SiolNET. Novice Svet
4,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger
587. DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINO

Pomembno sporočilo Bidna po pogovorih s ključnimi zaveznicami

4,38

termometer

Joe Biden | Biden je pogovore z zaveznicami opravil po tem, ko je kongres v Washingtonu v soboto sprejel začasni proračun oz. zakon o začasnem podaljšanju financiranja agencij zvezne vlade in tako preprečil blokado dela vlade. | Foto: Reuters
Biden je pogovore z zaveznicami opravil po tem, ko je kongres v Washingtonu v soboto sprejel začasni proračun oz. zakon o začasnem podaljšanju financiranja agencij zvezne vlade in tako preprečil blokado dela vlade. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je danes opravil pogovore s ključnimi zaveznicami in jim zagotovil, da bodo ZDA še naprej odločno podpirale Ukrajino. Pogovore je opravil potem, ko je iz zakona o začasnem financiranju proračuna ameriške vlade v soboto izpadla pomoč za Ukrajino v vrednosti šest milijard dolarjev.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

18.22 Biden v pogovoru z zavezniki zagotovil nadaljnjo pomoč ZDA Ukrajini
17.30 Ukrajinska varnostna služba: Razbili smo velik ruski vohunski krog
13.00 Varšava in Kijev s prvimi koraki k razrešitvi spora o izvozu ukrajinskega žita
8.30 Ukrajina odbila ruski napad
7.20 Pogovori o priključitvi Ukrajine EU bi se lahko začeli že letos

18.22 Biden v pogovoru z zavezniki zagotovil nadaljnjo pomoč ZDA Ukrajini

"Biden je pogovore opravil z voditelji Kanade, Nemčije, Italije, Japonske, Poljske, Romunije, Velike Britanije, EU in Nata ter z zunanjim ministrom Francije," je sporočila Bela hiša in dodala, da je predsednik z zavezniki razpravljal o nadaljnji ameriški pomoči Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta poudarila, da so zaveznice v pogovorih potrdile polno podporo Ukrajini. "Smo enotni in pripravljeni zagotoviti dodatno vojaško opremo ter finančno in politično podporo Ukrajini. Mir in varnost v Ukrajini sta enaka miru in varnosti v Evropi," je Michel zapisal na omrežju X.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je medtem pogovor ocenila kot produktiven. Ob tem je dodala, da evropska podpora Ukrajini ostaja neomajna in pri tem izpostavila nov predlog makrofinančne pomoči v višini 50 milijard evrov, načrte o dobavi milijon nabojev Ukrajini do marca 2024 in ukrepe EU za zagotovitev popolne odgovornosti za ruske zločine nad Ukrajinci.

Biden je pogovore z zaveznicami opravil po tem, ko je kongres v Washingtonu v soboto sprejel začasni proračun oz. zakon o začasnem podaljšanju financiranja agencij zvezne vlade in tako preprečil blokado dela vlade. Ta bo imela zaenkrat dovolj denarja za normalno delo do 17. novembra. Vendar pa sprejeti predlog ne vključuje nadaljnje pomoči Ukrajini v višini šest milijard dolarjev.

Potrditev začasnega proračuna je Biden pozdravil kot dobro novico za Američane, a obenem poudaril, da se ameriška pomoč Ukrajini ne sme prekiniti. Izrazil je upanje, da bo kongres kmalu glasoval o dodatni podpori napadeni državi.

17.30 Ukrajinska varnostna služba: Razbili smo velik ruski vohunski krog

Ukrajinska varnostna služba (SBU) trdi, da je razbila velik ruski vohunski krog na jugu države. Navaja, da je aretirala 13 lokalnih prebivalcev, ki so bili obveščevalci v regiji Mikolajev. Štirje so bili že spoznani za krive in obsojeni na zaporno kazen od osem do 15 let.

"Kriminalci so zbirali informacije o lokacijah in premikih obrambnih sil v južni regiji. Prav tako so preusmerjali ruske zračne napade na stanovanjsko in javno infrastrukturo regionalnega središča, mesta Mikolajev," po poročanju Indexa navaja SBU.

Navajajo še, da so jeseni leta 2022 obveščevalci pomagali Rusiji ciljati večnadstropno stavbo v Mikolajevu s protiletalskim raketnim sistemom S-300. "V napadu je bilo ubitih sedem civilistov, vključno z otrokom," navaja SBU. Po navedbah preiskave so obveščevalci posredovali koordinate tarč ruski zvezni varnostni službi prek povezave – prokremeljskega blogerja Sergeja Lebedeva. Lebedeva so junija obtožili izdaje.

13.00 Varšava in Kijev s prvimi koraki k razrešitvi spora o izvozu ukrajinskega žita

Poljska in Ukrajina sta danes sporočili, da sta skupaj z Litvo dosegli dogovor o pospešitvi tranzita ukrajinskega žita prek Poljske v tretje države, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S tem sta Varšava in Kijev naredila prve korake v smeri razrešitve spora glede ukrajinskega žita, v katerem sta se državi znašli po uvedbi prepovedi izvoza.

V skladu s sporazumom med tremi državami bo izvoz ukrajinskega žita, namenjenega zlasti za trge v Afriki in na Bližnjem vzhodu, potekal neposredno prek Poljske in Litve, namesto da bi ga najprej preverjali na poljsko-ukrajinski meji.

"Od jutrišnjega dne naprej se bodo žita v tranzitu na svetovne trge, ki bodo potovala prek Litve, preverjala v litovskih pristaniščih in ne na poljsko-ukrajinski meji," je novinarjem po navedbah AFP povedal poljski minister za kmetijstvo Robert Telus.

S sklenitvijo sporazuma sta Poljska in Ukrajina napravili prve korake v smeri razrešitve diplomatskega spora, ki se je vnel po tem, ko je Varšava v nasprotju z odločitvijo Evropske komisije o odpravi omejitev podaljšala prepoved uvoza ukrajinskega žita. Sprva sta enako storili tudi Madžarska in Slovaška, ki pa je kasneje z Ukrajino sklenila dogovor o trgovanju z žitom, s katerim naj bi do konca leta odpravili prepoved uvoza. Kijev je proti trojici držav vložil tudi tožbo pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO).

EU je omejitve uvoza iz Ukrajine prvotno uvedla po tem, ko so se ukrajinske sosede zaradi prevelikih količin uvoženega ukrajinskega žita znašle v težavah. Zaloge so se začele kopičiti, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da so izkrivljale tržne razmere.

8.30 Ukrajina odbila ruski napad

Ukrajina je sestrelila 29 od 31 dronov in eno križarsko raketo, ki so jih ruske vojaške sile ponoči izstrelile na območje regije Mikolajev in Dnipropetrovsk, poroča Reuters. Nočni napad je trajal okoli tri ure, so povedali poveljniki ukrajinskih vojaških sil. 

7.20 Pogovori o priključitvi Ukrajine EU bi se lahko začeli že letos

Povsem mogoče je, da se bodo pogovori o vključitvi Ukrajine v EU začeli še letos. "Naš ključni integracijski cilj je, da letos sprejmemo odločitev o začetku pogajanj o članstvu. In danes sem na sestankih in pogajanjih ponovno slišal, da je to absolutno mogoče," je v svojem večernem nagovoru povedal predsednik Volodimir Zelenski

Po njegovih besedah je le še vprašanje časa, kdaj se bo Ukrajina pridružila EU, in prepričan je, da bodo izpolnili vse predpogoje. "Naša država je vodilna pri zaščiti temeljev, na katerih sloni evropska enotnost. Enotnost sodobne Evrope, ki ceni človekovo svobodo in enakopravnost narodov, ceni mednarodno pravo," je poudaril Zelenski. 

V ponedeljek so se v Kijevu sestali zunanji ministri držav članic EU, z njimi pa se je srečal tudi Zelenski. Dejal je, da so se pogovarjali o poskusih Rusije, da se izogne ​​mednarodnim sankcijam, varnosti v Črnem morju in delovanju ukrajinskih pristanišč ter okrepitvi ukrajinske zračne obrambe. Zelenski je med drugim povedal, da se je Italija zavezala obnovi katedrale v Odesi, ki jo je julija uničil ruski raketni napad.

Ukrajinski vojak z dronom Novice Ukrajinski dron napadel helikoptersko bazo v Sočiju Pentagon Novice Pentagon: Zmanjkuje nam denarja za zamenjavo orožja, ki ga pošiljamo Ukrajini
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin