Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 10. 2023,
7.30

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

vojna Lugansk Rusija Ukrajina

Torek, 17. 10. 2023, 7.30

6 mesecev, 2 tedna

601. DAN VOJNE V UKRAJINI

Ukrajina od ZDA prejela močan raketni sistem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45
ATACMS | ZDA so se dobavi ATACMS Ukrajini več mesecev upirale, saj so bile zaskrbljene, da bi lahko Kijev to orožje uporabil za napade globoko v rusko ozemlje. | Foto Guliverimage

ZDA so se dobavi ATACMS Ukrajini več mesecev upirale, saj so bile zaskrbljene, da bi lahko Kijev to orožje uporabil za napade globoko v rusko ozemlje.

Foto: Guliverimage

Ukrajina je prvič uporabila ameriški raketni sistem ATACMS. ZDA so sicer dolgo odlašale s pošiljanjem teh sistemov zaradi strahu, da bi to lahko povzročilo stopnjevanje konflikta s strani Rusije, a je ameriški predsednik Joe Biden prejšnji mesec med sestankom ukrajinskemu kolegu Zelenskemu potrdil dobavo.

 

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

21.07 Satelitski posnetki prinašajo zaskrbljujoče novice za Ukrajino. Rusija z novim načrtom.
20.57 Zelenski je potrdil prejem močnega raketnega sistema od ZDA
17.41 WSJ: Ukrajinci so prvič uporabili nov sistem – ATACMS
16.38 Ukrajinske sile na vzhodu države uničile več ruskih helikopterjev
13.39 Evropski parlament sprejel izhodišče za pogajanja o instrumentu za podporo Ukrajini
11.12 Evropski poslanci sankcije proti Rusiji večinoma ocenjujejo kot uspešne
7.44 Ukrajina ciljala na ruska letališča
7.30 Rusi prebijajo ukrajinsko obrambo v bližini dveh pomembnih ukrajinskih mest 

21.07 Satelitski posnetki prinašajo zaskrbljujoče novice za Ukrajino. Rusija z novim načrtom.

Rusija prevaža "na stotine zabojnikov, verjetno polnih severnokorejskega orožja", kažejo novi satelitski posnetki, poroča Newsweek. To bi lahko povečalo ruske zaloge prepotrebnega orožja in okrepilo vojna prizadevanja Moskve proti Ukrajini.

"Na desetine satelitskih posnetkov visoke ločljivosti, posnetih v zadnjih mesecih, razkriva, da je Severna Koreja verjetno začela Rusijo oskrbovati z velikimi količinami streliva," piše v novem poročilu londonskega Royal United Services Institute (RUSI).

Slike prikazujejo dve tovorni ladji pod rusko zastavo, ki opravljata prevoze zabojnikov med severnokorejskim pristaniščem Rajin nedaleč od meje in izoliranim ruskim pristaniščem Dunaj, poroča inštitut.

V petek je tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby povedal novinarjem, da je Severna Koreja med 7. septembrom in 1. oktobrom v Kremelj dostavila do tisoč zabojnikov "opreme in streliva". "Severno Korejo obsojamo, ker je Rusiji dobavila to vojaško opremo," je dejal.

Nova dobavna pot, prikazana na analiziranih satelitskih posnetkih, bi lahko imela "globoke posledice za vojno v Ukrajini in mednarodno varnostno dinamiko v vzhodni Aziji", so prepričani v RUSI. "Severnokorejsko orožje se še ni pojavilo v večjih količinah na bojišču. Vendar se bo to kmalu spremenilo," piše RUSI v poročilu.

Zdi se, da je "končni cilj teh pošiljk" skladišče streliva v ruskem mestu Tihoretsk v Krasnodarskem kraju. Od meje z Ukrajino je oddaljeno približno 190 kilometrov.

Moskva si prizadeva za tesnejše odnose s Pjongjangom, odkar je februarja lani začela invazijo na Ukrajino, Severna Koreja pa ji je obljubila polno in brezpogojno podporo. 

Špekulacije o dobavi streliva so se pojavile že med Putinovim sestankom s Kimom v septembru, Severna Koreja naj bi v zameno prejela rusko visokotehnološko znanje in izkušnje ter pomoč pri razvoju orožja. 

Rusija naj bi se pri dobavi orožja opirala tudi na Iran, od koder je prejela veliko število brezpilotnih letal Shahed-131 in Shahed-136, s katerimi uničuje civilno infrastrukturo in ubija civiliste v Ukrajini.

20.57 Zelenski je potrdil prejem močnega raketnega sistema od ZDA

Ameriške balistične rakete dolgega dosega so bile na skrivaj poslane v Ukrajino in jih uporabljajo v bojih proti Rusiji, je dejal neimenovani uradnik. Novico je nato potrdil Zelenski. 

Dobava izstrelkov je bila zavita v tančico skrivnosti, prva javna potrditev pa naj bi prišla, ko bi izstrelke uporabili na bojišču. Zelenski in drugi ukrajinski voditelji so pritiskali na ZDA, naj zagotovijo raketni sistem, znan kot ATACMS, vendar so se ZDA več mesecev upirale, saj so bile zaskrbljene, da bi lahko Kijev to orožje uporabil za napade globoko v rusko ozemlje.

Biden se je prejšnji mesec strinjal z dobavo in Zelenskemu med srečanjem v Beli hiši povedal, da bodo ZDA Ukrajini zagotovile ATACMS, vendar pa ZDA niso želele posredovati nobenih podrobnosti o času ali številu dostavljenih raket.

Zaradi dolgotrajnih pomislekov v Washingtonu glede stopnjevanja napetosti z Rusijo bo imela različica ATACMS, ki je šla v Ukrajino, krajši doseg od največjega možnega dosega raket.

Medtem ko lahko nekatere različice raket prepotujejo več kot 300 kilometrov, imajo tiste, poslane v Ukrajino, krajši doseg in nosijo kasetno strelivo, ki se ob izstrelitvi odpre v zraku in namesto ene same bojne glave sprosti na stotine bomb.

17.41 WSJ: Ukrajinci so prvič uporabili nov sistem – ATACMS

Wall Street Journal je objavil, da je Ukrajina prvič napadla Ruse z ameriškim sistemom ATACMS.

Raketni sistem ATACMS ima doseg približno 305 kilometrov, kar je dovolj, da ukrajinske sile zadenejo ruske cilje daleč za frontnimi črtami.

ZDA so dolgo odlašale s pošiljanjem teh sistemov zaradi strahu, da bi to lahko povzročilo stopnjevanje konflikta s strani Rusije, ki je s tem večkrat zagrozila, če bodo ameriški sistemi uničevali cilje na ruskem ozemlju.

16.38 Ukrajinske sile na vzhodu države uničile več ruskih helikopterjev

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da je minulo noč napadla letališči na vzhodu države, ki sta pod nadzorom Rusije. V operaciji, ki so jo v Kijevu označili za uspešno, so ukrajinske sile po lastnih navedbah uničile več ruskih helikopterjev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Posebne sile ukrajinske vojske so napadle letališči v Berdjansku in Lugansku. Obmorski kraj Berdjansk so ruske sile zavzele lani ob začetku invazije na Ukrajino, medtem ko je Lugansk pod nadzorom proruskih sil od leta 2014.

Ukrajinske sile so na družbenem omrežju Telegram sporočile, da so v napadih uničile devet helikopterjev, izstrelišče zračne obrambe ter skladišče streliva in poškodovale pristajalne steze na letališčih. Po navedbah Kijeva so ruske sile v operaciji utrpele izgube. Ruska stran navedb Kijeva ni komentirala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinska vojska je še sporočila, da so eksplozije v skladiščih streliva trajale več ur, v napadih pa je bilo ubitih ali ranjenih več deset ruskih vojakov. Teh navedb po poročanju dpa ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da so napadi dosegli rezultate.

Ruski vojaški blogerji ocenjujejo, da gre za najhujše napade na ruska letalska oporišča od začetka invazije na Ukrajino pred skoraj 20 meseci.

13.39 Evropski parlament sprejel izhodišče za pogajanja o instrumentu za podporo Ukrajini

Evropski poslanci so danes v Strasbourgu s 512 glasovi za, 45 proti in 63 vzdržanimi podprli izhodišče za pogajanja glede predloga Evropske komisije o instrumentu za podporo Ukrajini v višini do 50 milijard evrov med letoma 2024 in 2027. Sledila bodo pogajanja z državami članicami, ko se bo o skupnem stališču dogovoril tudi Svet EU.

Evropska komisija je junija letos v okviru revizije večletnega finančnega okvirja predstavila nov instrument za podporo Ukrajini v višini do 50 milijard evrov med letoma 2024 in 2027. Šlo bo tako za nepovratna sredstva kot posojila.

Novi instrument za Ukrajino bo podpiral njena prizadevanja za ohranitev makrofinančne stabilnosti, ob tem pa spodbujal okrevanje in modernizacijo države ob izvajanju ključnih reform na poti k pristopu k EU. Predlog zajema tri stebre: neposredno finančno podporo v obliki nepovratnih sredstev in posojil, spodbujanje naložb v Ukrajini in pomoč državi za prilagajanje zahtevam za pristop k EU.

Ena od ključnih zahtev evroposlancev je bila, da bi morali za obnovo Ukrajine uporabiti sredstva, zasežena v okviru sankcij po ruski invaziji na Ukrajino. Člani odborov Evropskega parlamenta so podali tudi več predlogov za izboljšave, ki naj bi med drugim pripomogli k preglednosti pri porabi sredstev.

Poročevalec Michael Gahler iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) je v ponedeljkovi razpravi o predlogu med drugim dejal, da bo morala za pridobivanje sredstev tudi Ukrajina pripraviti svoj načrt za obnovo, ki ga bo moral potrditi parlament v Kijevu. Poudaril je, da bo EU zahtevala transparentnost pri porabi sredstev in spodbujala Ukrajino k nadzoru nad porabo, kar pa po njegovih besedah že počne.

Evropski komisar za proračun Johannes Hahn je prav tako izpostavil pomen transparentne porabe sredstev in dodal, da bo instrument tesno povezan s ključnimi reformami, ki jih mora Ukrajina sprejeti v okviru procesa približevanja Uniji, na primer na področju boja proti korupciji.

Španska evroposlanka in soporočevalka Eider Gardiazabal Rubial (S&D) pa je dejala, da Ukrajina potrebuje dober in natančno izdelan načrt, tako javne kot zasebne investicije ter dolgoročno podporo, da bi dosegla zadovoljivo raven stabilnosti in napredovala na poti k približevanju EU.

Po današnjem glasovanju v Evropskem parlamentu bodo lahko stekla pogajanja z državami članicami, vendar mora stališče o predlogu najprej sprejeti tudi Svet EU. Evropski poslanci vztrajajo, da bi se bilo treba o instrumentu – skupaj s celotno revizijo večletnega finančnega okvirja EU – dogovoriti čim prej.

11.12 Evropski poslanci sankcije proti Rusiji večinoma ocenjujejo kot uspešne

Evropski poslanci so danes razpravljali o tem, ali sankcije EU proti Rusiji ter njenim političnim in poslovnim elitam delujejo in kako Moskvi preprečiti, da bi se jim izogibala. Večinoma so ocenili, da sankcije delujejo, in pozvali h krepitvi ukrepov proti Rusiji. Nekateri pa so trdili nasprotno in opozarjali, da sankcije škodujejo EU.

Predstavniki političnih skupin v Evropskem parlamentu so v razpravi večinoma poudarjali, da je treba okrepiti ukrepe in nadzor nad izvajanjem sankcij proti Rusiji, ob tem pa so nekateri priznali, da ne delujejo tako dobro, kot bi si želeli. Na nekaterih področjih so imele sankcije tudi obraten učinek - več držav po svetu namreč uspešno izkorišča nižje cene, ki so sledile upadu ruskega izvoza v EU.

V EPP so izpostavili predvsem izvoz fosilnih goriv, kjer se Rusija po njegovih besedah dokaj uspešno izogiba sankcijam, in predstavili več ukrepov, ki naj bi pripomogli k preprečevanju ruskih obvodov ter večjemu nadzoru. Predstavnika S&D in Zelenih sta podprla krepitev sankcij proti Rusiji, vendar ob tem opozorila, da mora biti oblikovanje ter kasnejše uvajanje ukrepov profesionalno in dobro premišljeno.

Poslanci so pozvali še k nadaljnjemu ukrepanju proti državam, ki Rusiji omogočajo izogibanje sankcijam, kot je denimo Belorusija. V tem pogledu so nekateri omenili tudi Kitajsko, Indijo, Turčijo, Iran in več držav osrednje Azije.

7.44 Ukrajina ciljala na ruska letališča

Ukrajina trdi, da je uspešno ciljala na ruska letališča in opremo v bližini mest Lugansk in Berdjansk. Ruski uradnik je sicer dejal, da je njihova zračna obramba rakete prestregla. 

"Ukrajinske oborožene sile so izvedle dobro usmerjene napade na sovražna letališča in helikopterje v bližini začasno zasedenega Luganska in Berdjanska," je sporočil oddelek za komunikacije ukrajinske vojske v aplikaciji za sporočanje Telegram.

Vladimir Rogov, uradnik, ki ga je imenovala Rusija v delih regije Zaporožja v jugovzhodni Ukrajini pod nadzorom Moskve, pa je dejal, da napadi na Berdjansk niso bili uspešni. "Po predhodnih informacijah je naš sistem zračne obrambe uspešno prestregel sovražne rakete," je za Telegram povedal Rogov. Obveščanje o žrtvah in morebitni škodi še poteka.

7.30 Rusi prebijajo ukrajinsko obrambo v bližini dveh pomembnih ukrajinskih mest 

Rusi nameravajo po zaostritvi spopadov prebiti ukrajinsko obrambo na območju mest Kupjansk in Liman, je povedal poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Aleksander Sirski. 

Videoposnetek, ki so ga objavile ukrajinske kopenske sile, prikazuje njihovega poveljnika, generala Aleksandra Sirskega, kako obhaja vojake in pravi, da so se boji na območjih Kupjanska in Limana "močno okrepili".

"Sovražnik se pripravlja, resno se pripravlja na ofenzivno akcijo," pravi Sirski v videu, objavljenem na Telegramu. "Glavni cilj je prebiti našo obrambo in si povrniti ozemlje," je dodal.

Joe Biden
Novice "Mi smo ZDA, za božjo voljo. Pomagamo lahko tako Ukrajini kot Izraelu."
Vladimir Putin
Novice Putin: Ruska vojska napreduje na fronti v Ukrajini
Vladimir Putin
Novice Putin: Najpomembnejše je preprečiti prelivanje krvi v Gazi
Ne spreglejte