SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zdravstveno osebje preprečilo zaslišanje mučenega aktivista

3

termometer

V Ukrajini so našli hudo pretepenega opozicijskega aktivista Dmitra Bulatova, ki je izginil pred osmimi dnevi. Ugrabitelji so mu med drugim odrezali uho in mu zabijali žeblje skozi dlani.

Potem ko so ga ugrabili in kruto mučili, so Bulatova odvrgli v gozdu, nato pa se mu je uspelo nekako priplaziti v bližnjo vas.

"Moje roke /.../ Križali so me, pribili so me, odrezali so mi uho, razrezali obraz," je povedal. "Hvala bogu, da sem živ," je s povsem otečenim obrazom in še vedno prekrit s posušeno krvjo še dejal eden od organizatorjev protivladnih protestov. Kdo ga je ugrabil, ne ve, dodal pa je, da so ugrabitelji govorili z ruskim naglasom.

Zdravniki poškodb na njegovi lobanji ali notranjih organih niso odkrili. Policija je sprožila preiskavo in pred bolnišnico, kjer ga zdravijo, postavila stražarje. Ob tem je policija izrazila ogorčenje, da jih Bulatov po izpustitvi ni poklical.

Bulatova je policija uvrstila na seznam iskanih, kar je sprožilo prerivanje v bolnišnici, kjer ga zdravijo. Tja so namreč prišli tožilec in policija ter tudi Bulatovi privrženci, ki se bojijo, da ga bodo aretirali na podlagi obtožb o pripravi protestov. Včeraj sprejeta amnestija za protestnike namreč še ni začela veljati.

Zdravniško osebje je policiji preprečilo, da bi zaslišala aktivista. Policija sumi, da je bila njegova ugrabitev lažna in namenjena spodbujanju nemirov.

Ogorčena Catherine Ashton Bulatova je v bolnišnici obiskal vodja stranke Udar Vitalij Kličko. Na grozljivo zgodbo Bulatova se je odzvala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton. Zapisala je, da je zgrožena ob očitnih znakih daljšega mučenja in krutega ravnanja z njim. Spomnila je tudi, da to ni edina ugrabitev opozicijskih aktivistov v Ukrajini v zadnjem času. 22. januarja so na primer mrtvega našli vidnega protestnika Jurija Verbickega.

Dejala je, da gre za primera "namernega ciljanja organizatorjev in udeležencev mirnih protestov". "Vsa takšna dejanja so nesprejemljiva in jih je treba takoj ustaviti," je pozvala in dodala, da je odgovornost ukrajinskih oblasti, da se spopadejo s "trenutno atmosfero ustrahovanja in nekaznovanosti, ki dovoljuje, da se dogajajo takšna dejanja". Hkrati je pozvala k takojšnji izpustitvi vseh nezakonito pridržanih in h kaznovanju odgovornih za zločine.

Vojska poziva k stabilizaciji V srditem boju za oblast v Ukrajini se je prvič oglasila vojska. Sporočila je, da ob nadaljnjem zaostrovanju krize grozi celo razpad države. Protestniške zasedbe državnih poslopij so nesprejemljive, še menijo v vojski in predsednika države Viktorja Janukoviča, ki je sicer na bolniškem dopustu, pozivajo k nujnim ukrepom za stabilizacijo razmer.

Vojaški vrh se je s pisno izjavo za javnost oglasil po srečanju, ki ga je vodil ukrajinski obrambni minister Pavel Lebedev. Predsednika države kot vrhovnega poveljnika vojske je obrambno ministrstvo v imenu vseh pripadnikov oboroženih sil pozvalo, naj v okviru veljavne zakonodaje sprejme nujne ukrepe za "stabilizacijo položaja v državi in doseganje harmonije v družbi". Če mu to ne bo uspelo, je lahko ogrožena celo ozemeljska celovitost Ukrajine, je še posvarila vojska.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin