Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 9. 2018,
7.01

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

5

Natisni članek

Severna Koreja Južna Koreja Kim Džong Un Moon Jae-In ZDA Mike Pompeo

Četrtek, 20. 9. 2018, 7.01

5 let, 7 mesecev

ZDA že načrtujejo pogajanja za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

5

Moon Jae-in, Kim Joung Un | Foto Reuters

Foto: Reuters

V ZDA pozdravljajo napredek, ki sta ga na vrhu v Pjongjangu dosegla voditelja Severne in Južne Koreje. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je po koncu tridnevnega srečanja z južnokorejskim voditeljem Moon Jae Inom ponovil, da je pripravljen na popolno denuklearizacijo Severne Koreje.

"Pomembne zaveze" je pozdravil tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo in dejal, da so ZDA pripravljene na takojšnja pogajanja za popolno jedrsko razorožitev Severne Koreje.

V ta namen se bo prihodnji teden v New Yorku ob robu splošne razprave svetovnih voditeljev na začetku 73. zasedanja Generalne skupščine ZN sestal s kolegom iz Severne Koreje Ri Yong-hojem.

Kim Jong-un, Moon Jae-in
Novice Pomemben napredek na korejskem polotoku

Čestitke iz ZDA

ZDA so obema čestitale za uspešen izid vrha in pozdravile ponovno potrditev skupne izjave Kima in ameriškega predsednika Donalda Trumpa na vrhu v Singapurju o popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka, vključno s popolno odstranitvijo vseh zmogljivosti v Yongbyonu v prisotnosti inšpektorjev iz ZDA in Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

Pompeo je prav tako pozdravil Kimovo odločitev za dokončanje prej najavljene odstranitve prizorišča Tongchang kot korak proti popolni in verificirani denuklearizaciji Severne Koreje, kot sta se v Singapurju dogovorila Kim in Trump. Na tej osnovi so se ZDA pripravljene nemudoma začeti pogajati s Severno Korejo.

Moon Jae-in, Kim Joung Un
Novice Pjongjang po 11 letih obiskal prvi južnokorejski predsednik

Ni jasno, kakšne so severnokorejske jedrske zmogljivosti

Poveljnik ameriških sil v Južni Koreji general Vincent Brooks je sicer varnostnemu forumu v Aspenu sporočil, da so zmogljivosti Severne Koreje za proizvodnjo jedrskega orožja še vedno nedotaknjene. "Še vedno nismo videli konca proizvodnje in nismo videli odstranitve jedrskega goriva," je dejal.

Severna Koreja je od leta 2011 izstrelila najmanj 85 raket in izvedla štiri eksplozije jedrskih bomb. Od umiritve retorike s Trumpom pa jedrskih poskusov ni bilo več, niti raketnih izstrelitev.

Ne spreglejte