakršnegakoli jedrskega napada.

10.54 Ši na srečanju s Putinom pozdravil krepitev zaupanja med Kitajsko in Rusijo

Ob robu vrha Pas in pot sta se danes v Pekingu sešla voditelja Kitajske in Rusije Ši Džinping in Vladimir Putin. Ši je poudaril, da se odnosi med državama poglabljajo, ter Putina pozval k skupnim prizadevanjem Moskve in Pekinga za zaščito mednarodne poštenosti in pravičnosti, poročanje kitajskih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije.

Ši je pohvalil odnose med državama in poudaril, da se "politično vzajemno zaupanje med državama nenehno poglablja", je poročala državna tiskovna agencija Šinhua.

"Državi ohranjata tesno in učinkovito strateško usklajevanje, obseg dvostranske trgovine pa je dosegel zgodovinsko visoko raven in napreduje proti cilju 200 milijard ameriških dolarjev, ki sta si ga zastavili obe strani," je dejal Ši.

Voditelja sta se v zadnjih desetih letih srečala "42-krat ter razvila dobre delovne odnose in globoko prijateljstvo", je poudaril kitajski predsednik, ki je opozoril, da bo prihodnje leto minilo 75 let od vzpostavitve odnosov med državama.

Putin in Ši sta se srečala ob koncu otvoritvenih slovesnosti vrha Pas in pot, na katerem v Pekingu sodelujejo predstavniki več kot 130 držav. Pobuda je ambiciozen načrt Kitajske o velikih naložbah v infrastrukturo, s katerimi bi se izboljšale prometne povezave znotraj Azije ter med Azijo in Evropo.

Putin, ki je na svojem prvem potovanju na Kitajskem od ruske invazije na Ukrajino februarja lani, je govoril ob odprtju vrha in pohvalil kitajsko novo svilno pot kot uspešen projekt, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Putin je v torek pristal v Pekingu s številčno delegacijo visokih uradnikov, vključno z dvema podpredsednikoma vlade in več ministri. To je ena njegovih prvih poti v tujino, potem ko je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) izdalo nalog za njegovo prijetje zaradi suma nezakonite deportacije več tisoč ukrajinskih otrok z okupiranih območij. Kitajska sicer ni podpisnica Rimskega statuta tega sodišča.

Putin je udeležbo na vrhu v Pekingu izkoristil za srečanje z najmanj devetimi tujimi voditelji, med drugim tudi voditelji Tajske, Vietnama, Pakistana in Madžarske, poroča britanski BBC.

10.40 Zelenski: Rusi napadli petnadstropno stanovanjsko zgradbo

Ukrajinske oblasti so sporočile, da so ruske sile ponoči napadle Zaporožje in zadele petnadstropno stanovanjsko stavbo. "Ruski teroristi so čez noč z raketami napadli Zaporožje in zadeli petnadstropno stavbo. Uničenih je bilo osem stanovanj. Več je mrtvih in ranjenih," je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal Volodimir Zelenski in priložil fotografije.

"Morda so pod ruševinami ljudje. Reševalne akcije potekajo. Moje sožalje vsem, ki so zaradi ruskega nasilja izgubili najdražje. Ta zlobna država nadaljuje svojo vojno proti civilistom. Zahvaljujem se vsem, ki ne molčite in nam pomagate prebroditi to. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi teroristično državo pripeljali pred sodišče. Ruski teror je treba premagati," je dodal.​

ATACMS
Novice Ukrajina od ZDA prejela močan raketni sistem
Joe Biden
Novice "Mi smo ZDA, za božjo voljo. Pomagamo lahko tako Ukrajini kot Izraelu."
Vladimir Putin
Novice Putin: Ruska vojska napreduje na fronti v Ukrajini

 

Ne spreglejte