SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ukrajina: Rusi so na Azovstal odvrgli fosforne bombe

10

termometer

Volodimir Zelenski | "Veselim se ameriške podpore nadaljnjim sankcijam. Poleg tega menimo, da bi bilo treba Rusijo uradno označiti za državo, ki podpira terorizem," je med srečanjem dejal Zelenski, ki se je ob tem zahvalil ZDA za njihovo vodilno vlogo pri podpori Ukrajini, poroča AFP. | Foto: Reuters
"Veselim se ameriške podpore nadaljnjim sankcijam. Poleg tega menimo, da bi bilo treba Rusijo uradno označiti za državo, ki podpira terorizem," je med srečanjem dejal Zelenski, ki se je ob tem zahvalil ZDA za njihovo vodilno vlogo pri podpori Ukrajini, poroča AFP. Foto: Reuters

81. dan vojne v Ukrajini. Ukrajinski viri trdijo, da so ruske sile po sinočnji zmagi Ukrajine na tekmovanju za pesem Evrovizije na jeklarno Azovstal v mestu Mariupol na jugu države odvrgle fosforjeve bombe. Ruska vojska naj bi danes zadela tudi več vojaških ciljev na zahodu Ukrajine, v bližini meje s Poljsko. Ukrajina je sinoči zmagala na 66. tekmovanju za pesem Evrovizije in na novico se je odzval tudi predsednik Zelenski, ki je povedal, da bo naredil vse, da bo to tekmovanje prihodnje leto lahko potekalo v Ukrajini. Po navedbah ukrajinskih virov ruske sile nadaljujejo napade na cilje v vzhodni Ukrajini, vendar se zdi, da jim ni uspelo doseči večjega napredka.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

17.48
Žene borcev iz Azovstala: Naše može je izdal ukrajinski poveljnik 
17.38 Blinken in Kuleba o orožju in ruski blokadi izvoza žita
16.49 Ukrajina: Železniško progo 43 so preimenovali v "Stefania Express"
16.03 Erdogan grozi, da bo blokiral vstop Finske in Švedske v Nato 
15.50  Stoltenberg: Vstop Švedske in Finske v Nato bi bil zgodovinski trenutek
14.28 Namestnik glavnega tajnika Nata: Ruska invazija izgublja zalet
11.48 Ukrajina trdi: Rusi so na Azovstal vrgli fosforne bombe
9.04 Zelenski sprejel ameriške senatorje, po navedbah Ukrajincev Rusi brez večjega napredka
8.36 Jutranji napad v regiji Lvov
8.33 Britanski obveščevalci: Rusija verjetno ob tretjino kopenskih sil
8.18 Turčija zaradi vojne v Ukrajini pričakuje manj turistov
8.00 Zelenski o zmagi na Evroviziji: Naredil bom vse, da jo gostimo prihodnje leto
7.00 Pekel v Azovstalu: "Vojaki brez udov ležijo v smradu, obkroženi z muhami"

17.48 Žene borcev iz Azovstala: Naše može je izdal ukrajinski poveljnik 

Žene in dekleta borcev Azov, ki so še vedno v predorih jeklarne Azovstal v Mariupolu, so spregovorile za britanski The Telegraph.

"Sinoči sem se pogovarjala z Dmitrijem," pravi Hanna Naumenko, zaročenka 29-letnega Dmitrija Danilova. Razmere so bile grozne, zato je par komuniciral prek SMS-ov. "Napisal je, da jim je ostalo le še malo riža in da poskušajo iz njega narediti moko."

Katerina Prokopenko je poročena s 30-letnim podpolkovnikom Denisom Prokopenkom. "Rekel je, da je jedel samo enkrat in spil le en kozarec vode. Brez hrane so, brez vode. Izčrpan je. Govori zelo počasi," je dodala. 

"Naši možje niso neonacisti" je dodala 31-letna Olga Andrianova, ki se, kot je povedala za Telegraph, redko pogovarja s svojim 26-letnim možem Serhijem. "Ranjen je," pravi. "Rekel mi je, da so ostali brez zdravil. Fantje umirajo, ker nimajo ustrezne zdravstvene oskrbe. Njihove rane gnijejo."

Žene borcev, ujetih v Azovstalu, so celo namignile, da je imel Volodimir Baranjuk, poveljnik ukrajinske brigade v Mariupolu, "tesne stike z Rusi". Sprva so poročali, da je Baranjuk aprila pogumno poskušal prekiniti obleganje, Julia pa je povedala, "da se je izkazal za izdajalca".

"Naši možje se bodo borili, borili se bodo do konca in tam umrli," je še povedala Julia. "Pred mesecem dni je bil eden od vojakov ujet. Rusi so z njim snemali propagandne videoposnetke, nato so ga mučili in ubili ter fotografirali njegovo truplo in ga poslali njegovi materi."

17.38 Blinken in Kuleba o orožju in ruski blokadi izvoza žita

Ameriški zunanji minister Antony Blinken in njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba sta danes v Berlinu govorila o možnih rešitvah glede ruske blokade izvoza ukrajinskega žita prek Črnega morja. Kuleba je z Blinknom spregovoril tudi o dobavi orožja Ukrajini, pri čemer je tudi pohvalil Nemčijo glede njene odločitve o dobavi težkega orožja Kijevu.

16.49 Ukrajina: Železniško progo 43 so preimenovali v "Stefania Express"

Ponosni Ukrajinci, ki so bili presrečni zaradi zmage na Evroviziji, so eno od železniških prog preimenovali v "Stefania Express", torej po zmagovalni pesmi.

Vodja železniške službe Ukrajine je napovedal, da se bo vlak številka 43, ki vozi iz Kijeva v Ivano-Frankivsk, preimenoval v "Stefania Express". Vsakič, ko se bo vlak ustavil na železniških postajah v Kijevu, Kalušu in Ivano-Frankivsku, bodo predvajali zmagovalno pesem.

Ukrajinska zasedba Kalush Orchestra je v soboto zmagala v Italiji s pesmijo "Stefania", ki je mešanica rapa in tradicionalne ljudske glasbe, posvečena pa je mami frontmana zasedbe Olehi Psiuk

Skupina je danes izdala tudi uradni videospot za svojo zmagovalno pesem, vizualni posnetki pa so še posebej šokantni. Tako kot v pesmi tudi v videospotu slavijo ženske in njihovo vlogo v vojni.

16.03 Erdogan grozi, da bo blokiral vstop Finske in Švedske v Nato

Turški zunanji minister je dejal, da morata Švedska in Finska prenehati podpirati teroristične skupine v svojih državah, zagotoviti jasna varnostna jamstva in odpraviti turško prepoved izvoza, če želita, da Turčija podpre njuno članstvo v Natu. 

Finska je danes potrdila, da bo zaprosila za članstvo v Natu, kot odgovor na rusko invazijo na Ukrajino pa naj bi temu sledila tudi Švedska. Pomisleki Turčije so lahko ovira, saj je za vsako odločitev o vstopu v Nato potrebna soglasna odobritev vseh 30 držav članic.

15.50  Stoltenberg: Vstop Švedske in Finske v Nato bi bil zgodovinski trenutek

Članstvo Švedske in Finske v zvezi Nato bi pokazalo, da se "agresija ne izplača", je v luči ruske invazije na Ukrajino danes dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Če se državi odločita zaprositi za sprejem, bi to bil "zgodovinski trenutek", je dejal ob koncu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov Nata v Berlinu.

Vojna v Ukrajini ne poteka po načrtih Moskve, je povedal Stoltenberg. "Rusija ne dosega svojih strateških ciljev," je poudaril in dodal, da "Ukrajina lahko zmaga v tej vojni".

Da bi ji pri tem pomagale, so zaveznice Ukrajini že večkrat zagotovile izdatno vojaško ter varnostno pomoč. "Še naprej moramo krepiti in vzdrževati našo vojaško podporo Ukrajini," je dejal prvi mož Nata.

14.28 Namestnik glavnega tajnika Nata: Ruska invazija izgublja zalet

Namestnik glavnega tajnika Nata Mircea Geoana je v Berlinu na srečanju visokih diplomatov Nata povedal, da ruska invazija izgublja zalet. "Vemo, da lahko zaradi lastne hrabrosti in naše pomoči Ukrajina zmaga v vojni," je povedal. Potrdil je tudi, da je prepričan, da lahko Finsko in Švedsko hitro sprejmejo v zvezo Nato.

11.48 Ukrajina trdi: Rusi so na Azovstal vrgli fosforne bombe

"Pekel je prišel na Zemljo, v Azovstal," je na Telegramu zapisal svetovalec župana Mariupola Petro Andriuščenko. Objavil je videoposnetek napada, čeprav verodostojnosti posnetka ni bilo mogoče neodvisno preveriti, navaja dpa.

Ukrajinski viri po navedbah dpa trdijo, da je šlo za fosforjeve bombe, ki se ob stiku s kisikom vžgejo in tako povzročijo ogromno škodo. Njihova uporaba na naseljenih območjih je po mednarodnem pravu prepovedana.

Andriuščenko je poleg posnetka objavil tudi slike, na katerih so bili vidni napisi na bombah, zaradi katerih se je zdelo, da so bile odvržene kot odgovor na zmago Ukrajine na tekmovanju za pesem Evrovizije, ki je sinoči potekalo v Torinu v Italiji.

Na posnetku se sicer napisov v ruščini ne vidi jasno, toda zdi se, da naj bi šlo za prepis besed pevca ukrajinske zmagovalne skupine Kalush Orchestra, ki je na odru po sinočnji zmagi pozval k pomoči Mariupolu in borcem v Azovstalu, navaja dpa.

V oblegani jeklarni Azovstal je po navedbah ukrajinskih virov še vedno ujetih približno tisoč ljudi. Dosedanji poskusi evakuacij so se izkazali za zelo težavne, vendar v jeklarni Azovstal še naprej zavračajo ruske pozive k predaji.

Ruska vojska je medtem danes zadela tudi več vojaških ciljev na zahodu Ukrajine, v bližini meje s Poljsko. Vojaško infrastrukturo na območju mesta Javoriv je zgodaj zjutraj prizadel raketni napad, je v izjavi na družbenem omrežju Telegram sporočil guverner regije Lviv Maksim Kozicki.

9.04 Zelenski sprejel ameriške senatorje, po navedbah Ukrajincev Rusi brez večjega napredka

Po navedbah ukrajinskih virov ruske sile nadaljujejo napade na cilje v vzhodni Ukrajini, vendar se zdi, da jim ni uspelo doseči večjega napredka. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je v soboto v Kijevu sprejel delegacijo ameriških senatorjev, pa je sicer dejal, da situacija v Donbasu ostaja težavna.

Generalštab ukrajinskih oboroženih sil je v svojem sobotnem poročilu zapisal, da so ruske sile najbolj aktivne v bližini mest Slobožanske in Doneck, pripravljali naj bi ofenzive na več drugih manjših mest in s topništvom napadali ukrajinske položaje ob podpori iz zraka.

V severovzhodni regiji Harkov, kjer je ukrajinski vojski nedavno uspelo napredovati vse do meje, so se Rusi osredotočili na ohranjanje obrambnih položajev in nadzor nad ključnimi prometnimi potmi, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Na jugu Ukrajine pa si ruske enote prizadevajo prevzeti nadzor nad Kačjim otokom, strateško pomembnim otokom v Črnem morju, kjer je ukrajinska vojska po navedbah poročila generalštaba nedavno okrepila svojo zračno obrambo.

Britanska obveščevalna služba je medtem danes v svojem rednem poročilu na Twitterju zapisala, da je "ruska ofenziva v pokrajini Donbas izgubila zagon" in ne napreduje. "V trenutnih razmerah je malo verjetno, da bo Rusija v naslednjih 30 dneh močno pospešila svoje napredovanje," so dodali.

Kljub temu pa so razmere po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v vzhodni ukrajinski regiji Donbas za Ukrajino še vedno zelo težke, poroča AFP. Zelenski je dejal, da Rusija še vedno poskuša prikazati "vsaj delno zmago".

Zelenski je v svojem nočnem nagovoru sodržavljanom ob tem pokazal tudi določeno mero optimizma. "Korak za korakom silimo okupatorje, da zapustijo našo zemljo. Prisilili jih bomo, da zapustijo tudi ukrajinsko morje," je dejal.

Ukrajinski predsednik je v soboto v Kijevu medtem sprejel delegacijo ameriških zakonodajalcev pod vodstvom vodje republikanske manjšine v ameriškem senatu Mitcha McConnella, je po navedbah AFP sporočilo ukrajinsko predsedstvo.

"Veselim se ameriške podpore nadaljnjim sankcijam. Poleg tega menimo, da bi bilo treba Rusijo uradno označiti za državo, ki podpira terorizem," je med srečanjem dejal Zelenski, ki se je ob tem zahvalil ZDA za njihovo vodilno vlogo pri podpori Ukrajini, poroča AFP.

8.36 Jutranji napad v regiji Lvov

Zjutraj se je zgodil raketni napad v regiji Lvov je povedal guverner regije. Zaenkrat ne poročajo o ranjenih ali mrtvih.

"Štiri sovražnikove rakete so zadele eno od vojaških infrastruktur v regiji Lviv. Po prvih podatkih nihče ni umrl. Nihče ni poiskal zdravniške pomoči," je po navedbah agencije Reuters dodal Kozicki. Poročil ni bilo mogoče neodvisno preveriti, Moskva pa se še ni odzvala.

Regionalno letalsko poveljstvo ukrajinskih letalskih sil je ob tem na družbenih omrežjih objavilo, da je bilo iz črnomorske regije v regijo Lviv izstreljenih več raket. Dve raketi sta bili po njihovih navedbah uničeni, preden sta zadeli cilj.

8.33 Britanski obveščevalci: Rusija verjetno ob tretjino kopenskih sil

Britanski obveščevalci ugotavljajo, da je Rusija verjetno izgubila tretjino svojih kopenskih sil, ki jih je v invaziji poslala na Ukrajino.

8.18 Turčija zaradi vojne v Ukrajini pričakuje manj turistov

Ruski napad na Ukrajino bo po mnenju analitikov močno vplival na turizem v Turčiji. Medtem ko so turški turistični delavci v začetku leta pričakovali sedem milijonov ruskih gostov, naj bi jih zdaj prišlo le tri milijone. Lani so v državi gostili 4,7 milijona turistov iz Rusije ter dva milijona iz Ukrajine.

Rusija in Ukrajina predstavljata dva od najpomembnejših trgov za turški turizem. Leta 2021 je Turčijo obiskalo 4,6 milijona Rusov, po številčnosti so med tujimi gosti sledili Nemci (tri milijone) in Ukrajinci (dva milijona).

Po dveh letih nizkih številk gostov iz tujine zaradi pandemije bolezni covid-19 so v turški turistični panogi letos pričakovali okrevanje. Vlada v Ankari je pred rusko invazijo na Ukrajino za letos napovedovala prihod 45 milijonov turistov, med njimi sedem milijonov iz Rusije ter tri milijone iz Ukrajine.

Od tedaj so se pričakovanja o obisku ruskih in ukrajinskih gostov znižala. Minister za turizem Mehmet Nuri Ersoy je pred dnevi za radio Habertürk dejal, da bodo ta izpad pomagali nadomestiti turisti iz zahodnih držav, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajincev v nove napovedi ne vštevajo več, medtem ko naj bi Rusov, od katerih naj bi večina ne mogla potovati v Evropo, po novem v Turčiji letos pričakovali le tri milijone.

Turistični prihodki države, ki si jih je vlada pred meseci obetala v višini 35 milijard dolarjev, naj letos po ocenah ne bi dosegli 30 milijard dolarjev.

8.00 Zelenski o zmagi na Evroviziji: Naredil bom vse, da jo gostimo prihodnje leto

"Prepričan sem, da zmagovalni akord v borbi s sovražnikom ni daleč," se je na zmago Ukrajine in njihovih predstavnikov Kalush Orchestri odzval predsednik Zelenski.

Zmagovalec pesmi Evrovizije običajno naslednje tekmovanje tudi gosti, a tekmovanje v Ukrajini ostaja zaradi vojne pod vprašajem. Na to tematiko se je odzval tudi obrambni minister Velike Britanije, ki je na tekmovanju zasedla drugo mesto. "Na ta ali drug način bo tekmovanje prihodnje leto potekalo v Ukrajini," je bil jasen.


pokol cnn Novice Ruski vojaki v hrbet ustrelili neoborožena civilista #video Ukrajina Novice "Vojaki brez udov ležijo v smradu, obkroženi z muhami" #vŽivo F-35 Avtomoto Nova pametna letala: Američani bodo za njih odšteli rekordno vsoto

7.00 Pekel v Azovstalu: "Vojaki brez udov ležijo v smradu, obkroženi z muhami"

Polk Azov je v izjavi za Telegram napisal, da Rusija "še naprej uporablja težko topništvo in tanke ter veliko število pehote ter poskuša napasti ukrajinske položaje".

"Kljub izjemno kritični situaciji branilci z nadčloveškimi napori poskušajo ubraniti sovražnikove enote," so zapisali v sporočilu.

Kot poroča Kyiv Independent, ki se sklicuje na enega od ukrajinskih veteranov, ujetih v jeklarni, je v Azovstalu okoli 600 ranjenih veteranov. "Poškodovani vojaki brez okončin ležijo drug poleg drugega v nehigienskih razmerah, obkroženi z muhami in neprijetnimi vonjavami," je povedal branilec Mariupola, sicer lokalni policist.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin