Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2013,
13.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Guantanamo

Torek, 18. 6. 2013, 13.22

8 let

ZDA razkrile identiteto zapornikov v Guantanamu brez obtožnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Obamova administracija je razkrila 46 imen moških, ki so zaprti v Guantanamu, vendar proti njim nimajo dokazov, da bi jim sodili, a so prenevarni, da bi jih izpustili.

Administracija predsednika Baracka Obama je imena zapornikov objavila zaradi zakona o svobodi informacij, seznam pa je zahteval časnik Miami Herald. Po seznamu sodeč največ zapornikov, ki uradno niso obtoženi ničesar, prihaja iz Jemna in Afganistana, trije so iz Savdske Arabije, dva iz Kuvajta, dva iz Libije in po eden iz Kenije, Maroka in Somalije. Seznam zapornikov, ki bodo zaprti nedoločen čas, je bil oblikovan že pred tremi leti, vendar nikoli ni postal javen, piše BBC.

Nimajo dokazov Dva Afganistanca, ki sta sicer na seznamu, sta v zaporu umrla, eden zaradi srčnega napada, drugi je storil samomor. ZDA priznavajo, da nimajo dovolj dokazov, da bi zapornikom tudi sodili, tiste dokaze, ki pa jih imajo, so pridobili s pomočjo mučenja in prisile. Zaradi nezakonitega zaprtja se je februarja začel protest – približno sto zapornikov se je namreč odločilo za gladovno stavko, nekatere izmed njih pa morajo prisilno hraniti.

Predsednik ZDA Barack Obama je sicer leta 2009, ko se je zavihtel na predsedniški položaj, obljubil zaprtje zloglasnega zapora v Guantanamo Bayu na Kubi, vendar so se njegovi načrti izjalovili. Načrtoval je namreč, da bi nekatere zapornike premestili v najstrožje varovane zapore v ZDA, kjer bi jim sodili prek civilnega sodnega sistema, vendar je njegov načrt naletel na neodobravanje v kongresu.

Obama znova obljubil zaprtje Guantanama Obama pa je prejšnji mesec znova obljubil, da bo zaprl Guantanamo in imenoval odvetnika Clifforda Sloana, ki bo bedel nad procesom ukinjanja. Sloan bo tako zadolžen za izpustitev zapornikov, ki jim je bila izpustitev odobrena. Izmed 166 zapornikov v Guantanamu je takšnih 86, med njimi jih 56 prihaja iz Jemna.

Ne spreglejte