Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 9. 2017,
16.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

komar malarija italija smrt okužba deklica

Torek, 5. 9. 2017, 16.23

6 let, 6 mesecev

Zdravniki ne morejo verjeti: štiriletnica v osrčju italijanskih Alp umrla za malarijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Italijo pretresa smrt štiriletne deklice, ki je v nedeljo zvečer na severu države umrla za posledicami malarije. Primer ne razburja samo staršev otrok, ampak tudi medicinsko stroko, ki je doslej verjela, da okužba z malarijo v severni Italiji ni mogoča.

VIDEO: Planet TV


Po poročanju BBC je komaj štiriletna Sofia Zago umrla v bolnišnici v Brescii le dan po tem, ko so jo tja pripeljali zaradi visoke vročine.

Kje in kako se je deklica okužila z malarijo, za zdaj še ni znano. S starši naj bi poletne počitnice preživela v severnojadranskem letovišču Bibione v bližini Benetk, malarijo pa so pri deklici odkrili v mestu Trento, ki leži v gorati Trentinski pokrajini.

Zdravniki: Takšnega primera nismo imeli že pol stoletja

Šokirani zdravniki in medicinsko osebje se zato sprašujejo, kako je mogoče, da je do okužbe prišlo v Italiji. Komarji mrzličarji, ki veljajo za glavne prenašalce malarije, na Apeninskem polotoku namreč ne živijo.

"Prvič v svoji 30-letni karieri sem videl primer malarije, ki očitno izvira iz naše deleže," je primer komentiral specialist za infekcijske bolezni v trentski bolnišnici Santa Chiara Claudio Paternoster. Malarijo so v Italiji namreč izkoreninili v 50. letih prejšnjega stoletja, ko so izsušili vsa močvirja, v katerih so se množili komarji prenašalci.

Deklica naj ne bi bila v stiku z otrokoma, ki sta zbolela za malarijo

V italijanskih medijih se sicer pojavljajo ugibanja, da bi bila Sofia v trentski bolnišnici lahko v stiku z dvema otrokoma, ki sta se tam zdravila zaradi malarije. Ta naj bi se z malarijo okužila med potovanjem po Afriki, vendar pa naj bi po zdravljenju uspešno okrevala.

Sofia, ki se je v Trentu zdravila zaradi otroškega diabetesa, po navedbah vodstva bolnišnice ni bila v stiku z omenjenima otrokoma. Poleg tega dodajajo, da deklica ni prejemala transfuzije krvi, saj da so postopki zdravljenja v primeru malarije in diabetesa popolnoma različni.

Malarija je nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo nekatere vrste zajedavskih praživali, ki se imenujejo plazmodiji. Prenašalec malarije je komar mrzličar. Leta 2015 je zaradi malarije v 95 tropskih državah, kjer je bolezen razširjena, umrlo približno 438 tisoč ljudi. 

Ne spreglejte