Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 1. 2015,
7.43

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
ZDA sneg neurje

Natisni članek

Torek, 27. 1. 2015, 7.43

6 let, 10 mesecev

ZDA zajel snežni vihar. New York se je izognil najhujšemu. (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Orkanski vetrovi, ki pihajo z več kot 100 kilometri na uro, so zajeli severovzhod ZDA. Ljudje ostajajo za štirimi stenami, ulice New Yorka in drugih večjih mest so prazne.

Velik snežni vihar, ki je v ponedeljek zajel severovzhodni del ZDA, v mestu New York še ni uresničil bombastičnih napovedi o viharju zgodovinskih razsežnosti. Kljub temu so zvečer in čez noč prepovedali promet za vsa motorna vozila ter ustavili javni promet. Najhuje naj bi bilo danes. Po napovedih ameriških vremenoslovcev bo zapadlo okoli en meter snega, vihar pa bi lahko na območju, na katerem živi 58 milijonov ljudi, ogrozil tudi človeška življenja, poroča CNN.

Bili so pripravljeni na najhujše V ponedeljek je močno snežilo in pihal je tudi veter, zaradi česar je bilo v ZDA odpovedanih okrog 7.300 poletov, vendar pa se je v mestu New York proti večeru vreme uneslo in sneg se je že začel taliti. Župan Bill de Blasio je vztrajal pri črnogledih napovedih in je zatrdil, da bo najhuje čez noč. Javni promet so potem ustavili in od 23. ure zvečer po krajevnem času uvedli policijsko uro za osebna vozila na cestah. Danes je župan dejal, da razmere niso tako hude, kot so pričakovali, a da je vseeno bolje, da so bili pripravljeni na najhujše.

Posebne službe pobirajo brezdomce in jih vozijo v zavetišča Prepoved vožnje je za 13 okrožij uvedel tudi guverner države New York Andrew Cuomo in kršitelje posvaril, da jih čaka denarna kazen v višini 300 dolarjev. "Ni šala, če ljudje obtičijo na avtocestah," je dejal guverner. Podobne ukrepe so uvedli tudi v New Jerseyju, pa tudi v delih Connecticuta in Massachusettsa, kjer danes piha veter s hitrostjo 125 kilometrov na uro.

Po mestih, kot je New York, posebne službe pobirajo brezdomce in jih vozijo v zavetišča, čeprav se je velik del znašel sam in zavzel vagone podzemne železnice, iz katerih so jih potem pregnali v zavetišča, ko so vlaki nehali voziti. Cena za vrečo soli je čudežno zrasla, nekateri lastniki lokalov pa ponujajo posebne popuste za pogumne, ki si upajo ven, čeprav v ponedeljek za to kaj posebno veliko poguma ni bilo potrebno.

Due to severe weather, all @NYPL locations will be closed on January 27. Stay home and share what you're reading! 📖 #snowday

A video posted by The New York Public Library (@nypl) on

Ne spreglejte