Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 10. 2023,
7.33

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Natisni članek

vojna Ukrajina Rusija

Sobota, 14. 10. 2023, 7.33

6 mesecev, 2 tedna

598. DAN VOJNE V UKRAJINI

Putin: Najpomembnejše je preprečiti prelivanje krvi v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06
Vladimir Putin | Ruski predsednik Vladimir Putin, pobudnik vojne v Ukrajini, sprenevedavo svari pred nadaljevanjem spopadov v Izraelu, saj da bodo žrtve preštevilne. | Foto Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin, pobudnik vojne v Ukrajini, sprenevedavo svari pred nadaljevanjem spopadov v Izraelu, saj da bodo žrtve preštevilne.

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je pred več kot letom in pol ukazal invazijo na Ukrajino, je zdaj izrazil skrb zaradi izraelske operacije v Gazi. Dejal je, da bi takšna operacija povzročila "popolnoma nesprejemljivo" število civilnih žrtev. Domnevo, da Rusija stoji za napadom na finski plinovod, je označil kot popolno neumnost.

Poudarki dneva:

13.08 Ukrajinski poveljnik: Rusi so se pregrupirali, vse močneje napadajo na severu

10.15 Putin: Rusija napadla finski plinovod? Popolna neumnost, sploh nisem vedel, da obstaja
10.04 Putin: Najpomembneje je preprečiti prelivanje krvi v Gazi

13.08 Ukrajinski poveljnik: Rusi so se pregrupirali, vse močneje napadajo na severu

Boji vzdolž severnega dela ukrajinske vzhodne fronte so se v zadnjih dneh "močno okrepili", je danes povedal poveljnik kijevskih kopenskih sil.

Oleksandr Sirski, ki je obiskal ukrajinske vojake na tem območju, je dejal, da so se ruske sile po izgubah ponovno zbrale in napadajo okoli vasi Makiivka in proti mestu Kupjansk.

"Sovražnikov glavni cilj je premagati skupino naših sil, obkoliti Kupjansk in doseči reko Oskil," je dejal v komentarjih, ki jih prenaša uradna vojaška platforma.

Sirski je dodal, da ruske sile vsak dan izvedejo na desetine napadov, a da so ukrajinske sile pripravljene in ne odnehajo.

Kremeljske sile napadajo tudi strateško ukrajinsko mesto Avdijivka, na drugi strani vzhodne fronte, v kar so ruski in zahodni uradniki rekli, da gre za novo ofenzivo.

Ukrajinska štirimesečna protiofenziva je nekoliko napredovala tudi na vzhodu, v bližini Bahmuta, in na jugu, kjer Kijev upa, da bo dosegel Azovsko morje.

10.15 Putin: Rusija napadla finski plinovod? Popolna neumnost, sploh nisem vedel, da obstaja

Ruski predsednik Vladimir Putin je možnost, da je Rusija poškodovala plinovod med Finsko in Estonijo, zavrnil kot "popolno neumnost" in nakazal, da so bile takšne trditve izmišljene, da bi odvrnile pozornost od, kot je dejal, napada Zahoda na Severni tok.

Helsinki so v torek sporočili, da sta bila podvodni plinovod in telekomunikacijski kabel, ki povezujeta Finsko in Estonijo pod Baltskim morjem, morda namerno poškodovana. Na vprašanje novinarjev v kirgiški prestolnici Biškek o trditvah, da bi lahko bila vpletena Rusija, je Putin odgovoril, da je to "popolna neumnost".

Putin pravi, da do nedavnega sploh ni vedel za tak plinovod, ker je majhen. Ocenil je tudi, da je vzrok za škodo morda zataknitev sidra ali potres, in predlagal, da Finska primer razišče. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je dejal, da Nato deli informacije o škodi in je pripravljen podpreti zaveznike. Finska se je Natu pridružila aprila, Estonija pa je članica od leta 2004.

Putin je dejal, da je jasno, da so bile trditve o ruski vpletenosti namenjene "odvrnitvi pozornosti od terorističnega napada, ki ga je Zahod izvedel proti Severnemu toku". Rusija trdi, da so ZDA in Velika Britanija odgovorne za hudo škodo na Severnem toku zaradi eksplozije septembra 2022.

Washington in London sta zanikala kakršnokoli vpletenost v to, kar sta – skupaj s Švedsko, Dansko in Nemčijo – označila za sabotažo. Ameriški časopisi, med njimi The Washington Post, The New York Times in The Wall Street Journal, so poročali, da je Cia vedela za ukrajinski načrt napada na plinovode.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zanikal ukrajinsko vpletenost.

Februarja je s Pulitzerjem nagrajeni raziskovalni novinar Seymour Hersh v objavi na spletnem dnevniku navedel neidentificirani vir, ki je povedal, da so potapljači ameriške mornarice uničili cevovode z eksplozivom po ukazu predsednika Joeja Bidna. Bela hiša je Hershev članek zavrnila kot "popolnoma lažno popolno izmišljotino". Norveška je dejala, da so obtožbe "neumne".

10.04 Putin: Najpomembnejše je preprečiti prelivanje krvi v Gazi

Ruski predsednik Vladimir Putin je Izrael pozval, naj ne nadaljuje kopenske operacije v Gazi. Dejal je, da bi takšna operacija povzročila "popolnoma nesprejemljivo" število civilnih žrtev.

Spomnimo, Putin je ruski vojski lani ukazal invazijo na Ukrajino. V vojni je umrlo več kot sto tisoč vojakov in več deset tisoč civilistov.

Ruski predsednik je dodal, da je uporaba težkega orožja v stanovanjskih območjih "polna resnih posledic za vse strani". "In kar je najpomembnejše, civilne žrtve bodo absolutno nesprejemljive. Najpomembnejše je zdaj ustaviti prelivanje krvi," je dejal.

Ruska zastava
Novice To namerava Rusija preveriti pri državljanih, ki se vračajo iz tujine
ruski dron šahed 136
Novice Po napadih na Ukrajino naj bi na romunsko ozemlje znova padel dron
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Če se bo vojna končala, ne bom vnovič kandidiral za predsednika
Ne spreglejte