Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 2. 2016,
18.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Obama Guantanamo

Torek, 23. 2. 2016, 18.13

8 let

Obama pozval k zaprtju Guantanama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ameriški predsednik Barack Obama je danes ponovno pozval k zaprtju taborišča za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi. Pentagon je pred tem poslal načrt o zaprtju v kongres.

Pentagon je pripravil načrt, po katerem bi okoli 60 ujetnikov iz Guantanama preselili na za zdaj še neopredeljeno lokacijo v ZDA. V igri naj bi bilo 13 lokacij, Bela hiša pa jih noče objaviti, ker bodo potem tam izbruhnili protesti. Še preden je Obama prišel pred mikrofon, mu je vodja senatnih republikancev Mitch McConnell iz Kentuckyja sporočil, da naj kar pozabi na selitev ujetnikov v ZDA, kongres bo še naprej proti.

Obama si za zaprtje Guantanama prizadeva od leta 2009 Na Kubi je še 91 ujetnikov, od katerih jih je 35 predvidenih za selitev v tujino, deset jih je v postopku pred posebnimi vojaškimi sodišči, nekaj jih bodo še izpustili v prihodnje, nekaj pa nikoli, ker so preveč nevarni, vendar ni dovolj dokazov, da bi jih lahko obsodili na sodišču. Obama je spomnil, da je Guantanamo želel zapreti že njegov predhodnik George Bush mlajši, ki ga je odprl, sam pa si za to prizadeva vse od januarja 2009.

Kot vedno do zdaj je Obama tudi tokrat poudaril, da je Guantanamo madež na ameriški časti, da predstavlja sredstvo za novačenje teroristov in velik strošek za proračun. Predsednik se zaveda političnih težav in nasprotovanja v kongresu, vendar obljublja, da si bo prizadeval za sodelovanje pri tem projektu, pri čemer ni zagrozil, da bo Guantanamo zaprl sam z izvršnim ukazom.

"Guantanamo škodi ameriškim interesom" "Že več let je jasno, da Guantanamo škodi interesom naše nacionalne varnosti, kar ni le moje mnenje, ampak mnenje strokovnjakov in vojske," je povedal Obama in dodal, da je Guantanamo orodje za novačenje teroristov, za katerega so lani porabili 450 milijonov dolarjev proračunskih sredstev.

Ameriški mediji poročajo, da bo delovanje lokacije v ZDA stalo na leto med 265 do 305 milijonov dolarjev, Guantanamo pa stane 445 milijonov na leto, v prihodnje pa bo potreboval 225 milijonov za obnovo in popravila. V javnost je do zdaj pricurljalo že nekaj mogočih lokacij v Kansasu, Južni Karolini in Koloradu, kongresniki in senatorji iz teh držav pa so pričakovano nemudoma zatrdili, da tega nočejo.

Ne spreglejte