SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA v Afganistanu izgubljajo na milijone dolarjev

2

termometer

 | Foto:
Zaradi slabega načrtovanja in izvedbe projektov za obnovo v Afganistanu so ZDA do zdaj izgubile že več milijonov dolarjev, lahko pa jih izgubijo še več milijard.

Ameriški posebni generalni inšpektor za Afganistan John Sopko, ki ga je na ta položaj maja imenoval ameriški predsednik Barack Obama, je v poročilu kongresu zapisal, da so ZDA pri obnovi Afganistana izgubile že več milijonov dolarjev. Umik ameriških sil in prenos odgovornosti za varnost na afganistanske sile bosta po njegovem mnenju verjetno še povečala stroške ameriških programov pomoči.

"ZDA grozi, da bodo izgubile milijarde dolarjev, če razvojni programi, ki jih financirajo, ne bodo imeli trajne podpore afganistanskih oblasti ali donatorjev," je opozoril v poročilu ameriškemu kongresu. Poudaril je, da kljub desetletju spopadov in več kot 89 milijardam dolarjev, ki so jih ZDA namenile za obnovo Afganistana, še vedno ostajajo resne težave. Tako obstaja možnost, da bi ameriška vlada lahko dober del 400 milijonov dolarjev investicij za velike infrastrukturne projekte v fiskalnem letu 2011 izgubila zaradi slabega načrtovanja, vodenja in izvedbe del.

Pomanjkljivosti so tudi pri gradnji

Študije različnih projektov po državi so pokazale tudi pomembne pomanjkljivosti pri gradnji. "Gradnja je ponekod tako slaba, da večmilijonskih obmejnih policijskih postaj ni mogoče uporabljati," Sopko poudarja v poročilu. Kot primer je navedel tri policijske postaje v provinci Nangarhar, kjer so ugotovili, da so stražni stolpi preslabi, da niso dokončali kanalizacije in da je sistem prezračevanja neustrezno nameščen. Eno od poslopij tako zdaj uporabljajo za kokošnjak. Ker ni učinkovitega sistema zavarovanja, tudi ni nič popravljeno, je dodal.

Sopko je analiziral delovanje afganistanskega infrastrukturnega sklada, ki ga je kongres ustanovil leta 2010. Kongres je vanj do zdaj vložil 800 milijonov dolarjev, zunanje ministrstvo pa je za infrastrukturne projekte v Afganistanu namenilo še milijardo dolarjev. Po pritožbah zaradi klavrne izvedbe infrastrukturnih projektov so sicer v ZDA in Afganistanu že prijeli več ljudi in nazaj jim je uspelo dobiti okoli 900.000 dolarjev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin